Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelete

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (III.26.) önkormányzati rendelete a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2015. 04. 01

Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelete

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (III.26.) önkormányzati rendelete a helyi lakáscélú támogatásokról

2015.04.01.

Bábolna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Bábolna város területén letelepedni szándékozó, illetve bejelentett lakóhellyel rendelkező nagykorú lakosra, akik a kérelem benyújtásakor 40. életévüket még nem töltötték be. Házaspár illetve élettársak esetén a jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyik fél eleget tesz a korhatári feltételeknek.

(2) A lakásbővítéshez, állagmegóváshoz, felújításhoz igényelendő helyi lakáscélú támogatás korhatártól függetlenül vehető igénybe.

2. § (1) A helyi lakáscélú támogatást (továbbiakban: támogatás) az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében az erre elkülönített keret terhére, e rendelet szerint feltételekkel adható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg kimerülése esetén, vagy a keret tárgyévi esetleges ismételt megnyitásakor az önkormányzat a helyben szokásos módon hirdetményt tesz közzé. A keret kimerülésekor a kérelmek befogadását felfüggeszti.

3. § (1) A támogatás adható:

a) első lakás vagy családi ház (továbbiakban: lakás) építéshez, vagy,

b) első új vagy használt lakás vásárlásához, vagy

c) első építési telek vásárlásához, vagy,

d) lakásbővítéshez, állagmegóváshoz, felújításhoz, korszerűsítéshez, vagy

e) annak a kérelmezőnek, akinek lakhatása elemi kár (különösen árvíz, belvíz, földrengés, talajvíz, viharkár stb.) miatt került közvetlen veszélybe és a lakás gazdaságosan helyreállítható. Az előbbi feltételeket szakvéleménnyel kell igazolni.

(2) A támogatás formája: visszatérítendő támogatás.

(3) Azon személy jogosult a 3. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti támogatás igénybevételére, aki vagy akinek házastársa vagy élettársa nem rendelkezik ingatlanban maximálisan 2.500.000 Ft-ot elérő tulajdoni hányaddal. Ha a kérelmező és a házastársa vagy az élettársa egyaránt rendelkeznek ingatlanban tulajdoni hányaddal, akkor a tulajdoni hányadok értékét össze kell adni.

Az összeszámított érték nem haladhatja meg a 5.000.000 Ft-ot.
(4) A 3. § (1) bekezdés a)-d) pontja szerinti támogatás ugyanazon személynek – egyedülállónak, házastársaknak vagy élettársaknak – csak egy jogcímen és egy alkalommal adható.
(5) Nem adható támogatás a már kifizetett vételárra, elvégzett munkára vagy beszerzett anyagokra.
(5) A kérelmező részére a 3. § e) pont szerinti támogatás csak akkor állapítható meg, ha az előzőleg bármilyen jogcímen felvett támogatást teljes egészében visszafizette és az önkormányzatnak nem kellett intézkednie az összeg behajtása érdekében.
(6) A támogatás folyósításának előfeltétele, hogy a 3. § (1) bekezdés b) és d) pont szerinti támogatás igénybevétele esetében, a kérelmező a szerződéskötés időpontjában érvényes lakásbiztosítással rendelkezzen a kölcsön visszafizetésének időtartamára.

4. § (1) A támogatás összege:

a) új lakás építéséhez vagy vásárlásához maximálisan 500.000 Ft,

b) használt lakás vásárlásához maximálisan 500.000 Ft,

c) építési telek vásárlásához maximálisan 500.000 Ft

d) lakásbővítéshez, állagmegóváshoz, felújításhoz, komfortfokozat növeléséhez, korszerűsítéshez maximálisan 250.000 Ft,

e) elemi kár lakhatást veszélyeztető elhárításához maximálisan 250.000 Ft

(2) A támogatási kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról és a támogatás konkrét összegéről a támogatási kérelem beadását követő ülésén a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság az Önkormányzat költségvetésének figyelembe vételével a Képviselő-testület részére javaslatot fogalmaz meg. A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslatáról a Képviselő-testület a soron következő ülésén határoz.

5. § (1) A támogatási kérelmeket a polgármesternél kell benyújtani. A kérelemben az igénylőnek a valótlan bejelentésekhez fűződő következmények ismeretében és tudatában nyilatkoznia az alábbiakról:

a) a támogatást milyen célból és milyen címen, hány tagú család részére, mekkora összegben kérik,

b) a támogatást mennyi idő alatt, mekkora összegekben fizetik vissza, és

c) pénzintézeti kölcsönt kíván- igénybe venni, és

d) rendelkezik-e a kérelmező vagy házastársa vagy élettársa más ingatlanban tulajdoni hányaddal és ha igen, akkor mekkora a tulajdoni hányad(ok) értéke.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) építés esetén, az építési engedélyt, és

b) egy 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot, és

c) a kérelmezők munkáltatói igazolását, és

d) lakás vagy telek vásárlása esetén 3 hónapnál nem régebbi adás-vételi szerződés vagy előszerződés egy eredeti példányát, vagy

e) - ha az adás-vételi szerződésből nem derül ki – az igénylők munkahelyi igazolását arról, hogy állapítottak-e meg számukra munkáltatói kölcsönt, valamint a vételár vagy a beruházási költség fennmaradó részének biztosítására szolgáló fedezet igazolását.

(3) A 3. § (1) bekezdés d)-e) pontjai alapján benyújtott támogatás esetében a beruházás teljes költségvetése és a kivitelező árajánlata is a kérelem kötelező melléklete,

(4) A támogatottnak a munkahely változtatás esetén munkába állástól számított 8 napon belül be kell csatolni az új munkahely munkáltatói igazolását, vagy a kérelmező bankszámlaszerződését és az azonnali beszedési megbízás teljesítésére vonatkozó felhatalmazást.

(5) A támogatási kérelem nyomtatvány mintáját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület döntésről a jegyző 8 napon belül köteles értesíteni a támogatást kérőt, akivel a Képviselő-testület jóváhagyó döntése esetén a Polgármester támogatási szerződést köt.

7. § A kérelmező szerződésbeli kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatást a kézhezvételtől számított 90 napon belül rendeltetésszerűen felhasználja és ezt hitelt érdemlően igazolja. Amennyiben a támogatott ezt a kötelezettségét elmulasztja, úgy köteles a támogatás összegét egy összegben, azonnal visszafizetni.

8. § E rendelet 3. § e) pontjában meghatározott támogatás folyósítása a helyreállítás során elvégzett munka arányában történik. A helyreállítás mértékét a hivatal építési és beruházási ügyekért felelős ügyintézője állapítja meg.

9. § (1) Lakásépítés vagy lakás vásárlás vagy telek vásárlás esetén a támogatás visszafizetésének leghosszabb ideje legfeljebb 5 év.

(2) Lakásbővítés, állagmegóvás, felújítás, komfortfokozat növelés, korszerűsítés esetén a támogatás visszafizetés leghosszabb ideje 18 hónap, elemi kár helyreállítása esetén legfeljebb 2 év.

(3) A támogatást – a fizetési halasztás kivételével – a támogatási összeg kifizetését követő hónap 1. napjától kezdődően, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, minden hónap 15. napjáig.

(4) A Polgármester a támogatási szerződést felmondja és a kifizetett támogatást, a szerződés aláírásának napjától esedékes Ptk. szerinti kamatokkal egy összegben, azonnal vissza kell fizetni, ha:

a) a támogatott az ingatlant a kölcsön teljes visszafizetése előtt helyi cserelakás nélkül idegeníti el, vagy

b) a támogatni kívánt vásárlás vagy beruházás időközben a támogatott hibájából meghiúsul, vagy a vétel nem jön létre, vagy

c) a támogatott a támogatást nem a szerződésben meghatározott célra használta fel, vagy

d) a támogatott 3 hónapig nem teljesíti fizetési kötelezettségét írásbeli felszólításra sem, vagy

e) a megkötött lakásbiztosítás a kölcsön visszafizetésének ideje alatt megszűnik, vagy

f) az adós munkahely változtatás esetén nem csatolja be a munkáltatói igazolást, vagy a fedezetül felajánlott bankszámlát másik felajánlása nélkül megszűnteti.

(5) A hátralék vagy az egy összegben visszafizetendő támogatás beszedése felől a jegyző intézkedik.

(6) A 9. § (4) bekezdés d) pontjában megjelölt esetben a jegyző felszólító levelet küld a támogatott részére, amely tartalmazza a további nem fizetés jogi következményeire való tájékoztatást.

10. § A támogatás biztosítékaként az önkormányzat 1 éven túli futamidő esetén jelzálogjogot, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be a kérelmező tulajdonába kerülő vagy tulajdonában álló ingatlanra a támogatási összeg erejéig. A jelzálogjog bejegyzésével és törlésével kapcsolatos költségeket az ügyfél fizeti. Az Önkormányzat fizeti a jelzálog törlésével kapcsolatos költségeket akkor, ha a támogatási összeg teljes egészében visszafizetésre került.

11. § A rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.