Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2023. 04. 29

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól1

2015.03.01.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelkezés célja, hogy a közterületek elnevezésének és a házszám-megállapításának egységes rendjét biztosítsa és ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési, tájékozódási és nyelvhelyességi szempontokat.

2. § Dorog Város közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterület nevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. A közterület elnevezésének általános szabályai

3. § Minden azonosítást igénylő közterületet: utca, út, köz, sor, fasor, sétány tér (továbbiakban együtt: közterület) el kell nevezni az egyértelmű tájékozódás és a területek megkülönböztethetősége érdekében.

4. § (1) Névtelen utca elnevezését képviselő-testületi tag, vagy dorogi székhellyel rendelkező szervezet a polgármesternél írásban kezdeményezheti a közterület pontos megjelölésével.

(2) Utca átnevezését a képviselő-testület tagjai, vagy dorogi székhellyel rendelkező szervezet kezdeményezheti írásban a polgármesternél a közterület pontos megjelölésével, az átnevezés szükségességének részletes indokolásával.

5. § (1) Az utca elnevezését, illetve az átnevezését megelőzően a tervezetet ismertetni kell az érintett utca ingatlantulajdonosaival, akik a tervezetről az ismertetést követő 15 napon belül véleményt nyilváníthatnak.

(2) Az utca elnevezésére, illetve átnevezésére vonatkozó javaslatot az Emberi erőforrás Bizottság véleményezését követően a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

3. Utcanév- és házszámtáblák elhelyezése

6. § (1) Az utcanév táblákat az utca elején és végén, valamint a keresztező utcáknál mindkét irányban el kell helyezni, saroképületen vagy kerítésen, illetve ennek hiányában a közterületre kihelyezett táblán, mely az önkormányzat kötelezettsége.

(2) Névváltozás esetén a megszűnt utcanév névtábláját átlós vonallal történő áthúzással, egy évig kell az eredeti helyén megőrizni.

(3) Az utcanév tábla elhelyezésében érintett ingatlan tulajdonosa köteles a kihelyezett tábla tűrésére.

7. § (1) Az elnevezett közterületeken a belterületi beépített és beépítetlen ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető

(2) Az épület házszámát, ennek hiányában a telek helyrajzi számát a közterületről, vagy amennyiben az ingatlan magánút, a magánútról jól látható módon kell feltüntetni.

(3) A házszámtáblát az épület utcai homlokzatán, ha az nem látható, az ingatlan kerítésén, ennek hiányában az ingatlan területén kihelyezett táblán kell elhelyezni.

8. § (1) A házszámtáblák beszerzéséről és annak közterületről jól látható módon történő kihelyezéséről, pótlásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(2) A házszám rendjének változásával kapcsolatos valamennyi költség az ingatlantulajdonost terheli.

4. A házszámozás rendje

9. § A házszámozásra vonatkozó kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtani.

10. § (1) Az új házszámok kiadásánál a jelenleg érvényes számozás rendjéhez kell alkalmazkodni.

(2) A számozás irányába haladva az utca jobb oldalán a páratlan, bal oldalán páros számozást kell alkalmazni.

(3) A csak egyik oldalon beépíthető utcák házai folyamatosan számozandók.

(4) A lakótelepi épületeket lépcsőházanként, a sorházas jellegű épületeket lakóegységenként kell házszámmal ellátni.

11. § (1) Amennyiben az utcának nyilvántartásba vett házszámokkal rendelkező szakaszán történő telekalakítás, beépítés vagy a házszámok egyéb okból történő rendezése miatt átszámozás szükséges, az érintett házszámok az ABC betűivel történő alátöréssel (1/A, 1/B) is megkülönböztethetőek.

(2) Alátörés további alátöréssel nem jelölhető.

(3) A házszámozás folyamatosságát telekösszevonás után is biztosítani kell oly módon, hogy az összevonást követően a korábban önállóan használt házszámokat együtt, kötőjellel feltüntetve kell alkalmazni.

(4) A házszám megállapítása során a várhatóan kialakuló telekállapotokat is figyelembe kell venni. Ebben az esetben a házszámozás az ingatlanmegosztás után válik folyamatossá.

12. § A házszámozással kapcsolatos döntést a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének a házszámozásról és házszám, valamint a helyrajzi szám megjelölésének módjáról szóló 21/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete.

Dr. Tittmann János Kecskésné Patos Szilvia
polgármester jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet a Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 30. napjával.