Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2009. 04. 24- 2024. 04. 30

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a sportról

2009.04.24.

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, továbbá a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Dorog Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert és keretet adjon a sport támogatására rendelt összegek felhasználásának.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden, Dorog város közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetre, minden önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmény üzemeltetőjére, oktatási és nevelési intézményre, iskolai sportkörre és olyan a város területén működő gazdasági társaságokra, amelyek működése során e rendelet alapján támogatásban részesülnek.

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat feladatai illetékességi területén a sport hosszú távú fejlesztési céljaira figyelemmel a következők:

a) a tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, fejlesztése,

b) a szabadidősport feltételeinek biztosítása, fejlesztése,

c) a diáksport, az utánpótlás-nevelés, a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékkal élők sportjának, illetve a nagyarányú részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése,

d) adottságainak megfelelő részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban,

e) az iskolán kívüli, önszerveződő sport-tevékenység feltételeinek elősegítése,

f) a nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítése.

A sporttámogatás felosztási területei

4. § (1) A Képviselő-testület a sport támogatására fordított összeg nagyságát minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg. Ebből az összegből az alábbi területek kerülnek támogatásra:

a) iskolai testnevelés és sport,

b) sportszervezetek működésének támogatása (kiemelt figyelemmel az utánpótlás - nevelésre)

c) sportesemények, sportrendezvények támogatása, kiemelkedő sportteljesítmények elismerése, kvalifikációval elért világversenyre való felkészülés támogatása,

d) szabadidősport támogatása.

A sportszervezetek támogatása

5. § A Dorogi Egyetértés SE támogatását a tárgyévi költségvetési rendelet kiemelt előirányzatként tartalmazza. A támogatás felhasználásáról az évet lezárva tájékoztatja az Oktatási, Közművelődési, Sport, Külkapcsolatok és Kisebbségi Ügyek Bizottságát. A Dorogi Egyetértés SE támogatásán felül a képviselő-testület sporttámogatási keretet különít el a költségvetési rendeletben, melyre pályázatokat a sportegyesületek külön nyújtanak be. A pályázatokat az Oktatási, Közművelődési, Sport, Külkapcsolatok és Kisebbségi Ügyek Bizottsága javaslata alapján a képviselő-testület bírálja el. A sportlétesítmények működtetését a képviselő-testület a Városüzemeltetési Nonprofit KFT üzleti tervében elkülönített kiadási előirányzatból biztosítja.

A sportesemények és rendezvények támogatása

6. § Az Oktatási, Közművelődési, Sport, Külkapcsolatok és Kisebbségi Ügyek Bizottsága döntése alapján az önkormányzat támogatja a sportági versenynaptárban szereplő rendezvényeket, valamint a városban hagyományosan, illetve az adott évben kiemelkedő és megrendezésre kerülő városi, országos és nemzetközi sporteseményeket.

Záró rendelkezések

7. § A kihirdetése napja: 2009. április 24. A hatálybalépés napja: 2009. április 24.