Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2004. 10. 01- 2023. 06. 01

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról1

2004.10.01.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében foglaltak alapján Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a városrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. §2 A rendelet hatálya kiterjed a Lábatlan város közigazgatási területén belül közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, valamint az egyéb ingatlanok a közhasználat céljára átadott területrészére, az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretek között.

3. § (1) A közterületet, az azon elhelyezkedő építményt, berendezést és felszerelést rendeltetésének megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki térítésmentesen használhatja.

(2) Rendeltetésének nem megfelelő közterület használat, ha a használat a mások által történő rendeltetésszerű használatot korlátozza.

Közterület-használati hozzájárulás, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati hozzájárulás, illetve a hozzájárulást is tartalmazó szerződés megkötése szükséges (a továbbiakban: közterület használati hozzájárulás).

(2) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni:

a) mutatványos tevékenység (cirkusz, búcsú, helyigényes hinták),

b) sátras kitelepülés, büfés autó, vendéglátós rendezvény,

c) hirdetés jellegű közterületbe benyúló üzlethomlokzat, hirdető berendezés,

d) egyéb közterület használat:

da) - közterületbe 30 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, üzleti védőtető, cég- és címtábla elhelyezésére,

da) - vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

da) - elárusító fülke, pavilon, ideiglenes jellegű illemhely elhelyezésére,

da) - önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

da) - építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék három napon túli elhelyezésére,

da) - kiállítás, alkalmi vásár tartására,

da) - üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

da) - teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, autóbusz, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, csónak és tartozékai tárolására vonatkozóan,

da) - mozgókép felvétel készítéséhez, amennyiben a közterület rendeltetésszerű használatát 1 napon túl korlátozza,

da) - sátorgarázs, konténerház, konténer három napon túli elhelyezésére,

da) - tüzelőanyag három napon túli elhelyezésére,

da) - őstermelő által történő áruértékesítéshez.

5. § (1) Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábel, további közmű hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza,

e) Önkormányzati, önkormányzati intézmények, állami és civil szervezetek szervezésében kulturális, szórakoztató és sport rendezvények tartásához,

f) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez.

(2) Az (1) bekezdés a)-f) pontjaiban felsorolt közterület használati hozzájárulás nélkül végezhető közterület igénybevételt a hatóságnál legkésőbb a használat megkezdésekor be kell jelenteni.

6. § (1) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti tartalommal a polgármesteri hivatalban kell benyújtani. A hozzájárulás megadásáról a polgármester dönt.

(2) A hozzájárulás

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

b) a visszavonásig, harminc napos felmondási idővel adható meg.

(3) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati hozzájárulás csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, mely kérelemre többször meghosszabbítható.

(5) Ha a hozzájárulás érvényét veszti, a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

7. § Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – gyakorlására,

b) eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására,

c) a lakosság nyugalmát jelentősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

8. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) A közterület használó köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

9. § (1) A közterület használója a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló többször módosított 19/2000. (VI.27.) számú rendelet 6. számú melléklete tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a szerződés valamennyi közterület használóra vonatkozóan egységes feltételekkel tartalmazza. A közterület használati szerződés a 2. számú mellékletben foglalt minta szerint készül.

(2) A közterület bérlője a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormány rendelet (OTÉK) előírásai szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

10. § A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a) ha az kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem éri el,

b) választásokkal kapcsolatos hirdetések céljára történő igénybevétel esetén.

A közterület-használati hozzájárulás visszavonása

11. § A hozzájárulást vissza kell vonni, ha a használó a közterületet a hozzájárulástól eltérő célra, vagy módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

12. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati hozzájárulás nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről eltávolítani.

13. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati hozzájárulását az üzembentartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati hozzájárulás a közúti közlekedés szabályairól szóló I/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletben (KRESZ) meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Ellenőrzés, hozzájárulás nélküli használat következményei

14. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület-használati hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségen, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

15. § (1) Szabálysértést követ el és 30 000 forintig terjedő bírsággal sújtható:

a) aki a közterületet hozzájárulás nélkül igénybe veszi, a hozzájárulástól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben, vagy e rendelet rendelkezéseinek megszegésével használja.

b) a közterület használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések elkövetése esetén az önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati díjfizetés, és az eredeti állapotba történő visszaállítás kötelezettsége alól.

Záró rendelkezés

16. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2000. (III. 28.) sz. rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) a polgármester hatásköreiről szóló 1. számú melléklete az alábbiak szerint egészül ki: q) Dönt a közterület használati hozzájárulás megadásáról.

(2) Ez az önkormányzati rendelet 2004. év október hó 1. napján lép hatályba.

(3) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ 38. §-a szerint a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 18. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 2. napjával.

2

Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése