Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi önkormányzati költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 12

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.12.
a 2024. évi önkormányzati költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2024. évi költségvetési rendelet összeállításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényt, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendeletet vettük figyelembe. Az oktatási intézményrendszer átalakításához kapcsolódó forrásátrendezés alapján az önkormányzatunk által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke (711.670,- e Ft) a nettó finanszírozás keretében kerül elszámolásra.
A közszolgálati tisztviselők illetménynövekedése kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI.20.) Korm. rendelet figyelembevételével történt (átlagosan 12-13%).
A havi alapbér legkisebb összege 2023. december 1-től 266.800,- Ft, míg a garantált bérminimum 326.000,- Ft.
A pedagógus szakképzettséggel, vagy szakképesítéssel nem rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak esetén a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény és annak végrehajtását tartalmazó 401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletben foglaltak szerint kell tervezni. Az egyes pedagógus fokozatokhoz tartozó illetménysávokat a 401/2023. Korm. r. módosított 88. § (1) bekezdése és a 88/. § (1) bekezdése, valamint a 95/A §-a szabályozza.
A tavalyi évhez hasonlóan került tervezésre a közalkalmazottak esetében a bruttó 100.000,- Ft cafeteria juttatás.
A működési bevételek tervezésénél figyelembe vettük a Képviselő-testület döntéseit, mely szerint egységesen 6 %-kal növeltük a 2023. évi bevételeket.
A bevételi oldal megteremtéséhez az önkormányzati bevétel jelentős hányadára vonatkozóan a Magyar Államkincstár adott információkat, mert a központi költségvetésben meghatározott forrásszabályozástól függ a feladatfinanszírozás állami támogatása, valamint az önkormányzatot megillető központi költségvetésből átengedett bevételek.
Bevételek
A közhatalmi bevételekből, a helyi adókból 2.936.592,- e Ft bevétele volt az önkormányzatnak 2023. évben. A helyi adóknál növekedést nem terveztünk a bázis korrekciós tervezési elvet végrehajtva irányoztuk elő a bevételeket.
A működési bevételek előirányzata a 2023. évi bevételek jóváírt összege, növelve a már említett 6 %-al.
A felhalmozási bevételek előirányzatai között az értékesíteni kívánt ingatlanokból (Dorog, VIN-BAU telekrendezés, Zeneiskola, Rátkai Ház) származó bevételt szerepeltettük.
Az egészségbiztosításból átvett pénzeszközök az iskola védőnői szolgálat és egy fogorvosi körzet finanszírozását tartalmazza.
A finanszírozási bevételek az állam által megfizetett normatíva előlegből (53.093,- e Ft) a pénzmaradvány igénybevételéből (működési célú pénzmaradvány, fejlesztési célú pénzmaradvány, működési tartalék: 1 237 e Ft) tevődnek össze. Költségvetési rendeletünk kizárólag a Magyar Államkincstár által kibocsátott állampapírok jegyzésére ad lehetőséget.
Kiadások
A jogszabályokban foglaltak szerint terveztük az illetményeket, illetménykiegészítéseket, bérpótlékokat és azokat terhelő járulékokat.
Az intézmények működési kiadásait a teljesítések ismeretében terjesztjük elő.
Az étkezési kiadásokat a 2023. évi adagszámok ismeretében tervezték az intézmények a 2024-es évre elfogadott nyersanyagköltséggel és eladási árral.
Az Áht. 23. § a helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza:
a) a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait (2-3. sz. melléklet)
aa) működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok a rendelet 2. §-a mutatja be, és
ab) kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban, (4-5. melléklet)
b) a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait (4-5. melléklet)
ba) kiemelt előirányzatok (4-5. melléklet),
bb) kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 3. §-a mutatja be,
c) a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban a rendelet 2. §-a mutatja be,
Az Áht. 24. § (4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét (12. melléklet),
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve (13. melléklet),
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást (14. melléklet)
Az Áht. 23. §. (3) bekezdése, valamint az Ávr. 24. §. (1) bekezdés b) c) pontja rögzíti a tartalékkal kapcsolatos szabályokat. Ezek alapján a költségvetési rendeletben elkülönítetten kell szerepeltetni az évközi többletigények pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék összegét (10. melléklet).
A költségvetési rendelet 7. sz. melléklete a működésre átadott pénzeszközök és egyéb támogatásokat, míg a 8. sz. melléklet az önkormányzat által folyósított ellátásokat tartalmazza.
A felhalmozási kiadásokat beruházás, felújítás, felhalmozásra átadott pénzeszközök és egyéb támogatások bontásban a 9.1-9.2-9.3 sz. mellékletek tartalmazzák.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. Korm. rendelet 27. § (1) bekezdésében előírtak szerint a költségvetési rendelettervezet egyeztetése a költségvetési szervek vezetőivel megtörtént.