Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013/XII.13./ önkormányzati rendelete

Dorog Város Önkormányzatának 6/2012.(II.24.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról (Egységes szerkezetben a 20/2013.(XII.13.) rendelettel)

Hatályos: 2014. 04. 01- 2014. 05. 31

Dorog Város Önkormányzatának 6/2012. (II.24.) önkormányzati  rendelete a szociális igazgatásról,

valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról


(Egységes szerkezetben a 20/2013.(XII.13.), a 1/2014.(II.07.) valamint a  7/2014.(III.28.) rendelettel)


Dorog Város Képviselő-testülete a   szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 37/A. (3) bekezdésében, 45.§ (1) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 50.§ (3) bekezdésében, 55/C.§ (4) bekezdésében és 58/B.§  (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 8.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1.  Eljárási szabályok


1.§


(1)[1]  A Képviselő-testület a 3., 5.,  7., 8. §-okban meghatározott ellátások megállapításának hatáskörét az Emberi erőforrás Bizottságra ruházza át.

(2)  A rendeletben a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.törvény rövid megjelölése: Szt.


II.  Fejezet


Az egyes ellátásokról

2. Aktív korúak ellátása


2.§


(1) Az az aktív korúak ellátására  jogosult személy, aki rendszeres szociális segélyben részesül köteles az együttműködésre kijelölt intézménynél

a) a támogatást megállapító határozatban foglalt határidőig megjelenni

b) az együttműködés keretében havonta két alkalommal megjelenni

c) 15 napon belül bejelenteni a személyi adataiban, szociális helyzetében, családi körülményeiben bekövetkezett változást


(2) A beilleszkedési programok típusai:

         a)   életmódformáló tanácsadás

b)   szociális, mentális képességek fejlesztése

c)  munkaerő-piaci integrációt célzó oktatás, képzés,

d)  munkavégzésre történő felkészítést segítő program


(3) Együttműködésre kijelölt intézmény a Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat


(4) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy

  1. a jelentkezésre megjelölt időpontig nem veszi fel a kapcsolatot az együttműködésre kijelölt intézménnyel, és távolmaradását 5 munkanapon belül - orvosi igazolással, vagy egyéb hitelt érdemlő módon - nem igazolja
  2. a megállapodásban megjelölt programokon az együttműködésre kijelölt intézményben nem jelenik meg, és indokolt távolmaradását 5 munkanapon belül - orvosi igazolással, vagy egyéb hitelt érdemlő módon - nem igazolja

c) az együttműködésre kötött megállapodásban vállaltakat - önhibájából - nem teljesíti


  1. Az együttműködésre kijelölt intézmény évente írásos értékelést készít a beilleszkedési program végrehajtásáról, és amennyiben szükséges – a rendszeres szociális segélyben részesülő személy bevonásával – módosítja a programot.


2/A.§[2]


Rendszeres szociális segélyre jogosult az, aki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira nem jogosult, de a foglalkozás-egészségügyi szakorvos igazolása alapján egészségromlása vagy mentális állapota miatt munkavégzésre csak korlátozott mértékben alkalmas.


3.[3]  Önkormányzati segély


3.§[4]


 (1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározottak szerint eseti jelleggel önkormányzati segélyt nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III.törvény – továbbiakban Szt. -  45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.


(2) Önkormányzati segély esetén az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított havi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb  összegének  130 %-át nem haladhatja meg.


(3)[5] Az önkormányzati segély egyszeri összege nem lehet  magasabb  az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél


(4)[6]


(5)  Az önkormányzati segély kifizetése  postai utalással történik, de indokolt esetben felvehető a házi-pénztárban.


4. §


(1)[7]  Az önkormányzati segély készpénzben adható ki, illetve átutalható közüzemi, intézményi díjak fedezetére is.


  1. A polgármester azonnali intézkedést érdemlő esetben saját hatáskörben jogosult         (alkalmanként) 5.000,- Ft  összegig a szociálisan rászorult részére támogatást nyújtani.

5. Közgyógyellátás


5.§


(1)[8]  Az önkormányzat méltányosságból közgyógyellátásra  való jogosultságot akkor állapít  meg,  ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 200 %-át nem haladhatja meg


(2)    A közgyógyellátásra való jogosultság megállapításának további feltétele, hogy a havi  rendszeres gyógyító ellátás költségei az öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 20 %-át elérjék.


6.Temetési segély


6.§[9]


(1)  A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól kérelemre az eltemettetésre köteles személyt – részben vagy egészében - mentesíteni kell,       ha  kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő  esetében az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

        

         (2) A mentesítés legkisebb összege a temetési költség 50 %-a.



7. Adósságkezelési szolgáltatatás, adósságcsökkentési támogatás 


7. §


 (1) Az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságtípusok köre:

            a) lakbér hátralék

            b) víz- és csatorna használati díjtartozás

              c) távhő-szolgáltatási díjtartozás


 (2) Az adósságkezelési szolgáltatásra vonatkozó vagyoni és jogosultsági feltételek:

            a) Az (1) bekezdésben meghatározott adósságtípusok összegének felső határa 300 000 Ft.

b) A háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében 200 %-át. Gyermeket nevelő személyeknél, családoknál a jövedelemhatár gyermekenként 10 %-kal emelkedik, legfeljebb 40 %-kal.

c) A településen elismert minimális lakásnagyság:

   ca) 3 személyig legfeljebb  60 nm alapterület

   cb) 3 személy felett további 10 nm alapterület

d) A településen elismert lakás minőség: komfortos


(3) Az adósságcsökkentési támogatás igénylésére irányuló eljárás feltétele az adósságkezelési tanácsadáson való részvétel. A kérelmet formanyomtatványon év közben folyamatosan lehet benyújtani a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál.


       A kérelmező a kérelmében nyilatkozik arról, hogy:

a)   milyen jogcímen tartózkodik a lakásban

b) hozzájárul ahhoz, hogy az adósságkezelési tanácsadás keretében a tanácsadó megvizsgálja háztartásának gazdálkodását, fizetési kapacitását és készségét.

c) az adósságcsökkentési támogatás és teljes adóssága közötti összeget az adósságkövetelés jogosultjának megfizeti, a vele megkötött szerződésben meghatározott időpontig

ca) egy összegben, vagy

cb) havi részletekben

            d)   az adósságkezelési tanácsadást igénybe veszi

e) az adósságkezelés időtartama alatt a lakásfenntartással kapcsolatos fizetési kötelezettségének eleget tesz


(4) A kérelem elbírálása  előtt a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat környezettanulmányt készít arra vonatkozóan, hogy az adósságkezelési programba történő bevonással a lakhatási feltételek biztosítottá válnak-e, egyben elvégzi a teljes adósságfelmérést, a fizetőképesség vizsgálatát, és elkészíti az adósságcsökkentésre vonatkozó részletes egyéni tervet.


(5) Minden hónap 15 napjáig az ügyfél a tanácsadóval  egyeztetett napon a befizetett havi kiadásokat és a vállalt önrész befizetését igazoló csekkeket bemutatja a tanácsadónak. A fénymásolt csekkek egy példányát kísérőlevéllel a tanácsadó eljuttatja a Polgármesteri Hivatalba.


(6)  a) Az adósságcsökkentési támogatás mértéke az adósságkezelésbe bevont adósság 75 %-a, de legfeljebb 300 000 Ft

     b) A megítélt adósságcsökkentési támogatást az Önkormányzat az adósságkövetelés jogosultjának folyósítja .


(7) Az Önkormányzat az Szt. 38.§. (1) bek. b) pontja alapján az adósságcsökkentési támogatásban részesülő személy részére az adósságkezelés időtartamára lakásfenntartási támogatást nyújt.


(8) Az Önkormányzat a lakhatást veszélyeztető mértékű adósság felhalmozódásának elkerülése céljából (az adósságkezelési szolgáltatásba bevont)  követelés jogosultjával megállapodást köt.


8. Felsőoktatásban tanulók támogatása


8.§


(1)  Támogatásban részesülhet az a Dorog városában állandó lakóhellyel rendelkező tanuló, aki

a.)  a felsőoktatási intézményben eltöltött legalább egy sikeres félévet igazol,

b.) igazoltan beiratkozott a következő félévre,

c.)  akinek tanulmányi átlaga legalább jó (3,51),

 d.) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori
legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.


(2) A pályázatot a Képviselő-testület tárgyév május 31-ig meghirdeti. A pályázat
benyújtásának határideje szeptember 30. Az elbírálás a Képviselő-testület október havi rendes ülésén történik. A támogatás a tanév első félévére egy összegben, november hónapban kerül kifizetésre.


(3)  A támogatás odaítélése az éves költségvetésben meghatározott előirányzat erejéig történik. A támogatás  összege  7.000,- Ft/fő/hó.


(4)   A felsőoktatásban első évfolyamot megkezdett - első sikeres félévet lezárt - tanulók esetében a pályázat benyújtás határideje március 16. (mely megegyezik a felülvizsgálat időpontjával).


(5)   A támogatásban részesülők jogosultságát a Képviselő-testület minden év áprilisában
felülvizsgálja. A felülvizsgálathoz szükséges dokumentumokat (a következő félévre
történő beiratkozásról, a tanulmányi átlagról, illetve az egy főre jutó nettó jövedelem-
ről) március 16-ig kell benyújtani.  A tanév második félévére a támogatás május hónapban kerül kifizetésre.

(6)   A támogatás elvonásra kerül, ha a felülvizsgálat során megállapítható, hogy

a.) a tanuló tanulmányi átlaga a 3,51-ot nem éri el, vagy

b.) a tanuló a következő félévre történő beiratkozást nem igazolja, vagy

c.) a család 1 főre jutó jövedelme az  öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át  meghaladja.


9. Eljárási szabályok


9.§[10]


  1.     A  szociális ellátások iránti kérelem elbírálásának rendje:


  1.  Előkészítés:

aa)   A kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani postai úton, vagy személyesen: Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály 2510. Dorog, Bécsi u. 71. címre. A formanyomtatványok beszerezhetőek személyesen a szociális osztályon, vagy letölthetőek az önkormányzat honlapjáról www.dorog.hu

ab)[11]  A Polgármesteri Hivatal  döntést hoz a környezettanulmány készítés szükségességéről vagy szükségtelenségéről,

ac)[12]  A Polgármesteri Hivatal a döntéstervezetet előterjeszti az Emberi-erőforrás bizottság      részére.          

 Az Emberi-erőforrás Bizottság dönt:

ba) hogy, a tervezet alapján szükséges-e  információkat kiegészítő  környezet-tanulmány készítése

            bb) a segély összegéről  


 (2)  Önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell:

a) Gyógyszersegély iránt benyújtott kérelemhez szakorvosi igazolást a felírt gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről  

b) Gyermek vagy fiatalkorú segélyezésére vonatkozó kérelemhez az iskolalátogatási igazolást

c)  Temetési költségekhez való hozzájárulásra igényelt kérelemhez a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot. 


(3) Kérelmező az önkormányzati segély felhasználását a 10 000 Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó támogatás felett – a kifizetéstől számított 15 napon belül - számlával igazolni köteles. 


10.§


Az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.


11. §


A rendeletben meghatározott költségeket, támogatásokat a Képviselő-testület minden évben a költségvetési rendelet elfogadásával egyidőben határozza meg.           


III. Fejezet


Szociális Szolgáltatások


9.Szociálpolitikai Kerekasztal


12. §


(1) Dorog Város Képviselő-testülete Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre.


(2)          A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

  1.  Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője
  2.  Dorog és Térsége Szociális Alapellátó Szolgálat intézményvezetője
  3.  Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ intézményvezetője
  4.  Dorogi Rendőrkapitányság képviselője
  5.  Evangélikus, katolikus és református egyházak dorogi illetékességű képviselői8
  6.  Emberi erőforrás Bizottság képviselője13
  7.  A város illetékességi területén működő

ga) nyugdíjas érdekképviseleti szervezetek képviselői

gb) szakszervezetek képviselői

gc) munkaadói érdekvédelmi szervezetek  képviselői

                   gd) karitatív szervezetek képviselői

ge) szociális kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek képviselői



IV. Fejezet

Záró rendelkezések


13.§


 (1)       Ez a rendelet 2012. március1-én lép hatályba.

 (2)       Hatályát veszti:

a 16/2011.(IX.30) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról.

           





             Dr. Tittmann János                                                                       Kecskésné Patos Szilvia

                 polgármester                                                                                      jegyző


[1]

Módosította a 20/2013.(XII.13.) ök. rendelet

[2]

Kiegészítette a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 1.§-a. Hatályos 2014. április 1-jétől.

[3]

Módosította a 20/2013.(XII.13.) ök. rendelet

[4]

Módosította a 20/2013.(XII.13.) ök. rendelet

[5]

Hatályát veszti a 3.§ (3) bekezdésének második mondata. Hatályon kívül helyezte a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 4 § 1. pontja. Hatálytalan 2014. április 1-jétől

[6]

Hatályon kívül helyezte a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 4.§ 1. pontja. Hatálytalan 2014.április 1-jétől.

[7]

Módosította a 20/2013.(XII.13.) ök. rendelet

[8]

Módosította az  1/2014.(II.07.) ök. rendelet 

[9]

Beillesztette a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 3.§-a. Hatályos 2014. április 1-jétől.



[10]

Módosította a 20/2013.(XII.13.) ök. rendelet

[11]

Módosította a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 2.§-a. Hatályos 2014. április 1-jétől.

[12]

Módosította a 7/2014.(III.28.) ök. rendelet 2.§-a. Hatályos 2014. április 1-jétől.