Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

A háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2014. 01. 30

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

A háztartási szennyvíz begyűjtéséről

2014.01.30.

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1.  § (1) Császár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

(2) A közszolgáltató megnevezése: Vikom Trans Kft. 2800. Tatabánya, Táncsics M u. 1.(a továbbiakban: közszolgáltató), aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén. Az ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: Vértesszőlős 0198/2 hrsz ( Szentgyörgy-pusztai Iszapkezelő Telephely).

(3) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

2. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

2.  § Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező az 1. § (3) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet az 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak az 5. § (1) bekezdésben megadott szállítási napon átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

3.  § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

4.  § (1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,

b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,

c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

f) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról, határidejéről,

h) a szerződésmódosításának, felmondásának feltételeiről, és

i) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5.  § (1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, a soron következő szállítási napon köteles teljesíteni, mely minden hét szerdai napja.

(2) A közszolgáltató a megrendelésekről munkautalványt illetve számlát állít ki, melyet a munka elvégzését követően a megrendelővel igazoltat.

(3) A számlázást a közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi.

(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

(5) A munkautalványon fel kell tüntetni:

a)
megrendelő nevét, lakcímét,
b)
az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,
c)
a szállítás dátumát,
d)
a szállítást végző gépjármű rendszámát,
e)
a gépjármű vezetőjének aláírását, és
f)
a megrendelő aláírását.
6.

6. A közszolgáltatási díj

6.  § (1) A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé minden egyes ürítést követő haladéktalanul, de legkésőbb kettő napon belül köteles megfizetni. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy postai csekken történik

(2) A díj mértéke: 6 m3-es szippantó gépjárművel: 4500 Ft/m3/ürítés, mely nem tartalmazza az általános forgalmi adót, 10 m3-es szippantó gépjárművel: 4500 Ft/m3/ürítés, mely nem tartalmazza az általános forgalmi adót.

(3)1 A (2) bekezdésben meghatározott díj 2014. december 31-ig alkalmazható. Az alapdíj: 0 Ft.

7. Adatkezelés

7.  §2 (1) A gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos a közszolgáltató felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát, a természetes személy ingatlantulajdonos a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének, tartózkodási és értesítési helyének címét megadja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltató tartja nyilván. A nyilvántartás vezetésének célja a közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatos e rendeletben és a vízgazdálkodásról szóló törvényben előírt kötelezettségek teljesítésének vagy megsértésének a megállapítása, ellenőrzése. A nyilvántartásban szereplő adatokat törvényben meghatározott személyek ismerhetik meg. Ha az ingatlantulajdonos megváltozik, a változást követő napon az (1) bekezdésben meghatározott adatait törölni kell.”

8. Üdülőingatlanok

8.  § (1) Az üdülőingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-7. §-iban foglalt szabályokat kell alkalmazni, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) A közszolgáltatónál köteles bejelenteni az év melyik hónapjában tartózkodik az ingatlanán. Ezen időszak alatt köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

9. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

9.  § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-7. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

10. Záró rendelkezések

10.  § Ez a rendelet kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. ( I. 29.) 1.§-a iktatta be.

2

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. ( I. 29.) 2.§-ával megállapított szöveg.