Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 31- 2023. 01. 31

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.31.

Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az önkormányzat képviselő-testületének szervei:

a) a polgármester

b) a pénzügyi-városfejlesztési bizottság

c) az emberi erőforrás bizottság

d) a jegyző

e) a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás”

2. § (1) A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület maximum 9 tagú Pénzügyi, városfejlesztési bizottságot hoz létre. A Pénzügyi, városfejlesztési bizottság összetételét tekintve 5 fő önkormányzati képviselő és 1 fő külső tagból áll.”

(2) A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület maximum 9 tagú Emberi erőforrás bizottságot hoz létre. Az Emberi erőforrási bizottság összetételét tekintve 5 fő önkormányzati képviselő és 1 fő külső tagból áll.”

3. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Dorog város önkormányzatának képviselő-testülete a demokrácia társadalmi szervezeti feltételeinek javítása érdekében támogatja a város polgárainak önszerveződéseit. A Képviselő-testület és bizottságai ülésein tevékenységi körükben tanácskozási jog illeti meg az alábbi önszerveződő közösségek képviselőit:

a) Városi Nyugdíjas Egyesület,

b) Wendlingen Dorog Baráti Egyesület,

c) Dorogi Nyugdíjas Egyesület,

d) Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület,

e) Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület,

f) Közösen Dorogért Egyesület,

g) Országos Magyar Bányász Kohász Egyesület Dorogi Szervezete,

h) Dorogi Kerékpáros Egyesület.”

4. § (1) A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább 8 rendes ülést, szükség szerint rendkívüli ülést, évente egy alkalommal közmeghallgatást tart. A fontosabb döntések előkészítésébe való bevonása érdekében lakossági fórum tartható a közmeghallgatás szabályai szerint.”

(2) A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A választópolgárok a képviselő-testületi, a bizottsági ülés és a közmeghallgatás idejéről, helyéről, napirendjéről Dorog Város honlapján, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdető táblájára kihelyezett meghívóból értesülnek.”

5. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az előterjesztés elfogadásának hiányában az előterjesztő ismételten napirendre vetetheti a javaslatát.”

6. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A jegyzőkönyv hangfelvétel alapján készül egy eredeti példányban. Az eredeti példány és a hangfelvétel nyilvántartása a Polgármesteri Hivatalban történik. A hangfelvétel levéltárba történő átadása 15 év őrzés után történik meg. A jegyzőkönyvek hozzáférése Dorog Város honlapján biztosított.”

7. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A nemzetiségi önkormányzat működéshez igazodó helyiséghasználatot az önkormányzat a következők szerint biztosítja:)

„a) A Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat részére a Dorog, Bécsi út 8. szám alatti tájházban.”

(A bizottsági terem használatára vonatkozó igénybejelentéssel a Polgármesteri Hivatal felé kell fordulni, aki a helyiséghasználatot koordinálja.)

8. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet 3. alcím címében a „szervei” szövegrész helyébe a „bizottságai” szöveg lép.

9. § Hatályát veszti a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelet

a) 6. alcíme,

10. § Ez a rendelet 2023. január 31-én lép hatályba.