Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2024. 05. 01

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a sportról

2024.05.01.

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdése alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott jogkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Dorog Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert és keretet adjon a sport támogatására rendelt összegek felhasználásának.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására.

(2)2 A rendelet személyi hatálya kiterjed minden, Dorog város közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetre, minden önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmény üzemeltetőjére, oktatási és nevelési intézményre és olyan a város területén működő gazdasági társaságokra, amelyek működése során e rendelet alapján támogatásban részesülnek.

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat feladatai illetékességi területén a sport hosszú távú fejlesztési céljaira figyelemmel a következők:

a) a tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, fejlesztése,

b) a szabadidősport feltételeinek biztosítása, fejlesztése,

c) a diáksport, az utánpótlás-nevelés, a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékkal élők sportjának, illetve a nagyarányú részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése,

d) adottságainak megfelelő részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban,

e) az iskolán kívüli, önszerveződő sport-tevékenység feltételeinek elősegítése,

f) a nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítése.

A sporttámogatás felosztási területei

4. § (1) A Képviselő-testület a sport támogatására fordított összeg nagyságát minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg. Ebből az összegből az alábbi területek kerülnek támogatásra:

a) iskolai testnevelés és sport,

b) sportszervezetek működésének támogatása (kiemelt figyelemmel az utánpótlás - nevelésre)

c) sportesemények, sportrendezvények támogatása, kiemelkedő sportteljesítmények elismerése, kvalifikációval elért világversenyre való felkészülés támogatása,

d) szabadidősport támogatása.

A sportszervezetek támogatása

5. §3 A sportegyesületek, szakosztályok támogatását Dorog Város Egyesített Sportintézmény költségvetésének elkülönített előirányzata tartalmazza. A sportlétesítmények működtetését a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetéséből biztosítja.

A sportesemények és rendezvények támogatása

6. §4 A sportesemények, rendezvények támogatását a képviselő-testület Dorog Város Egyesített Sportintézmény költségvetésében biztosítja.

Záró rendelkezések

7. § A kihirdetése napja: 2009. április 24. A hatálybalépés napja: 2009. április 24.

1

A bevezető a Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § a Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.