Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 30. ) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 15
a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 30. ) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal KE/3/456-1/2022. számú levelében törvényességi felhívást bocsátott ki Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX.30.) rendeletében foglalt egyes rendelkezésekkel szemben.
A törvényességi felhívásban foglaltakat megvizsgáltuk, azzal egyetértünk és ez alapján a mellékelt rendelet-módosítást terjesztjük elő, ezzel eleget téve a törvényességi felhívásban foglaltaknak.
A törvényességi felhívás az Önkormányzat szociális és gyermekvédelmi ellátásának struktúráját nem érinti, kizárólag pontosításokat, kiegészítéseket szükséges tenni a helyi rendeletben.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az (1) bekezdés pontosítást tartalmaz (a továbbiakban: Hivatal szókapcsolatból hiányzott az „a” betű). A (2) bekezdésben ki kellett egészíteni a Rendeletet azon szabályokkal, hogy mi a teendő akkor, hogy olyan rászorult jelentkezik, akinek élete, testi épsége veszélyben van.
A 2. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet azzal, hogy „havi” jövedelmet tekintünk az elbírálás alapjának, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselése céljából folyósított támogatás esetén a támogatás kezdő időpontját törölni kellett, ugyanis az nem lehet a megállapítást követő hónap 1. napja, hanem a kérelem beérkezésének napja kell, hogy legyen.
A 3. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet azzal, hogy „havi” jövedelmet tekintünk az elbírálás alapjának.
A 4. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet azzal, hogy „havi” jövedelmet tekintünk az elbírálás alapjának, valamint ki kellett egészíteni a Rendeletet a folyósítás részletszabályával.
Az 5. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet azzal, hogy „havi” jövedelmet tekintünk az elbírálás alapjának.
A 6. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet a hajléktalanság miatti rászorultsággal, valamint a szociális étkezés megszűnésének eseteivel.
A 7. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet, a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételének módjával, illetve a megszűnés eseteivel.
A 8. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet a házi segítségnyújtás megszűntetésére vonatkozó rendelkezésekkel.
A 9. §-hoz
A bölcsődei felvétel részletesebb szabályait, a megszűnés eseteit, illetve az eljárás nélkül megtehető intézkedésekről kellett rendelkezni.
A 10. §-hoz
Ki kellett egészíteni a Rendeletet azzal, hogy „havi” jövedelmet tekintünk az elbírálás alapjának.
A 11. §-hoz
A 8. § (1) bekezdés nem szükséges, mert azt magasabb szintű jogszabály tartalmazza.
A 12. § (2) bekezdésben foglaltakat hatályon kívül kell helyezni, mert az időszakos bölcsődei elhelyezésért díj nem számolható fel.
A 16. § hatályon kívül helyezendő, mert az ellátások megszűntetéséről az egyes ellátásoknál rendelkezések kerültek beiktatásra.
A 12. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.