Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (III.28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2019. 04. 01- 2020. 12. 30

Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva  a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály véleményének kikérésével, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a következőket rendeli el:

1. § (1) A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(2) Amennyiben a kerti hulladék komposztálása nem lehetséges, a zöld hulladék elszállítását a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Bábolna Város Önkormányzatával megkötött szerződésben foglaltak szerint szállítja el.

2. § Az avar és kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha eltávolítása, hasznosítása más módon nem lehetséges.

3. § (1) Égetni csak a megfelelően előkészített, száraz kerti hulladékot szabad – az emberi egészséget legkevésbé károsító módon – vagyoni és személyi biztonság figyelembevételével lehet.

(2) Az avar és a kerti hulladék égetést kizárólag március 1-től április 15-ig és október 1-től november 15-ig 14 és 18 óra között lehet elvégezni.

(3) A (2) bekezdésben foglalt időszakban nem lehet avart és kerti hulladékot égetni hétvégén, munkaszüneti napon és ünnepnapon.

4. § Avar-és kerti hulladék égetése kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl.benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható. Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

5. § Ez a rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.



dr. Horváth Klára                                                      Kocsis Gábor

               polgármester                                                              jegyző