Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013/XI.29./ önkormányzati rendelete

Dorog Város Önkormányzatának 18/2002.(XII.2.) rendelete a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről (Egységes szerkezetben a 27/2003.(XII.22.),25/2004.(XII.22.), 37/2005.(XI.25.), a 10/2007.(III.30.), a 9/2008.(IV.04.), a 28/2008.(XII.19.), a 22/2009.(IX.25.), a 28/2009.(XI.27.), a 27/2010.(XII.17.), a10/2011.(IV.29.), a 25/2011.(XII.16.), a 1/2012.(I.18.), a 13/2012.(IV.27.), valamint a 16/2013.(XI.29.) rendelettel)

Hatályos: 2013. 12. 01- 2014. 02. 28

S

Dorog Város Önkormányzatának 18/2002.(XII. 20.) rendelete

a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről


(Egységes szerkezetben a 27/2003.(XII.22.), 25/2004.(XII.22.), 37/2005.(XI.25.), a 10/2007.(III.30.), a 9/2008.(IV.04), a 28/2008.(XII.19.), a 22/2009.(IX.25.), a 28/2009.(XI.27.), a 27/2010.(XII.17.), a 10/2011.(IV.29.), a 25/2011.(XII.16.), a 1/2012.(I.18.), 13/2012.(IV.27.), valamint a 16/2013.(XI.29.) rendelettel)


Dorog Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16 §. (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény  23 §.-ában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000.(XII.23.) Kormány rendeletében foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet


Bevezető rendelkezések


1. §.

(1) Jelen rendelet célja

a.) Dorog város lakossága számára tiszta, rendezett, egészséges környezet biztosítása.

b.) A város környezete hulladékok által okozott terhelésének csökkentése, szennyezettségének elkerülése.

c.) A kötelező közszolgáltatási tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása, a kötelezettségek ellenőrizhetősége.

(2) E rendelet céljának elérése érdekében Dorog város közigazgatási területén minden tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy

a.) A város környezetét a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet terhelése és igénybevétele csökkenjen.

b.) Biztosítsa a keletkező hulladék mennyiségének és minőségének megfelelő kezelését, hasznosítását, ártalmatlanítását.

(3) Dorog Város Önkormányzata a hulladékgazdálkodási célok elérése érdekében hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(4) [1] Dorog város közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére 2013. december 1. napjától kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a Vertikál Közszolgáltató Zrt.(továbbiakban: közszolgáltató)

2. §.


(1) A rendelet területi hatálya Dorog város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás kiterjed a város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára, tulajdonosi közösségére, birtokosára, vagy használójára (továbbiakban együtt: ingatlan tulajdonos)

Gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozás, ipari-, kereskedelmi szolgáltatást végző akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről

a.) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban : Hgt.) 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b.) a közszolgáltatás keretében nyújtott települési szilárd hulladékkezelés – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan – a Hgt. 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

(3)[2] Az ingatlantulajdonos a hulladék elszállításához az alábbi gyűjtőedényeket köteles igénybe venni:




 a) belterületen

    aa) a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, illetve szállítására a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt vagy

    ab) a gyűjtőedényzet űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, azonosító jelével ellátott környezetbarát zsákot

b) külterületen az időleges ingatlanhasználó (március 15-től október 15-ig) a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, azonosító jelével ellátott környzetbarát zsákot köteles használni, a külterületen állandó lakcímmel rendelkező ingatlanhasználóra a belterületre vonatkozó szabályok vonatkoznak.

c) időleges ingatlanhasználó az a külterületi építménnyel rendelkező ingatlantulajdonos, aki nem rendelkezik állandó bejelentett lakcímmel.”

(4)[3] A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes hulladékra valamint a települési folyékony hulladékra. A külterületen építményt időlegesen használó ingatlantulajdonos évente legalább 14 db 120 l-es zsák megvásárlásával és felhasználásával köteles eleget tenni e rendeletben foglalt kötelezettségének.

II. fejezet


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei.


3. §.


  1. A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal és az ingatlantulajdonossal, gazdálkodó szervezettel, egyéni vállalkozással, ipari-, kereskedelmi szolgáltatást végzővel kötött megállapodás (szerződés), valamint a Hgt. és e rendeletben foglaltak szerint köteles eljárni.

(2) a.)[4] A hulladék összegyűjtése és elszállítása belterületen tömblakásos beépítésű területen heti kétszeri gyakorisággal történik, míg az egyéb lakóterületeken heti egyszeri ürítéssel történik a rendelet 1. számú mellékletében foglalt helyeken és időpontokban.

b.) külterületen heti egyszeri gyakorisággal a 1. számú mellékletben meghatározott időpontokban.

(3) A közszolgáltató évente egy alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezni a nagydarabos települési szilárd hulladék begyűjtésére és elszállítására az önkormányzattal egyeztetett időpontban.

(4) A közszolgáltató köteles

a.) az általa kihelyezet közcélú hulladékgyűjtő eszközökben keletkezett hulladék rendszeres begyűjtéséről és elszállításáról gondoskodni,

b.) 4 az általa összegyűjtött hulladékot a 093/6 helyrajzi számú Polgárdi Regionális Hulladéklerakó telepére szállítani, ártalommentes elhelyezéséről gondoskodni.


4. §.


  1. Az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a tulajdonosnak, gazdálkodó szervezetnek az elszállítás napján – reggel – kell az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni úgy, hogy az a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse.
  2. Az (1) bekezdésben foglaltakon kívüli időpontban a hulladék közterületen történő tárolása, illetve elhelyezése tilos, kivéve a lomtalanítás időszakában az erre kijelölt helyeket.
  3. Az ingatlan tulajdonos az ingatlanán keletkező, vagy a birtokába kerülő települési szilárd hulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítását kizáró módon köteles gyűjteni és ahhoz a közszolgáltató szállító eszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt köteles használni. A gyűjtőedények felsorolását a jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
  4. [5]Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladékot kizárólag a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben vagy az általa forgalmazott zsákokban helyezheti ki.
  5. A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének a közterület szennyezés megelőzése érdekében lecsukott állapotban kell lennie.
  6. A gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről annak tulajdonosa (használója) szükség szerint köteles gondoskodni.
  7. A gyűjtőedényeket a szállítás napját kivéve közterületen tárolni tilos.
  8. Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést végző személyek vagy mások életét, testi épségét, egészségét.

(9)[6] Az ingatlantulajdonos a hasznosítható hulladékot a szelektív hulladékgyűjtő-szigeteken térítésmentesen elhelyezheti.

(10)[7] Az elkülönítetten gyűjtött hulladék elhelyezésére szolgáló tárolóedényekbe egyéb hulladékot behelyezni tilos.




5. §.


  1. A települési szilárd hulladék szállítása az e célra rendszeresített zártrendszerű célgéppel végezhető.
  2. Az ürítés vagy a szállítás során keletkező szennyeződés esetén annak eltakarításáról és a terület mentesítéséről illetve az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(3) Amennyiben a beütemezett járatterv szerinti szállítási napon valamilyen oknál fogva a szállítás kimarad úgy azt a közszolgáltató a következő munkanapon pótolni köteles.

(4) Amennyiben a szállítás napja ünnepnapra esik úgy a szállítást az ünnepet megelőző vagy az azt követő munkanapon köteles a közszolgáltató elvégezni, melyről a lakosságot hirdetmény útján előzetesen értesíti.

(5) Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekben a hulladékot válogatni és annak kiszórásával a közterületet beszennyezni.



III. fejezet


A közszolgáltatási szerződés létrejöttének módja,

a szolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei


6. §.


(1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás kötelező igénybevételének ténye hozza létre.

(2) A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta a 3. sz. mellékletben foglalt tartalommal.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező települési szilárd hulladék keletkezésének tényét.

(4) A tulajdonos bejelentése alapján a közszolgáltató a 7. §-ban foglalt tartalmú szerződési ajánlattal keresi meg.


A szolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


7. §.


  1. A tulajdonos és a közszolgáltató közötti szerződésnek tartalmaznia kell:
  1. a szerződő felek megnevezését
  2. a szolgáltatás szervezett és rendszeres elvégzésére irányuló kötelezettség vállalást
  3. a szállítás helyét és gyakoriságát
  4. a gyűjtőedény ürítésre való ki és behelyezésével kapcsolatos kötelezettségeket
  5. az arra irányuló szolgáltatói kötelezettség vállalást, hogy a szállítást a mindenkori hatályos önkormányzati rendeletben foglaltak szerint és az abban meghatározott – mint legmagasabb mértékű – díj ellenében végzi.
  6. A szolgáltatási díj megállapításának alapját (az elszállításra átvett hulladék térfogat szerint meghatározott díja), az abban bekövetkező változásokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettséget
  7. A szolgáltatási díj megfizetésének módját határidejét és a díjfizetés elmulasztásának következményét
  8. A gyűjtőedények használatának jogcímét és módját
  9. A közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatást és annak díját
  10. A szerveződés módosításának, felmondásának feltételeit
  11. A közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját


  1. A szerződéskötés megtagadása nem mentesít a díj megfizetése és a szolgáltatás kötelező igénybevétele alól.
  2. A szerződést a közszolgáltató nem mondhatja fel.



IV. fejezet

A közszolgáltatás díja


8.§.[8]











8/A. §[9]


A képviselő-testület mentességet biztosít hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alól 120 l/hét  mennyiségig az egy és két fős háztartásban élő dorogi lakosoknak, akik betöltötték a 70. életévüket. A mentesség elbírálása kérelem alapján történik, melyről a polgármester dönt.„

Az igazoltan egy főből álló háztartások esetén a minimális heti szemétszállítási mennyiség melyre kötelezően szerződést kell kötni a szolgáltatóval 60 l/hét.



9.§.


(1) Tulajdonosváltozás esetén az ingatlan új tulajdonosa 15 napon belül köteles e tényt a közszolgáltatónak írásban bejelenteni és a szükséges szerződéskötési kötelezettségének eleget tenni. A korábbi tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli.


(2) Az ingatlantulajdonosnak nem kell közszolgáltatási díjat fizetnie azokra a hónapokra, amelyek során a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége szünetelt, és előzetesen a szolgáltatónak 15 napon belül bejelentett. Akadályoztatása esetén az akadály elhárításától kezdődő 15 napon belül kell bejelenteni a szolgáltatás igénybejelentésének szüneteletetését.








(3) 3 A szolgáltató negyedévente összesítő listát készít és ad le a Polgármesteri Hivatalnak azon vállalkozók és gazdasági társaságokról, akik rendelkeznek hulladékszállítási szerződéssel


V. fejezet

10.§.


  1. [10]Dorog Város közigazgatási területén élő lakosokat 2012. év május 01. napjától a háztartásokban keletkezett települési szilárd hulladék kezelése során 4,039.-  Ft/l  egységnyi díjtétel terheli.


  1. [11] Hatályon kívül helyezve


VI. fejezet


Szabálysértési rendelkezések

11.§.4



Értelmező rendelkezések

12.§.


  • egyéni vállalkozó
  • gazdálkodó szervezet: A Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. tv. 685. § c. pontja szerinti szervezet.


  • háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magántulajdonban vagy közös tulajdonban van-e.


  • ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek ill. amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.


  • közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a szoláltatónak fizetendő az önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra megállapított díj.


  • közszolgáltató: Dorog Város közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására kizárólagos jogot szerzett vállalkozás a PYRUS-Rumpold Részvénytársaság.


  • települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.
  • hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birokosától átveszi, kezeli.
  • gyűjtés: a hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében.


  • begyűjtés: a hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló-, kezelőtelepen) és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.


  • tárolás: a hulladéknak termelője által a környezet veszélyeztetését kizáró módon végzett, három évnél rövidebb ideig tartó elhelyezése.






Záró rendelkezés


13.§.




(1) Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik

(3) A kihirdetés napja: 2002. december 20.

(4) 1 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács
2006/123/EK Irányelvének figyelembe vételével felülvizsgálatra került, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.









Dr. Tittmann János                                                                            Kecskésné Patos Szilvia

     polgármester                                                                                              jegyző



































1 Kiegészítette a 22/2009.(IX.25.) rendelet



1. melléklet1

                                       a  10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelethez


Dorogi járatterv 2011.év.

Hétfő

Kedd

Csütörtök

Péntek





Ella köz

Bécs udvar

Alkotmány u.

Ella köz

Fáy András Ltp.

Baross Gábor Ltp.

Aradi V. u.

Ady Endre u.

Hám Kálmán Ltp.

Hungária Ltp.

Bánki D. u.

Akácfa u.

Hősök tere

Köztársaság u. Ltp.

Bányász körönd

Arany János u.

Mária u.

Köztársasági Lakópark

Béla Király u.

Árpád u.

Ötház u.

Széchenyi Ltp.

Bem Apo u.

Attila u.

Schmidt Sándor Ltp.

Zsigmondi Vilmos Ltp.

Brikett Gyár u.

Balassi Bálint u.

Szent Borbála Ltp.

Külterületi ingatlanok 

Csonka J u.

Bányász körönd a Fautcák felé

Zrínyi Ltp.


Deák Ferenc u.

Baross Gábor Ltp.



Derkovics u.

Bartók Béla u.



Dobó u.

Bécsi u.



Eötvös u.

Béla király u.



Fáy András Ltp.

Bimbó u.



Ganz Á  u.

Csolnoki u.



Gárdonyi u.

Diófa u.



Gáthy Z. u.

Erőmű Ltp.



Goethe u.

Erőmű u.



Gorkij u.

Esztergomi u.



Hám Kálmán Ltp.

Esztergomi út



Hársfa u.

Fenyőfa u.



Heine u.

Fűzfa u.



Híd u.

Hantken Miska u.



Honvéd u.

Határ u.



Hősök tere

Hegyalja u.



Irinyi J. u.

Hungária Ltp.



István Király/Kálvária út -tól

Hunyadi u.



Jedlik Á. u.

Iskola u.



Kandó Kálmán Ltp.

István király u.



Kesztölci u.

IV. Béla u.



Kiss Ernő u.

Jókai Mór u.



Kölcsey u.

Kálvária köz



Mária  u.

Kálvária u.



Martinovics Ignác u.

Kossuth Lajos u.



Martinovszki u.

Könyves K. u.



Mátyás Király u./Csolnoki út-ig

Köztársaság u.



Mészáros L.u.

Liget társasház



Munkácsi u.

Mátyás király u.



Munkás u.

Munkás u.



Ötház u.

Nefelejcs u.



Patak köz

Orgona u.



Pataksor alsó

Otthon tér



Pataksor u.

Panoráma u.



Petőfi tér

Rákóczi u.



Puskás T. u.

Sándor u.



Puskin u.

Schmidt Sándor Ltp.



Radnóti u.

Széchenyi Ltp.



Schiller u.

Táncsics u.



Schlattner J. u.

Templom tér



Szénoltár köz

Tölgyfa u.



Szent Borbála Ltp.

Tömedék u.



Szent Erszébet u.

Úttörő u.



Szent Imre u.

Vörösmarty Mihály u.



Szent József u.

Zrínyi Milklós u



Szent László u.

Zsigmondi Ltp.



Szigligeti Ede u.

Zsigmondy Vilmos Ltp.



Tél u.




Temető u.




Vasút sor




Wesselényi u.




Zrínyi Ltp.











Hétfő és Péntek




Hétfő és Csütörtök




Kedd és Péntek
























1 Módosította a 10/2011. (IV.29.)


2. melléklet1

a     10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelethez




A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás során a közszolgáltató

szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedény típusok



1. 60 literes gyűjtőedény                                A legkisebb gyűjtőedény egység

2. 120 literes gyűjtőedény

3. 240 literes gyűjtőedény

4. 120 literes gyűjtőzsák

5. 1100 literes konténer


6. Normál, zárt szabványos konténerek különböző méretben.







































1Módosította a 10/2011. (IV.29.) rendelet

                                                                                                        3. melléklet1                                                                                                                            




Értesítés a rendszeres települési szilárd hulladékkezeléssel

kapcsolatos helyi kötelező közszolgáltatás igénybevételének feltételeiről



Dorog Város Képviselő-testületének 18/2002. (XII.20.) számú rendelete alapján a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevétele  kötelező. A közszolgáltatást Dorog Város közigazgatási területén a Saubermacher Magyarország Kft. végezheti kizárólagos jogosultsággal.


A közszolgáltató az alábbi feltételekkel nyújtja a közszolgáltatást:


1. A megjelölt szolgáltatást ________ napjától folyamatosan végzi.


2. A közszolgáltatónál rendszeresített gyűjtőedények típusai:


                          60 literes gyűjtőedény,

                        120 literes gyűjtőedény,

                        240 literes gyűjtőedény,

                      1100 literes konténer,

                        normál, zárt szabványos konténerek különböző méretben.


3. A gyűjtőedények ürítési gyakorisága _____ alkalom / hét,  ürítési napok _______


A közszolgáltatás díja: _______________


5. Ügyfélszolgálat helye, nyitvatartása:        ________________


     Telefon, telefax számok:                          ________________


Kelt, 200….. _________________




                                                                                              ___________________________

                                                                                                             Közszolgáltató
















1 Módosította  a 27/2010.(XII.27.) rendelet

4. melléklet1






















































1 Hatályon kívül  helyezte a  16/2013.(XI.29.) rendelet


5. melléklet



Költségelemzési séma


  1. Személyi jellegű költségek
  • Bér
  • Bér járulékai
  • Egyéb személyi jellegű költségek, munkaruha


  1. Dorogi jellegű költségek, üzemi költségek


  • Hulladékkezelés és ártalmatlanítás költsége
  • Energiaköltség, üzemanyag
  • Javítás és karbantartás, tisztítás
  • Adók, járulékok, díjak, illetékek, biztosítások


3. Igazgatási, adminisztráció költségei


  • Telefon
  • Bérleti díj
  • Egyéb központi költségek
  • Jogi, vizsgálati díjak


4.Tartós működéshez szükséges fedezet


  • Értékcsökkenés
  • A tartós működéshez szükséges, a fejlesztések fedezete


5. 1 literre jutó egységár












[1] Módosította a 16/2013.(XI.29.) rendelet

[2] Módosította a 10/2011. (IV.29.)

[3] Módosította a 10/2007.(III.30.) rendelet

[4] Kiegészítette a 10/2011. (IV.29.) rendelet

[5] Módosította a 10/2011. (IV.29.)

4 Módosította a 16/2013. (XI.29.) rendelet

[6] Kiegészítette a 10/2007.(III.30.) rendelet

[7] Kiegészítette a 10/2007.(III.30.) rendelet

[8] Hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XI.29.) rendelet

[9] Kiegészítette a 27/2010.(XII.17.) rendelet

[10] Módosította a 13/2012.(IV.27.) rendelet

[11] Hatályon kívül helyezte a 28/2008.(XII.19.) rendelet

3 Kiegészítette a 27/2010.(XII.17.) rendelet

4 hatályon kívül helyezte: a 14/2012.(V.25.) önk. rendelet Hatálytalan: 2012. V.29-től

zerkesztés...