Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2004. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2004. 10. 01

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2004. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2004.10.01.

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21. § (2) bekezdésében, 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Lábatlan város közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

Általános rendelkezések

2. § (1) Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi - műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva - a rácsatlakozást.

(2) Jövedelem: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 2004. évi XXVI. törvénnyel módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.

(3) Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók.

(4) Egyedülálló: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

(5) Háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek.

Talajterhelési díj

3. § (1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség a település vízvezeték hálózatára való rácsatlakozás napján keletkezik.

(2) A díjfizetési kötelezettség megszűnik:

a) a vízvezeték-hálózatról történő vízfogyasztás megszüntetése napján,

b) a közcsatorna hálózatra való rákötés napján.

(3) A kibocsátó személyében történő évközi változást a Szolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

4. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Lábatlan Város Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: Jegyző) tesz bevallást, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, melyet az 1. számú melléklet tartalmaz.

(3) Az Építésügyi Hatóság évente ellenőrzi azon kibocsátókat, akik részére az évközi változások, fejlesztések következtében a közcsatorna műszakilag rendelkezésre áll, azonban nem kötöttek rá.

(4) A Jegyző részére a települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a) tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.

(5) A bevalláshoz mellékelni kell a díjalapot csökkentő, folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elszállítást igazoló számlákat.

(6) A kibocsátó negyedéves díjelőleg fizetésére köteles. A díjelőleg összege a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátási adatai alapján fizetett díj negyedének megfelelő összeg. A kibocsátó a negyedéves díjelőleget a negyedév utolsó napjáig fizeti meg.

(7) 2004. évben a negyedéves díjelőleg a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján az egy naptári évre számított díj negyedének megfelelő összeg. A bevallási kötelezettségnek 2004. október 31-ig, a díjelőleg fizetési kötelezettségét 2004. december 31-ig kell eleget tenni.

(8) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

(9) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a Jegyző nyilvántartást vezet.

(10) A Jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25. §-ában meghatározott rend szerint határozatban állapítja meg.

(11) A Ktdt.18. §-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni, (Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt- nél vezetett 11740092-15385781-03920000 számú számla). Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.

Díj és díjkedvezmény

5. § (1) Lábatlan Város közigazgatási területének területérzékenységi és veszélyeztetési besorolása A. szorzója 3.

(2) Különösen méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési díj megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg az alábbi feltételek fennállásakor: egyedülálló esetén havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszáz százalékát, vagy családban élő esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(3) Különös méltánylást érdemlő eset: fogyatékos személy, tartós, három hónapot meghaladó betegség, haláleset, munkanélküliség, tartós jövedelemromlás, elemi kár bekövetkezte.

Záró rendelkezés

6. § (1) Ez az önkormányzati rendelet 2004. október 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.