Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a bábolnai gyermekek életkezdési támogatásáról és a Bábolnai Életfáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a bábolnai gyermekek életkezdési támogatásáról és a Bábolnai Életfáról

2024.02.16.

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) életvitelszerű tartózkodás: egy magánszemély akkor tartózkodik életvitelszerűen egy ingatlanban, ha az számára ténylegesen életvitelszerű lakóhelyéül szolgál, onnan szervezi életét, például rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve ide tér haza, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket, mint például az étkezés, főzés, mosás, közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként, levelezési címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

b) Bábolnai Életfa: Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületnek döntése alapján a Bábolnai Közös Önkormányzat Hivatal mellett a Bábolna,14/3. hrsz.-ú közterületen elhelyezett szobor műalkotás.

2. § A bábolnai gyermekek életkezdési támogatására az a bábolnai lakóhelyű újszülött vagy 1 éves kor előtt örökbefogadott gyermek jogosult, akinek

(1) mindkét törvényes képviselője legalább egy éve bábolnai állandó lakos és életvitelszerűen Bábolnán tartózkodik, vagy

(2) egyedülálló törvényes képviselője legalább egy éve bábolnai állandó lakos és életvitelszerűen Bábolnán tartózkodik.

3. § (1)1 A bábolnai gyermekek életkezdési támogatásának mértéke egyszeri 100.000,- Ft, mely egy összegben 60 napon belül kerül átutalásra a gyermek számára nyitott Start-számlára.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt támogatáson felül a támogatás megállapításáról szóló döntést követő 15 napon belül 5.000 Ft értékű ajándékcsomag kerül átadásra a jogosult gyermek törvényes képviselőjének, vagy törvényes képviselőinek.

4. § (1) A támogatás iránt az 1. melléklet szerinti kérelmet a gyermek születésétől számított 120. napig lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalba.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, és

b) a lakcímet igazoló hatósági igazolványok másolatát, és

c) a Start-számla megnyitását igazoló dokumentáció másolatát.

5. § (1) Bábolna Város Önkormányzat gondoskodik a bábolnai lakóhelyű újszülött gyermek nevének Bábolnai Életfán történő elhelyezéséről amennyiben a bábolnai lakóhelyű újszülött gyermek

a) életvitelszerűen Bábolnán tartózkodó és legalább 1 éve állandó bábolnai lakóhellyel rendelkező törvényes képviselője (vagy törvényes képviselői) ehhez írásban kifejezetten hozzájárulását adja, és

b) törvényes képviselője (vagy törvényes képviselői) az újszülött gyermek vonatkozásában a Bábolnán Bábolna Város Önkormányzatával kötött szerződés alapján védőnői ellátást nyújtó védőnőnél veszi igénybe a védőnői ellátást.

(2) A hozzájárulást az újszülött gyermek születésétől számított 120 napon belül kell eljuttatni Bábolna Város Polgármestere részére.

6. § (1) Ez a rendelet 2019. december 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének a bábolnai gyermekek életkezdési támogatásáról szóló 5/2012. (II.09.) rendelete.

1

A 3. § (1) bekezdése a Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.