Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

Dorog Város Önkormányzatának 8/2008.(IV.4) sz. rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

Hatályos: 2008. 04. 15- 2021. 10. 30

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

2008.04.15.

Dorog Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása A támogatás szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületeknek tekintendő a panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és egyéb előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépület.

2. § (1) Pályázatot nyújthatnak be a lakásszövetkezetek és a társasházi közösségek (továbbiakban: társasház).

(2) A társasházaknak a szükséges saját erő biztosítását, illetve annak vállalását hitelt érdemlő bizonylattal igazolni kell (közgyűlési határozat jegyzőkönyve, banki igazolás, külön íven szövegezett kötelezettségvállalás, amennyiben a társasház SZMSZ-e tartalmazza ezt a döntési lehetőséget).

(3) Nem igényelhető támogatás a már megkezdett beruházáshoz.

(4) Lakóépületben elhelyezkedő, nem lakáscélú helyiségek felújítására, korszerűsítésére önkormányzati támogatás nem igényelhető.

3. § (1) A támogatás tárgya a (2) bekezdésben felsorolt munkákra csak teljes épület, vagy dilatációval határolt épületrész.

(2) A pályázat révén az 1992. július 01. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, azaz:

- A nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje,
- A homlokzatok és födémek hőszigetelése.
A (2) bekezdés szerinti munkálatokra a pályázatot a LFP-2008-LA-2 pályázati útmutató VII. fejezetében (www.otm.gov.hu) foglalt tartalommal kell benyújtani azzal, hogy pályázati díjat az önkormányzat felé nem kell megfizetni.

4. § (1) Az önkormányzati támogatás feltétele, hogy a lakóépület energia-megtakarítást eredményező korszerűsítését, felújítását az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter (a továbbiakban: miniszter) is támogassa.

(2) A társasházak a pályázatban tervezett felújításra, az önkormányzattól egyszeri vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Amennyiben a pályázatban szereplőtől eltérő, pótlólagos költségek merülnek fel, akkor annak megfizetésére a társasház köteles, az nem növelheti sem az állami, sem az önkormányzati támogatás összegét.

(3) A pályázó saját erejeként készpénz vehető figyelembe, melynek forrása lehet az épület felújítási alapja, a tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, valamint bankhitel is.

(4) Sikeres pályázat esetén az Önkormányzat a társasházzal támogatási szerződést köt. A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy az önerős hozzájárulás teljes összege a pályázónak erre a célra elkülönített számlájára befizetésre, illetve átutalásra kerüljön, ha a készpénzben vállalt saját erőt részben, vagy egészben hitel biztosítja, akkor a hitelszerződés egy másolati példányának megküldése. A támogatási szerződés megkötésének egyéb feltételeit a pályázati kiírás tartalmazza.

(5) Nem nyújtható támogatás olyan társasház részére, akinek a közmű üzemeltetőkkel szemben fennálló tartozása van.

(6) A pályázatban a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség tartalmazhatja a fejlesztések tervezési és engedélyezési költségeit, továbbá a lebonyolítás és beruházás egyéb költségeit, valamint az ÁFA-t.

5. § (1) Az önkormányzati vissza nem térítendő támogatás mértéke a mindenkori hatályos állami támogatási pályázatban megjelölt bekerülési összeg 1/3-a, de maximum 400.000,- Ft lakásonként.

(2) A támogatást azonnal és egy összegben, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényben meghatározott késedelmi kamatokkal együtt vissza kell fizetni, ha a támogatás odaítélésétől számított 3 éven belül a támogatást adó tudomására jut, hogy a társasház pályázatában, vagy az ahhoz csatolt (ok)iratokban valótlan adatokat közölt, illetve nem a tervezett felújításra fordította azt.

(3) Önkormányzati támogatás az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható. Az önkormányzati keretösszeg kimerülése esetén az Önkormányzat felfüggeszti a pályázatok befogadását. Az állami támogatási keretösszeg kimerülése esetén, ha a miniszter a pályázatok befogadását felfüggeszti, a pályázatok befogadását a Polgármester is felfüggeszti.

6. § (1) A pályázat benyújtható: 2008. április 15 – augusztus 15-ig. A Polgármesteri Hivatal a hiánytalan tartalommal benyújtott pályázatokat benyújtásuktól számított 15 napon belül értékeli, jegyzőkönyvet készít, majd javaslatát a Gazdasági, városfejlesztési és környezetvédelmi Bizottság elé terjeszti.

(2) A kérelmekről a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt minden hónap utolsó pénteki napján megtartott ülésén.

7. § (1) Az elnyert támogatás felhasználásakor a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény rendelkezéseit figyelembe véve kell eljárni. Amennyiben e törvény rendelkezései szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatása kötelező, a társasház a támogatás kifizetését megelőzően köteles bizonyítani, hogy a közbeszerzési eljárást lefolytatta. A kiviteli szerződésnek a támogatási szerződéssel és a pályázattal való összehangolásáért a pályázó a felel.

2) A felújítás szakszerű elvégzése érdekében a társasház köteles gondoskodni a munkák műszaki ellenőrzéséről. Ennek költségei a bekerülési költségek részét képezhetik.
Az önkormányzati és az állami támogatás kifizetésére, utólag, 60 napon belül a műszaki ellenőr által jóváhagyott számla alapján közvetlenül a kivitelező részére történő átutalással kerül sor.

8. § (1) Ez a rendelet 2008. április 15-én lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A kihirdetés napja: 2008. április 04.

Dr. Tittmann János
polgármester

Tallósi Károly
címzetes főjegyző