Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, a köz-és zöldterületek védelméről

Hatályos: 2007. 07. 02- 2012. 05. 28

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, a köz-és zöldterületek védelméről

2007.07.02.

Dorog Város Képviselő-testülete a város tiszta, esztétikus képének kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása céljából a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a 2000. évi XLIII. törvény 31. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a helyi körülményeket alapul véve – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Területi és személyi hatály

1. § E rendelet hatálya Dorog Város közigazgatási területére, a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre terjed ki, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a város közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

II. Fejezet

KÖZTISZTASÁGI RENDELKEZÉSEK

A KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

2. § (1) A közterület szervezet, rendszeres tisztántartását és az ott keletkezett szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátását a Képviselő-testület által megbízott vállalkozó (továbbiakban szolgáltató) látja el.

(2) A megbízás alapján a szolgáltató köteles gondoskodni a kijelölt hulladéklerakóhely fenntartásáról és hatósági előírásoknak megfelelő működtetésről.

(3) A város közigazgatási terültén lévő ingatlanok tulajdonosa köteles az ingatlannal határos közterületet is karbantartani, illetve tisztítani.

E kötelezettség kiterjed:
a.) az ingatlan előtti járdaszakaszra (járda hiányában egy méter széles területsávra), illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő területre;
b.) a járda és a közút közötti füves területen a fű rendszeres nyírására és gaztalanítására, tisztántartására, az ott lévő fák, bokrok ápolására;
c.) a csapadékvíz zavartalan elfolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítására;
d.) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartására.
.
(4) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek (üzletek vendéglátóhelyek, stb.) előtti járda, parkolóhely, zöldsáv tisztántartása és a hulladék eltávolítása a helyiség használójának feladata.
(5) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata esetén (árusítás, anyagtárolás, építés, szerelés) a használattal érintet terület közvetlen környezetét 3 méteres körzeten belül a használó köteles tisztántartani, majd a tevékenység befejezése után megfelelően összetakarítani.
(6) A tulajdonosnak, illetve használónak a közterület rendszeres tisztántartási kötelezettsége alatt a szükség szerinti, de hetenként legalább egyszeri teljesítés értendő.
(7) Ha a járművek, illetve fogatok üzemeltetése és közlekedése során a közterület beszennyeződik, a jármű illetve a fogat vezetője haladéktalanul köteles a szennyeződést eltávolítani.
(8) Dorog Város területén szénpor kizárólag zárt rakterű járműveken szállítható. Az a fuvarozó, aki nyitott teherautóval szállít szénport, köteles az adott útvonal egyhavi tisztántartási költségének 80%-át a Polgármesteri Hivatal részére megfizetni. Ismétlődő esetben a teljes költség a fuvarozót terheli.

3. § .

(1) Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponta a 2. §. (1) és (3) bekezdésében megjelölt tulajdonos köteles letakarítani, illetve felhinteni.

(2) A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (kőpor, homok, hamu) kell felhasználni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos anyagot felhasználni nem lehet.

4. § (1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek belterületen lévő várakozó- és megállóhelyeinek tisztán és síkosságmentesen tartásáról, valamint az ott keletkező hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról a Képviselő-testület által megbízott szolgáltató gondoskodik.

(2) A telepszerű többszintes lakóterületek környezetével kapcsolatos köztisztasági feladatok elvégzése szintén a szolgáltató feladata.

(3) Az árkokat, átereszeket feltöltő iszap elszállítása a szolgáltató feladata.

(4) Ha az ingatlanok tulajdonosai, használói a 2. §.-ban foglalt kötelezettségeknek nem tesznek eleget, a szükséges munkákat a Polgármesteri Hivatal helyettük és költségükre elvégeztetheti.

5. § (1) Közterületen gépjárművet mosni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(2) Aki nem rendelkezik olyan ingatlannal, ahol a gépjármű tisztítását meg tudja oldani, a lakása előtti közterületet is igénybe veheti a következők betartása mellet:

a.) nem rongálhatja a zöldfelületet;
b.) nem veheti igénybe a parkok locsolására szolgáló, illetve az önkormányzati tulajdonú épületek közös használatú helyiségeiben lévő csapokat;
c.) a keletkezett szennyeződést azonnal el kell takarítania;
d.) amennyiben a csatornanyílás eldugul, azt ki kell tisztítania.

6. § (1) A közterületeket és a külterületet bármilyen módon, bármilyen anyaggal beszennyezni, illetve

közterületen és külterületen hulladékot lerakni, tárolni tilos.
(2) Szennyvizet, eldugulás, vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, törmeléket, iszapot, robbanásveszélyes anyagot) a közcsatorna víznyelőjébe és nyílt csapadékvíz-elvezető árokba szórni, önteni vagy bevezetni tilos.

7. § ZÖLDTERÜLETEK VÉDELME

(1) A város közparkjainak területére és növénnyel részben vagy egészében borított zöldfelületére (minden esetben ideértve a járda és úttest közötti területet) gépjárművel, kerékpárral, segédmotoros kerékpárral behajtani és parkolni tilos.

(2) Tilos közterületen a fák és egyéb növények, parkberendezések rongálása, pusztítása, beszennyezése.

Tilos a közterületen lévő fákról és egyéb növényekről a növény részek szedése, megcsonkítása, eltulajdonítása.
(3) Tilos a fákra, parkberendezésekre plakátot és egyéb hirdetményt elhelyezni.

8. § ÁLLATTARTÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK

(1) Állatot az utcára, közterületre kiengedni, legeltetni tilos.

(2) A város közterületein ebeket szabadon tartani tilos. Az ebeket közterületre csak pórázon szabad vezetni.

(3) Ebet üzlethelyiségbe, szórakozóhelyekre, oktatási és egészségügyi intézményekbe, sportpályára, játszóterekre a városi uszoda területére bevinni tilos.

(4) A közterületen gazdátlanul kóborló ebek befogásáról a Dorogi Városüzemeltetési Kht. gyepmester útján gondoskodik.

A befogott ebeket tulajdonosai 8 napon belül – a befogási, tartási és őrzési díj megfizetése esetén – kiválthatják.
(5) Az állattartó köteles gondoskodni az elhullott állata tetemének, illetőleg az állati eredetű melléktermékének – az állategészségügyi jogszabályok szerinti – ártalmatlanításáról.
III. Fejezet

9. § KÖZTERÜLETI HIRDETÉS

(1) Dorog Város közigazgatási területén, közterületen hirdetőberendezést csak az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló vállalkozó vagy gazdasági társaság létesíthet.

(2) Hirdetőberendezés elhelyezésére csak közterülethasználati hozzájárulás birtokában van lehetőség.

(3) A város területén csak olyan hirdetmény helyezhető ki, amely tartalmának közzététele jogszabályba nem ütközik.

(4) TILOS:

a.) közterületi hirdetőberendezés engedély nélküli létesítése,
b.) az engedélyezett hidetőberendezések rongálása, szennyezése, eltávolítása,
c.) az ezekre kihelyezett hirdetmények, reklámok rongálása (letépés, átírás), vagy
illetéktelenek által másik hirdetménnyel való átragasztása,
d.) hirdetmény, reklám bármilyen technikával való kihelyezése a közterület e célra ki nem
jelölt területére, berendezésére (falra, kerítésre, úttestre, lámpaoszlopra, telefonfülkére, fákra, esőcsatornára).

10. § SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

(1) Amennyiben a cselekmény más súlyosabb büntető rendelkezés hatálya alá nem esik, szabálysértést követ el és 30.000,-Ft –ig terjedő pénzbírsággal sújtható az aki jelen önkormányzati rendelet 2. §. (8) bekezdésében, 3. §. (2) bekezdésében, az 5. §. (2) bekezdésében a.), b.) pontjában, a 6. §. (1), (2) bekezdésében, a 7. §. (1), (2), (3) bekezdésében foglaltakat megszegi, illetve aki a 2. §. (3), (5), (8) bekezdésében, a 3. §. (1) bekezdésében, az 5. §. (2) c.), d.) pontjában, valamint a 8. §. (5) bekezdésében előírtakat elmulasztja.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt szabálysértések tetten ért elkövetőit a közterület-felügyelő helyszíni bírsággal sújthatja.

11. § ZÁRÓ RENDELKEZÉS

(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A kihirdetés napja: 2007. július 02.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(4) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályukat vesztik a település tisztaságának védelméről szóló 24/1992. (XII. 11.) számú és az azt módosító 11/193. (V. 18.), a 24/193. (XII. 17.), a 4/1994. (III. 11.), a 17/1996. (XI. 01.), a 15/197. (V. 30.), a 2/1998. (I. 30.), valamint a 4/2000. (II. 25.) és a 18/2002. (XII: 20.) számú önkormányzati rendeletek.

Dr. Tittmann János Kecskésné Patos Szilvia
polgármester jegyző