Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016 (X.28..) önkormányzati rendelete

A Képviselő-testület által alapított és adományozott címekről, díjakról, elismerésekről szóló 4/2012.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 29- 2016. 11. 01

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület által alapított és adományozott címekről, díjakról, elismerésekről szóló 4/2012. (II.24.) önkormányzati rendeletének módosításáról



Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében  meghatározott  feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület által alapított és adományozott címekről, díjakról, elismerésekről szóló 4/2012. (II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. § helyébe a következő rendelkezés lép:



„ 2. § (1)   A cím adományozása korlátozás nélkül kezdeményezhető a díszpolgári címre előterjesztett személy - Dorog   legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett - munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció Dorog polgármesterének való előterjesztésével, november 1-től november 30-ig.


 (2)    A díszpolgári cím adományozását kezdeményező javaslatokat, a város közvéleményére és a javasolt személyek tevékenysége szakterületének megfelelő szakértői véleményekre támaszkodva, az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti a Képviselő-testület elé.”



2. §


A Rendelet 7. § helyébe a következő rendelkezés lép:



„  7. § (1)  A Pro Urbe díj adományozása korlátozás nélkül kezdeményezhető a Pro Urbe díjra előterjesztett személy - Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett - munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármesternek való előterjesztésével, november 1-től november 30-ig.


(2)  A Pro Urbe díj adományozását kezdeményező javaslatokat, a város közvéleményére és a javasolt személyek tevékenysége szakterületének megfelelő szakértői véleményekre támaszkodva az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti a Képviselő-testület elé.”



3. §


A Rendelet 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:



„  9. § (1)  Dorog város Képviselő-testülete a város lakossága nevében Rauscher György díjjal tünteti ki azokat, akik művészeti tevékenységükkel Dorog legszélesebb értelemben vett értékeit gazdagították, Dorog megbecsültsége, elismertsége növekedését szolgálták.


(2) A Rauscher György díj adományozása korlátozás nélkül kezdeményezhető, a Rauscher György díjra előterjesztett személy - Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett - munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, november 1-től november 30-ig.


(3)  A Rauscher György díj adományozását kezdeményező javaslatokat, a város közvéleményére és a javasolt személyek tevékenysége szakterületének megfelelő szakértői véleményekre támaszkodva az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti a Képviselő-testület elé.


(4) A képviselő-testület a Rauscher György díj adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. A Rauscher György díjat, a hozzá tartozó oklevelet és pénzjutalmat a polgármester adja át.”




4. §


A Rendelet 13. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 13. § (1)  Az Elismerő Emléklap adományozása korlátozás nélkül kezdeményezhető, az előterjesztett személy – Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett – munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, november 1-jétől november 30-ig.


(2) Az Elismerő Emléklap adományozásáról szóló kezdeményező javaslatokat, a javasolt személyek tevékenysége szakterületének megfelelő szakértői véleményekre támaszkodva az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti a Képviselő-testület elé.


(3) A Képviselő-testület az Elismerő Emléklap adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. Ugyanezen határozatban dönt a képviselő-testület az Elismerő Emléklap átadásának időpontjáról és helyszínéről. Az Elismerő Emléklapot, a hozzá tartozó pénzjutalmat a polgármester adja át. „



5. §


A Rendelet 16. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 16.§ (1)  Az Év Pedagógusa díj adományozását Dorog város területén működő közoktatási intézmények pedagógusai és a pedagógiai szakszolgálat szakalkalmazottai kezdeményezhetik az előterjesztett személy – Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett – munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, november 1-től november 30-ig.


(2)    A beérkezett javaslatokat az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti, a Képviselő-testület elé a határozati javaslatát az Év pedagógusa díj adományozásáról.


(3)  A képviselő-testület az Év Pedagógusa díj adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. A díj átadására a Pedagógus Napon kerül sor. A hozzá tartozó oklevelet és pénzjutalmat a polgármester adja át.


(4) Az Év Pedagógusa díj adományozására évente kerülhet sor, évente egy az Év Pedagógusa díj adományozható.”



6. §


A Rendelet 19. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 19. § (1)   Az Év Köztisztviselője díj adományozása korlátozás nélkül kezdeményezhető, az előterjesztett személy -  Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett - köztisztviselői munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, év november 1-től november 30-ig.


(2)  A beérkezett javaslatokat az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti, a Képviselő-testület elé.


(3)  A képviselő-testület az Év Köztisztviselője díj adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. A díj átadására a Köztisztviselők Napján kerül sor. A hozzá tartozó oklevelet és pénzjutalmat a polgármester adja át.


(4)  Az Év Köztisztviselője díj adományozására évente kerülhet sor, évente egy az Év Köztisztviselője  díj adományozható.



7. §


A Rendelet 22. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 22. § (1)  Az Év Egészségügyi Dolgozója díj adományozására javaslatot tehetnek az egészségügyi intézmények és szervezetek szakdolgozói az előterjesztett személy – Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett – munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, november 1-től november 30-ig.


(2)  Az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti, a Képviselő-testület elé. Az előterjesztés alapján a képviselő-testület dönt a díj adományozásáról.


(3)  A képviselő-testület az Év Egészségügyi Dolgozója díj adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. A díj átadására a Semmelweis Napi ünnepségen kerül sor. A hozzá tartozó oklevelet és pénzjutalmat a polgármester adja át.


(4)  Az Év Egészségügyi Dolgozója díj adományozására évente kerülhet sor, évente egy az Év Egészségügyi Dolgozója díj adományozható.”



8. §


A Rendelet 25. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 25.§ (1)  Az Év Szociális Dolgozója díj adományozását a szociális intézményekben és szervezetekben dolgozó szakalkalmazottak kezdeményezhetik az előterjesztett személy – Dorog legszélesebb értelemben vett értékei gazdagítása, Dorog megbecsültsége, elismertsége szolgálatában végzett – munkássága hiteles bemutatására alkalmas dokumentáció polgármester elé terjesztésével, november 1-től november 30-ig


(2)    A beérkezett javaslatokat az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti, a Képviselő-testület elé. Az előterjesztés alapján a képviselő-testület dönt a díj adományozásáról


(3)  A képviselő-testület az Év Szociális Dolgozója díj adományozásáról a decemberi testületi ülésen minősített többséggel dönt. A díj átadására a Szociális Gondozók Napja ünnepségen kerül sor. A hozzá tartozó oklevelet és pénzjutalmat a polgármester adja át.


(4)   Az Év Szociális Dolgozója díj adományozására évente kerülhet sor, évente egy az Év Szociális Dolgozója díj adományozható.”



9. §


A Rendelet 28. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„28. § (1)  Dorog Város jó tanulója - jó sportolója” díj adományozására Dorogon állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, nappali jogviszonyban álló tanuló javasolható. Kezdeményezés korlátozás nélkül benyújtható az előterjesztett tanuló tanulmányi és sport eredményeinek pályázati adatlapon való hiteles bemutatása polgármester elé terjesztésével, november 1-től június 15-ig.


(2)  A Dorog Város jó tanulója - jó sportolója díj adományozását kezdeményező javaslatokat, a város közvéleményére és a javasolt személyek tevékenysége szakterületének megfelelő szakértői véleményekre támaszkodva az Emberi erőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén tárgyalja és ezt követően terjeszti, a Képviselő-testület elé.”



10. §



Ez a Rendelet 2016. október 29-én lép hatályba és 2016. november 02-án hatályát veszti.







          Dr. Tittmann János                                                                                  Kecskésné Patos Szilvia

              polgármester                                                                                                        jegyző