Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 02. 16

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2022.02.16.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Dorog Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez Dorog Város közigazgatási területén (a továbbiakban: város).

(2) A közszolgáltató megnevezése: Pepe Trans Árufuvarozó Kft. – adószám: 24318631-2-11 (a továbbiakban: közszolgáltató), aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a város teljes közigazgatási területén. Az ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: ÉDV. Zrt. által üzemeltetett (Esztergom, 0930/2 hrsz.) ártalmatlanító telep.

(3) A háztartási szennyvíz elszállítási igényt hétköznap 07:00 és 18:00 óra között lehet bejelenteni a +36-30/744-8770-ás telefonszámon vagy elektronikus levélben a pepe.mandusic@gmail.com e-mail címen.

(4) A város területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(5) Mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól az az ingatlan tulajdonos:

a) akinek a beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak,

b) aki a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvíz kezelés és ártalmatlanítás megtörtént.

2. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

2. § Az ingatlan tulajdonos köteles:

a) az ingatlanán keletkező vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvíz a környezetvédelmi és közegészségügyi előírások, illetve a hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint az 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerint díjat megfizetni,

b) az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást igénybe venni,

c) a szennyvíztároló medence megközelíthetőségét és a szennyvíztároló medence építési engedélyben foglalt előírások betartásának ellenőrzését biztosítani.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

3. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A háztartási szennyvíz elszállítása személyesen, telefonon vagy e-mailben (pepe.mandusic@gamil.com) a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, a megrendelést követően 24-48 órán belül köteles teljesíteni.

(2) A közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet, illetve számlát állít ki.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

5. A közszolgáltatási díj

5. § (1) A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé minden egyes ürítést követő haladéktalanul a helyszínen készpénzben, de legkésőbb kettő napon belül köteles megfizetni. A megfizetés a közszolgáltató 11740054-20114301-00000000 bankszámlájára történő utalással is történhet cégek esetében.

(2) Az érvényes díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj a rendelet hatálybalépését követő két évig érvényes és kétévente felülvizsgálatra kerül.

6. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

6. § (1) A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári törvénykönyv rendelkezései szerint szerződéses jogviszony jön létre.

(2) A szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a)a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait (közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve; jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek székhelye, adószáma, számlavezető pénzintézete),
b)a szerződés tárgyát,
c)a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,
d)a teljesítés helyét,
e)a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,
f)a felek jogait és kötelezettségeit,
g)a közszolgáltatási díj megállapítását,
h)a számla kiegyenlítésének módját,
í) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.
(3)A közszolgáltató jogosult a (2) bekezdés a) pontjában felsorolt személyes adatok kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, különösen az igénybevett szolgáltatás ellenszolgáltatásának teljesítésével összefüggésben. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

7. Adatkezelés

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát, a természetes személy ingatlantulajdonos a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének vagy tartózkodási helyének címét megadja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltató tartja nyilván. A nyilvántartás vezetésének célja a közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatos e rendeletben és a vízgazdálkodásról szóló törvényben előírt kötelezettségek teljesítésének vagy megsértésének a megállapítása, ellenőrzése. A nyilvántartásban szereplő adatokat törvényben meghatározott személyek ismerhetik meg. Ha az ingatlantulajdonos megváltozik, a változás bejelentését követő napon az (1) bekezdésben meghatározott adatait törölni kell.

8. Üdülőingatlanok

8. § (1) Az üdülőingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1–6. §-iban foglalt szabályokat kell alkalmazni, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) A közszolgáltatónál köteles bejelenteni az év melyik hónapjában tartózkodik az ingatlanán. Ezen időszak alatt köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

9. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

9. § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1–6. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2022. február 15-én lép hatályba.

11. §1

1. melléklet

1. melléklet a 2/2022. (II.8.) önkormányzati rendelethez A közszolgáltatási díjról

A szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás díja:

Lakossági munkák esetében az alábbi ár kerül felszámolásra.

Szállítási alapdíj (nettó)

20.000 Ft / forduló (6 m3-től – 8 m3-ig)

3.300 Ft / m3

Az árak az áfát nem tartalmazzák.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.