Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (I.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról, rendjéről és tisztántartásáról

Hatályos: 2013. 12. 23- 2014. 12. 31

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1., 2., 5., 11, 19. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya Bábolna Város közigazgatási területén lévő jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező valamennyi szervezetre és természetes személyekre egyaránt kiterjed.

(2) A rendelet tárgyi hatálya Bábolna Város közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

(3) A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt gazdálkodó szervezet (Bábolnai Szolgáltató Kft.) útján, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

(4) Ezen rendeletbe foglalt eljárások tekintetében az elektronikus ügyintézés nem biztosított.

2. Közterületek használata

2. § (1) A közterületet, az azon elhelyezkedő építményt, berendezést, felszerelést és tartozékot rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és a társadalmi magatartási szabályok betartásával – mindenki használhatja.

(2) A közterületek rendeltetésétől eltérő használatához határozott időre szóló közterület-használati szerződés szükséges.

(3) A közterület-használati szerződéssel kapcsolatos hatáskört a Polgármester gyakorolja; a szerződéskötési ajánlat elfogadásáról a Polgármester dönt.

(4) Közterület használati díjat kell fizetni az alábbi esetekben:

a) a közterületen elhelyezett, vagy közterületbe benyúló üzlethelyiség, kirakatszekrény, hirdető berendezés, cégtábla kihelyezése;

b) a mobil fogyasztási cikk árusító fülke, pavilon, asztal használata;

c) az ideiglenesen elhelyezett illemhely;

d) az építkezéssel kapcsolatos eszközök, építőanyag és törmelék tárolása;

e) a mozgóbolti árusítás;

f) az alkalmi vásár tartása;

g) a kitelepült vendéglátó-ipari árusítás;

h) az üzemképtelen jármű ideiglenes tárolása;

i) mutatványosi tevékenység folytatása

j) a mozgókép felvétel készítése, amennyiben az a közterület rendeltetésszerű használatát akadályozza;

k) a sport- és kulturális rendezvény

l) tűzifa, szén tárolása

(5) A szerződéskötési ajánlathoz csatolni kell:

a) élelmiszerárusítás, vendéglátó-ipari tevékenység esetén a közegészségügyi hatóság engedélyét,

b) a tevékenység folytatására jogosító okiratot,

c) mutatványos tevékenység esetén a műszaki berendezésre vonatkozó tanúsítványt,

d) a tevékenység jellege szerint szükséges egyéb hatósági, szakhatósági engedélyt, hozzájárulást,

e) a forgalom biztonsága érdekében a közút területének közlekedésre szolgáló része használata esetén – járda kivételével – a közút kezelőjének hozzájárulását.

(6) Amennyiben a közterület használója a közterületet a szerződéstől eltérő módon használja, úgy a Polgármester, mint használatba adó a szerződést azonnali hatállyal felmondja.

(7) A közterület-használati szerződésben rögzíteni kell a használható közterület helyét, nagyságát és határait, a használat célját, időtartamát, a használat díját és a befizetés módját. A használatra jogosult adatait a tevékenység helyén jól látható módon fel kell tüntetni.

(8) Városi közterületet csak úgy szabad használni, hogy az a többi terület rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(9) A közterületeken mozgóbolti árusítás során figyelemfelhívó, figyelemfelkeltő hangjelzést adni a 4. mellékletben rögzített utcák kivételével tilos.

3. § A közterület-használati szerződés kiadására irányuló szerződéskötési ajánlatot a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon.

4. § (1) A közterület-használati díj mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza. Az igénybe vett területet m2-ben kell meghatározni és minden megkezdett m2 egész m2-nek számít. A közterület-használati díj összege egyenlő az igénybe vett terület (m2-e) és az igénybevétel időtartama (napokban) szorzatával. Az igénybevett időtartamot napokban kell figyelembe venni, minden megkezdett nap egész napnak számít.

(2) Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén a hirdető felület területét kell alapul venni.

(3) A közterület-használati szerződés megkötését követően a díj megfizetésére a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal számlát állít ki, s azt megküldi a szerződő félnek.

(4) Nem kell közterülethasználati-díjat fizetni a tűzifa, szén tárolásáért a leszállításának hetében legkésőbb vasárnap 24 óráig, feltéve, hogy a farakás, szénkupac a közlekedést nem akadályozza.

5. § (1) Közterületen üzemképtelen járművet tárolni legfeljebb 30 napig lehet.

(2) A rendelet rendelkezéseinek megszegésével tárolt üzemképtelen járműveket a Hivatal elszállítathatja. A szállítás és tárolás költségeit a tulajdonos (üzembentartó) köteles megtéríteni.

(3) A jármű műszaki állapotáról a szállító jegyzőkönyvet vesz fel, s leltár szerint fel kell sorolni a járműben található értéket, tárgyakat is.

(4) Az elszállított és ki nem váltott járműveket a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal által megbízott szervezet az elszállítás napjától számított 90 nap elteltével értékesítheti, annak eredménytelensége esetén megsemmisítheti.

(5) Az üzembentartó vagy tulajdonos a polgári jog elévülési idején belül az értékesítés által nyerhető – a szállítás és tárolás költségeivel csökkentett – összegre jogos igényét érvényesítheti.

(6) A jármű elszállításának és őrzésének díja a szállító által számlával igazolt összeg.

6. § (1) Közterületen építőanyagot valamint építési és bontási hulladékot csak konténerben, raklapon vagy más kiporzást, kiszóródást megakadályozó módon lehet elhelyezni és tárolni, úgy, hogy a gyalogos- és a járműforgalmat ne akadályozza.

(2) A közterület építőanyag, törmelék tárolása céljára történő igénybevétele esetében -amennyiben a terület nagysága az 5 m2-t, vagy a tárolás időtartama a 30 napot meghaladja- közterület-használati díjat kell fizetni.

(3) Épületek felújítása, karbantartása esetén a közterületet állványozás céljára igénybe venni kizárólag a szükséges mértékben – maximum az épülettől számított 1 méter távolságig – szabad. Az épület állványozását a munkálatok megkezdése előtt a tulajdonos vagy a kivitelező köteles a Polgármesternek bejelenteni.

7. § Közterületen falragaszt, plakátot, hirdetést –amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik- csak a Képviselő-testület által kijelölt helyeken szabad elhelyezni. A kijelölt helyeket a 3. melléklet tartalmazza.

7/A.§ Bábolna Város Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

3. Közterület tisztántartása

8. § (1) Az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, kezelőjének, használójának (továbbiakban együtt: tulajdonos) a közterület tisztántartásával, a zöldterület ápolásával kapcsolatos feladatai:

a)az ingatlan előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdának, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb a telekhatár 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése; ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak,

b)a gyalogjárdára kinyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése az épület előtt lévő fák lehullott lombjának takarítása,

c)az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése,

(2) A két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg.

9. § (1) A tulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos közérdekű feladatai:

a)az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen elhelyezett falragaszok, festések folyamatos eltávolítása, amennyiben mást arra jogszerűen nem lehetett kötelezni,

b) a járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

c) bontás, építés, felújítás és karbantartás miatt a járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal; az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.

10. § (1) Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos, működtető, üzemeltető (a továbbiakban: üzemeltető) köteles tisztántartani, az ott keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. Az üzemeltető köteles a burkolt területen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát az üzemeltető köteles naponta letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani.

(3) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(4) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény ideje alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

11. § (1) A tulajdonos köteles gondoskodni az épület tetőzetéről az esővíz, hólé járdára csorgásának megakadályozásáról, illetve a hó eltakarításáról.

(2) A síkosság elleni védekezéshez használt anyagot környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

(3) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

e) kapubejárat elé,

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré; pl. vízelzáró csap, gáz- és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop).

(4) Ha a tulajdonos a síkosság megszüntetésére, illetve a közlekedést gátló szennyeződés eltávolítására történő felszólításnak 24 órán belül nem tesz eleget, akkor a gondozatlan gyalogút tisztítását, síkosság elleni kezelését Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal a tulajdonos költségére elvégezteti.

4. Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

12. §(1) Tilos

a) közterületen, sportolásra szolgáló területen, kiránduló és táborozó helyen hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni;

b) az utcai hulladékgyűjtőkbe a hulladékgyűjtő térfogati jellemzőitől lényeges eltérő hulladékot (nagy méretű tárgyak) elhelyezése;

c) eldugulást vagy rongálódást okozó anyagot (szemetet, törmeléket, iszaphulladékot, tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot, stb.) közcsatorna vízelnyelő aknájába, csapadékvíz-elvezető árokba, csapadékvíz tározóba szórni, önteni vagy belevezetni;

d) közterületen szeszesital fogyasztása.

(2) Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) Állati tetemet, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, az egészséget veszélyeztetheti, vagy élősdiek számára tápot nyújthat, közterületen elhelyezni, vagy elhagyni tilos.

5. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet 2013. február 25-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bábolna Város képviselő-testületének a közterületek használatáról, rendjéről és tisztántartásáról szóló a 17/2011. ( X.27.) sz. rendelete.


                   dr. Horváth Klára                                                         Kocsis Gábor

                       polgármester                                                                 jegyző

1. melléklet a 7/ 2013 (I. 24.). önkormányzati rendelethez

KÖZTERÜLET- HASZNÁLATI KÉRELEM

Kérelmező neve: (természetes, jogi személy) ..............................................................................


Kérelmező címe: .........................................................................................................................


Kérelmező telefonszáma: ............................................................................................................


Kérelmező levelezési címe: .........................................................................................................


Vállalkozói engedély száma: .......................................................................................................


Folyószámla száma, pénzintézet megnevezése: ..........................................................................


Területfoglalás helye, címe:.........................................................................................................


Területfoglalás mérete: ................................................................................................................


Használat időtartama: .................................................................................................................


A használat milyen tevékenységhez szükséges: ..........................................................................


A területre kihelyezett tárgy, stb: ...............................................................................................



                                                                                              …………………………………………..

                                                                                                                kérelmező aláírása



Figyelem! A kérelem benyújtása és az eljárás megindítása még nem jogosít fel a közterület használatára!

2. melléklet a 7/ 2013 (I. 24.). önkormányzati rendelethez


A

B


Közterület használat célja /3.§ (2) bek./

Díj mértéke (Ft/m2/nap)

1

Közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla, önálló hirdető berendezés

55

2

Mobil elárusító fülke, pavilon és egyéb építmény

425

3

Ideiglenesen elhelyezett illemhely

370

4

Építkezéssel kapcsolatos állvány, törmelékanyag, építőanyag

55

5

Mozgóbolti árusítás

425

6

Kiállítás, alkalmi vásár tartása, mutatványos tevékenység

425

7

A várhatóan 500 fő látogatót meghaladó önkormányzati rendezvény időtartama alatt (pl.: Kukorica Fesztivál) közterületen folytatott árusítás, mutatványos tevékenység, szolgáltatás nyújtása

1.590

8

Vendéglátó-ipari kitelepülés, kerthelyiség üzemeltetés

55

9

Üzemképtelen jármű ideiglenes tárolása

105

10

Mozgókép felvétel-készítés

530

11

Sport- és kulturális rendezvény

215

12

Tűzifa, szén tárolása

55

13

Tehergépkocsi, autóbusz, kisáruszállító-gépkocsi tárolása

55

3. melléklet a 7/ 2013 (I. 24.). önkormányzati rendelethez

  1. 1. a Jókai Mór utcában elhelyezett hirdetőtábla
  2. 2. az Egészségügyi Központ előtt elhelyezett hirdetőtábla
  3. 3. Buszpályaudvaron elhelyezett hirdetőtábla

4. COOP ABC falán elhelyezett hirdetőtábla

4. melléklet a 7/ 2013 (I. 24.). önkormányzati rendelethez

  1. 1. Mészáros út

2. Ácsi út