Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület használatról

Hatályos: 2013. 12. 16- 2016. 09. 30

DOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

18/2013. (XII.13) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatról



Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A Képviselő-testület filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.


2. §


(1) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránt kérelmet nyújtottak be a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.


3. §


(1) Az Mgtv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a.)  az eredeti állapot helyreállítását,

b)   az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c)   a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d)   a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással    kapcsolatos lényeges információkról,

e)   az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót, megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f)   a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(2) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában az adott közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használatiszerződés van, a közterület-használat hatósági szerződés szerinti jóváhagyását meg kell tagadni.


(3)  Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, akinek a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül az Önkormányzattal szemben bármilyen kiegyenlítetlen tartozása volt.


4. §


(1)  A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


5. §


(1)  A filmforgatási célú közterület-használatért fizetendő díj megegyezik az Mgtv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.


(2)  A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt a polgármester igazolja. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.


6. §


(1)  A filmforgatási célú közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 2 hetet.


(2) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


7. §


(1)  Ez a rendelet 2013. december 16-án lép hatályba.






Dr. Tittmann János

Kecskésné Patos Szilvia

polgármester

jegyző


Szerkesztés...