Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (IV.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 26

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Bábolna Város Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

2. § A közszolgáltatás kiterjed

  1. az ingatlanokon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

3. § A közszolgáltatással érintett terült: Bábolna Város Önkormányzat közigazgatási területe.

4. § A közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató a Baromfiszervíz Beszerelő és Karbantartó Kft., székhely: 2943 Bábolna, Nagyváthy u. 41. (továbbiakban: közszolgáltató).

5. § Az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely: Bábolnai Szennyvízkezelő és Szolgáltató Kft. – 2014. június 1-től Északdunántúli Vízmű Zrt. - által üzemeltetett szennyvíztisztító telep (Bábolna 0119/5 hrsz.), amelyen a közszolgáltató az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles elhelyezni.

2. A közszolgáltatás ellátása

6. § A közszolgáltatás teljesítésére a közszolgáltató köteles rendelkezésre állni, amely rendelkezésre állás alapján közszolgáltatási jogviszony jön létre a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között.

7. § A közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről szóló tájékoztatóját székhelyén köteles ügyfélfogadási idejében hozzáférhetővé tenni, valamint a tájékoztató egy példányát a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalba kifüggesztés céljából köteles eljuttatni.

8. § A közszolgáltatás vonatkozásába az ingatlantulajdonos köteles:

  1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján évente legalább egy alkalommal gondoskodni,
  2. a közszolgáltatás díját megfizetni,
  3. a közszolgáltatás ellátásához az egyeztetett időpontban magának vagy megbízottjának rendelkezésre állni.

9. § A közszolgáltató köteles:

  1. a közszolgáltatás ellátásához rendelkezésre állni,
  2. a közszolgáltatást igénybe vevőkről nyilvántartást vezetni,
  3. az ingatlantulajdonos írásbeli vagy telefonos bejelentése alapján egyeztetni a szennyvíz elszállításának időpontjáról,
  4. a közszolgáltatási kötelezettségének az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 96 órán belül eleget tenni, és a szennyvizet elszállítani, kivéve, ha alaposan feltételezhető, hogy ismeretlen összetételű szennyvíz veszélyes hulladéknak tekintendő.

10. § A közszolgáltatást az ingatlantulajdonos írásban vagy telefonos bejelentés alapján jogosult megrendelni.

11 .§ (1) A megrendelés alapján a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között közszolgáltatási szerződés jön létre, amely szerződés a közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit határozza meg.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

  1. közszolgáltató elnevezése, székhelye, adószáma,
  2. az ingatlantulajdonos neve, születési helye, anyja neve és lakcíme,
  3. a közszolgáltatással érintett ingatlan lakcíme,
  4. a közszolgáltatás megrendelésének napja,
  5. a közszolgáltatási szerződés teljesítésének napja,
  6. a közszolgáltatás díja és megfizetésének határideje és feltételei,
  7. szerződésszegésre vonatkozó jogkövetkezmények.

12. § (1) A közszolgáltatás díja nettó 11.500 Ft, amely maximálisan 5m3 szennyvíz elszállítását tartalmazza.

(2) Minden megkezdett újabb 5 m3 szennyvíz elszállítás díja nettó 11.500 Ft.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatási szerződés teljesítését követő 8 napon belül számlát állít ki, amelyet az ingatlantulajdonos köteles 8 napon belül a közszolgáltató részére megfizetni.

13. (1) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételére köteles az ingatlantulajdonosokról nyilvántartást vezetni, adatbázist összeállítani az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) A közszolgáltató által vezetett nyilvántartás tartalmazza a csatornahálózatra nem kötött, ingatlanok címét, az ingatlantulajdonos nevét, elérhetőségét, a fogyasztott víz éves mennyiségét, valamint az ártalmatlanításra elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét ingatlanonként.

(3) A nyilvántartásban szereplő adatokat törvényben meghatározott személyek ismerhetik meg.

(4) Ha az ingatlantulajdonos személye megváltozik, a változást követő napon az ingatlantulajdonos adatait a nyilvántartásból törölni kell.

14. § Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól, amennyiben beépített, de nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(2) Üdülőként nyilvántartott vagy időlegesen használt ingatlan esetén az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást évente legalább egyszer köteles igénybe venni.

 (3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak tényét és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változást be kell jelenteni a közszolgáltatónál a változás tényének napját követő 15 napon belül.

3. Záró rendelkezések

15. § Ezen rendelet 2014. április 26. napján lép hatályba.



             Kocsis Gábor                                                                       dr. Horváth Klára

jegyző                                                                                  polgármester