Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17./2019. (XI. 28.) sz. rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2019. 12. 01

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17./2019. (XI. 28.) sz. rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2019.12.01.

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában köztemető: Bábolna Város Önkormányzat közigazgatási területén működő két darab köztemető az alábbiak szerint

a) működő temető a Bábolna 1214/4 hrsz. alatt működő köztemető (új temető), és

b) lezárt temető a Bábolna 520 hrsz. alatti köztemető (régi temető).

2. § (1) köztemető tulajdonosa, fenntartója és üzemeltetője Bábolna Város Önkormányzata.

(2) A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket Bábolna Város Önkormányzata biztosítja.

3. § (1) A köztemetőt, a köztemetőben lévő létesítményeket és a ravatalozót kizárólag Bábolna Város Önkormányzat Polgármesterének tudtával és beleegyezésével szabad használni. A létesítmények és a ravatalozó használati szándékát be kell jelenteni a Polgármesternek, aki a használathoz hozzájárul, vagy indokolt esetben azt elutasítja. Az elutasítás indokolt, amennyiben a használat

a) jogszabálysértésre irányul, vagy

b) a köztemető rendjét és biztonságát veszélyezteti.

(2) A ravatalozót és temetési felszereléseket, berendezéseket kizárólag az 1. számú mellékletben meghatározott díjtétel megfizetése ellenében használhatja a temetkezési szolgáltató.

4. § A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét az 1. számú melléklet tartalmazza. A rendelkezési jog megszerzéséért és az újraváltásáért fizetendő díj összege megegyezik egymással.

5. § (1) A temetési helyek méretei közül:

a) a koporsós sírhely mérete:

aa) egyes sírhely esetében: 2,1 m hosszúság, 0,9 m szélesség és minimálisan 2 m mélység,

ab) kettős sírhely esetében: 2,1 m hosszúság, 1,9 m szélesség és minimálisan 2 m mélység,

b) a gyermeksírhely mérete 1,3 m hosszúság,: 0,6 m szélesség és minimálisan. 2 m mélység.

c) a kolumbáriumban az urnák tárolása 40 X 40 X 45 cm belméretű szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történik.

d) az urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete 1 x 1 m, mélysége legalább 1, 5 m.

e) a díszsírhelynek (egyes sírhely) 2,2 méterre mélyítettnek kell lennie.

f) a sírbolt mérete

fa) két személyes sírbolt esetén 2, 6 m hosszaúság,: 2, 74 m szélesség és minimálisan 2, 3 m mélység,

fb) négyszemélyes sírbolt esetén 3, 6 m hosszúság, 2, 74 m szélesség és minimálisan 2,3 m mélység,

fc) hatszemélyes sírbolt esetén 3, 4 m hosszúság, 2, 74 m szélesség és minimálisan 3, 1 m mélység.

(2) A sírhelyek egymástól való távolsága 0,6 m, a sorok közötti távolság 1 m.

(3) A kolumbáriumban egyedi, csoportos vagy térfalas elhelyezésre is lehetőség van.

(4) Az urna földbetemetése esetén az urnák egymástól való legkisebb távolsága 0, 6 m, a sorok közötti távolsága 1 m.

(5) Az urnafülkébe vagy urnasírhelybe helyezhető urnák száma maximálisan négy darab.

6. § Legkésőbb a sírhely kialakítását megelőző 5. napig a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal kijelölt köztisztviselőjével a kialakítandó sírhely méreteit és elhelyezkedését egyeztetni kell.

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) a koporsós sírhely esetén 25 év,

b) a koporsós sírhely esetén az utolsó rátemetést követő 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év;

d) urnafülke és urnasírhely esetén 25 év;

(2) A Polgármester a temetési hely feletti rendelkezésre jogosultat a rendelkezési jog lejárta előtt legalább fél évvel értesíti a lejáratról, valamint arról, hogy a lejáratot követő fél éven belül a temetési helyet újraválthatja, vagy a jogosultságát megszünteti és a síremléket elbontja és elszállítja.

(3) Amennyiben a rendelkezésre jogosult nem vállalja a temetési hely újraváltását, vagy az értesítésre nem válaszol, akkor a Polgármester jóváhagyását követően a temetési hely újrahasznosíthatóvá válik. Az újrahasznosítás során fellelt maradványok, hamvakat kijelölt közös sírhelyben kell elhelyezni.

8. § (1) A temetési helyen kizárólag olyan növény vagy növények ültethetők, amelyek a növekedésük során nem terjeszkednek túl a rendelkezésre jogosult által megfizetett temetési helyen.

(2) A növények ültetéséről úgy kell gondoskodni, hogy növekedésük során ne tegyenek kárt más temetési helyben, kialakított útban, vagy köztemetői létesítményben, és a közlekedést ne akadályozzák.

(3) Fa ültetése csak Bábolna Város Önkormányzat Polgármesterének kifejezett, írásbeli hozzájárulása esetén lehetséges.

9. § (1) A köztemető nyitva tartása április 1-től szeptember 30-ig reggel 7 órától esete 20 óráig, október 1-től március 31-ig 7 órától 17 óráig alakul.

(2) A nyitva tartástól eltérni csak a halottak napja körüli időszakban lehetséges. Az eltérő nyitvatartásról hirdetményt kell közzétenni Bábolna Város Önkormányzat hivatalos oldalán.

(3) A nyitvatartási idő alatt a köztemetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, és a sírokat gondozhatja, azzal a kitétellel, hogy 12 éven aluli gyermek a köztemetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) Nyitva tartási időn túl a köztemetőben tartózkodni csak a Polgármester hozzájárulásával lehet.

10. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló kegyeleti tárgyak (pl.: koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

(2) A köztemetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(3) A kolumbáriumban koszorútartó kampó, mécsestartó helyezhető el.

(4) Urna földbetemetése esetén a kialakítandó urnasírhely körüli térburkolatnak szürkének, vagy a sírhely színével megegyezőnek vagy azzal harmonizálónak kell lennie. A térburkolat nagysága nem haladhatja meg a megváltott sírhely nagyság méretét.

(5) Halottak napját és Mindenszenteket megelőző három napon és az azt követő három napon a kolumbárium mellett mobil mécses- és koszorútartó helyezhető el.

11. § A temetések időpontját a Polgármester az elhunyt hozzátartozójának kérése alapján, figyelemmel a jogszabályi korlátokra, veszi tudomásul. Amennyiben a hozzátartozó által megjelölt temetési időpont bármilyen jogszabályi korlátba ütközik, erről a hozzátartozót a Polgármester haladéktalanul értesíteni köteles. A hozzátartozó ekkor új temetési időpontot megjelölni köteles.

12. § A köztemető rendjéről szóló tájékoztatást jól látható helyen a temető bejáratánál kell elhelyezni.

13. § Kutyát segítő kutya kivételével a köztemetőbe bevinni nem lehet.

14. § A köztemető területére gépjárművel behajtani csak a Polgármester hozzájárulásával szabad.

15. § A temetési szolgáltatáson túl a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységet ellátni nem lehet.

16. § (1) Ez a rendelet 2019. december 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2011. (V.26.) önkormányzati rendelete.