Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2006. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 11. 24- 2024. 09. 30

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2006. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2023.11.24.

Lábatlan Város Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet alapján az alábbi rendeletet alkotja:1

Általános rendelkezések

1. §2 A rendelet hatálya a Lábatlan Város közigazgatási területén fekvő temetőkre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temetők címe: I.sz. köztemető Lábatlan, Dózsa Gy. u.; II. sz. köztemető, Lábatlan Rákóczi Ferenc u.

1/A. §3 Ezt a rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetőleg azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

2 § (1) Lábatlan Város önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temetők fenntartásáról.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszűntetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

A temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1)4 A temető fenntartása során a tulajdonos a törvényben meghatározott a rendeltetésszerű használathoz szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket a köztemetőkben a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII.tv. 13. §-ában foglaltak szerint biztosítja.

(2)5 Az Önkormányzat a köztemető-fenntartására, valamint üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(3)6 A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, illetve kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kell ellátni.

(4) A kegyeleti közszolgáltatások ellátásnak pénzügyi és tárgyi feltételeit szintén a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

(5)7 A temető üzemeltetője – a szociális temetés kivételével- a köztemetőkben teljes körű közszolgáltatást végez, amely kiterjed a temetéssel kapcsolatos teljes körű temetkezési szolgáltatásra és az üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenységekre egyaránt. A parcellák közötti utak takarításáról szintén a temető üzemeltetője gondoskodik.

(6)8 Az önkormányzat kötelezővé teszi az 1999. évi XLIII. tv. 40. § (1) foglalt szolgáltatások üzemeltetőtől történő igénybe vételét.

Nyilvántartások

4. § (1) Az üzemeltető az általa vezetett nyilvántartó könyvben biztosítja minden temetés (urnaelhelyezés, urnakiadás, urnakiemelés) időrend szerinti bejegyezését.

(2)9 A kötelező nyilvántartásokon túl az üzemeltető az alábbiakat köteles nyilvántartani:

a) panaszkönyv,

b) betűrendes névmutató,

c) hamvak kiadásának nyilvántartása.

Temetési hely

5. § (1) Temetni csak a temetőben kijelölt területeken szabad.

(2) Az elhalt eltemetésére kötelezett személyekre, a sorrendiség megállapításában az 1999. évi XLIII. törvény 20. § (1)-(2) bekezdése az irányadó.

Sírhelyek

6. §10 (1)11 A temetőkben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretei és az egymástól való távolságai új parcellák nyitásakor az alábbiak:

-egyes felnőtt sírhelye, szociális temetés sírhelye:1,90 m – 2,10 m hosszú; 0,90 m széles; 2.00 m mély
- kettős sírhely: 1,90 m – 2,10 m hosszú; 1,90 m széles; 2,00 m mély
- gyermeksírhely: 1,20 m hosszú; 0,60 m széles;1,60 m mély
- urnasírhely, földbe temetett urna: 1,20 m hosszú; 0,60 m széles; 1,00 m mély
- Sírbolt (kripta) méretei új létesítésnél: A megrendelő igényei szerint, az építésügyi hatóság engedélyeztetése alapján.
Síremlékek magassága a terepszinttől: maximum 1.50 m
Sírkeretek magassága a terepszinttől: maximum 0.30 m
(2) A sírok egymástól való távolsága minimum 60 cm , gyermeksírok esetén 30 cm .
(3) Sírbolt (kripta) az önkormányzat hozzájárulásával, a módosított 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 11. § (5) bekezdésében meghatározottak szerint építhető.12
(4) Díszsírhelyet kell biztosítani mindazok eltemetéséhez, akik részére a Képviselő-testület határozatban ezt elfogadta, és a hozzátartozó hozzájárulását adta.
(5) A Díszsírhelyek felsorolását a 2 sz. melléklet tartalmazza.

7. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. Szociális sírhely esetén csak az állam által biztosított sírjelet lehet használni. A síremléket /fejrész, keret/ szilárd alapra kell helyezni, fejrészét /fejkövét/ az alépítményhez, kerethez úgy kell rögzíteni, hogy az ledőlés ellen biztosítva legyen.13

(2) Sírbolt készítésénél annak oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni, tetejét legalább 300 kp/m2 hasznos terheléssel kell számítani. A sírbolt fedőlapját szintén ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.

(3) Csak levehető fedlappal ellátott sírbolt létesíthető.

(4) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(5) A síremlék felállítását, (átépítését, felújítását, lebontását, vésését) az üzemeltető ellenőrzi abból a szempontból, hogy a bemutatott tervben foglaltakat betartották-e. Ülőhely, pad a sírhely területén kívül eső fa, cserje az üzemeltető szervezet engedélyével helyezhető el.

(6) A síremlék építésének idejét az üzemeltetővel egyeztetni kell. Az üzemeltető az építési időpontot úgy határozza meg, hogy az építési munkák ne zavarják a szertartásokat.

(7) A sírhelyek fölé emelt síremlékek, fejfák, kripták karbantartásáról, illetve helyreállításáról a létesítő vagy annak örököse saját költségén köteles gondoskodni.

(8) A rossz állapotban lévő, elhanyagolt síremlékek, kripták helyreállítására az üzemeltető a létesítőt, illetve annak örökösét felszólítja. Ha a felszólításra a helyreállítás nem történik meg, a Jegyző az üzemeltető kérelmére elrendelheti a síremlék, sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba a további temetést megtilthatja.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a)14 egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b)15 kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

c) kripta és sírbolt esetén 60 év;

d)16 urnasírhely esetén 10 év;

e) urnafülke (kolumbárium) esetén 10 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartama megegyezik az (1) bekezdésben foglaltakkal.

(3) Az újraváltás díjfizetés mellett történik. Ennek összege megegyezik a hatályos önkormányzati rendeletben foglaltakkal.

(4)17 Ha a sírhely, urnasírhely, urnafülke használati ideje lejárt és az elhunyt hozzátartozója a további használati időt nem váltja meg, akkor a temetők fenntartója elrendelheti:

a) a síremlék elbontását,

b) exhumálás esetén az elhunyt maradványainak, illetve hamvainak közös sírba való elhelyezését.

(5) A temető fenntartója az elhunyt ismert hozzátartozója esetén legalább kétszer köteles felszólítást küldeni a (4) bekezdésben foglaltak elrendelése előtt. Fentiek szerint járhat el a fenntartó akkor is, ha a temető felszámolása esetén az elhunyt hozzátartozója ismeretlen, illetve a kiürítésre vonatkozó hirdetésre nem jelentkezett.

Sírhelydíjak és ravatalozó használati díjak

9. §18 A sírhelydíjakat és a ravatalozó használati díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

Temetői munkák

10. §19 (1) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) A temetőben folyó üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani az alább meghatározott feltételeket:

a) A síremlék felállításakor és egyéb más munkáknál keletkező törmeléket, szemetet a kivitelező köteles a munka befejezésétől számított 24 órán belül elszállítani. Amennyiben a kivitelező a megadott időn belül a törmelék, szemét elszállításáról nem gondoskodik, akkor ezen munkálatokat a temető üzemeltetője elvégzi és a kivitelező felé a felmerült költségeket számlán érvényesíti.

b) A temetőben munkát végezni (építés, bontás, szállítás stb.) csak a hivatalos nyitva tartás szerint meghatározott időben és az üzemeltető előzetes írásbeli engedélyével lehet.

c) A munkavégzéshez szükséges anyagokat tárolni, beton és habarcskeveréket készíteni csak az üzemeltető által meghatározott módon és helyen szabad.

d) A munka befejezését a kivitelező az üzemeltetőnek köteles jelezni, aki átveszi a területet és ellenőrzi az építési törmelék, anyag elszállítását.

(3) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

A temetők nyitvatartási rendje

11. § (1) A temetők nyitvatartási ideje: március 1.-től szeptember 30-ig naponta 6 – 21 óráig. Október 1-től február 28-ig naponta 7- 19 óráig

(2) A nyitva tartás rendjét a temetők bejáratánál hirdetőtáblán ki kell függeszteni. A kifüggesztésről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(3) A temetők rendjére vonatkozó tudnivalókat felhívás formájában hirdetőtáblán ki kell függeszteni. Ennek tartalmaznia kell a sírhelyek használatának szabályait, a temetőkben való magatartás szabályait.

A temetők rendje

12. § (1) Az elhunyt hozzátartozója köteles a megváltott sírhely gondozására, tisztántartására. Ennek elmulasztására a temetőt üzemeltető a hozzátartozót felhívhatja.

(2) A temetőben tartózkodni a hirdetőtáblán kifüggesztett nyitvatartási időben lehet.

(1) A temetőben kegyeleti rendeltetésének megfelelő magatartást kell tanúsítani.

(2) A temető területén csak a sírok és a sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló tárgyakat, (virág, dísznövény, koszorú, váza, mécses stb.) szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezésére a temető üzemeltetőjének engedélye szükséges. Az engedély nélkül elhelyezett és a temetők rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani.

(3) A temetőkben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat (síremlékeket, fákat és egyéb növényzetet, épületeket stb.) rongálni, vagy a sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat eltávolítani tilos.

(4) A sírhelyek gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos, azt az üzemeltető szervezet által szemét összegyűjtésére, tárolására kijelölt helyen kell lerakni.

(5) A temetők területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, a sírokat, urnasírokat kerítéssel körülhatárolni tilos.

(6)20 A temetőbe kutyát (kivéve vakvezető kutya) és más állatot bevinni tilos.

(7)21 A temetőben meggyújtott gyertyát, mécsest a távozás előtt el kell oltani, kivéve a zárt mécsest. Kivétel a halottak napjának hete, amikor a gyertyák és mécsesek égve maradhatnak.

(8) A temetőben gépkocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni nem szabad.

(9) A temetőben 14 éven aluli gyermek csak felügyelet mellett tartózkodhat.

(10) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a kripták, síremlékek (urnafülkék) megrongálásáért – az üzemeltető szervezet részéről tanúsított gondatlanság, vagy szándékos károkozó magatartás esetét kivéve – az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

(11) A temetőket látogatók panaszát, amennyiben a helyszínen intézkedés nem történt, az üzemeltető kirendeltségén elhelyezett panaszkönyvbe lehet bejegyezni. Az üzemeltető köteles a bejegyzett panaszokat kivizsgálni, a panasztevőt tájékoztatni, és amennyiben szükséges, a panasz okát megszűntetni.

(12) A temetőben illetéktelenül temetkezést végezni tilos.

(13) A temetőben az üzemeltető engedélye nélkül síremléket állítani, az építésügyi hatóság engedélye nélkül sírboltot építeni, elbontani tilos.

(14) Sírgödröt kifalazni tilos.

(15) Sírt, sírboltot vagy koporsót illetéktelenül, az egészségügyi hatóság engedélye nélkül felnyitni tilos.

Záró rendelkezések

14. §22 (2)23 Ez a rendelet 2006. december 1-én lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

(3) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 35 /2005. (XI.30.) számú rendelettel, valamint a 28/2004. (XI.30.) számú rendelettel módosított 23/2000. (IX.19.) számú rendelet hatályát veszti.

1. melléklet24

Temetői díjak:25

1.26 Egyes sírhely: 19.000 Ft+Áfa (25 évre)

Kettős sírhely: 38.000 Ft +Áfa (25 évre)

Gyermeksírhely: 8.000 Ft+Áfa (25 évre)

Urna sírhely 10.000 Ft+Áfa (10 évre) meglévő sírhelybe

Urnafülke 20.000 Ft+Áfa (10 évre)

1a.27 Sírbolt, kripta: 4 személyes sírbolt: 300.000 Ft+Áfa (60 évre); 6 személyes sírbolt: 450.000 Ft+Áfa (60 évre)

228 Temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított temető fenntartási szolgáltatások igénybevételére a temetési szolgáltatók által fizetendő díj:

25.000 Ft+Áfa.

3.29

4.30 Temetőbe való behajtás (munkálatok végzése céljából) díja: 0 Ft

2. melléklet

Díszsírhelyek:

1. Nedeczky család sírja II. sz. köztemető 19. sor 776 sírhely

( a képviselő-testület 74/1999. (V.25.)sz. határozata alapján)

1

A bevezető a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1/A. §-t a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

4

A 3. § (1) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (5) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Megállapította Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2014. (XII.17.) rendelete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 22/2006. (XI.29.) rendelet módosításáról. A 3. § (6) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (2) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § címe a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

Megállapította a …/2013. (XII.18.) ör.

12

Megállapította a …/2013. (XII.18.) ör.

13

Megállapította a …/2013. (XII.18.) ör.

14

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. § (1) bekezdés a) pontját a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 8. § (1) bekezdés b) pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 8. § (1) bekezdés d) pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 8. § (4) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 9. § a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

19

A 10. §-t a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte. A 10. §-t a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 12. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 12. § (6) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

21

A 12. § (7) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

22

A 14. §-t a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte. A 14. §-t a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 12. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 14. § (2) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

24

Megállapította a Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019(IV.30.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 22/2006. (XI.29.) rendelet módosításáról.

25

Az 1. melléklet címe a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

26

Az 1. melléklet 1. pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

27

Az 1. melléklet 1a. pontját a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

28

Az 1. melléklet 2 pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

29

Az 1. melléklet 3. pontja a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 3. pontját a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

30

Az 1. melléklet 4. pontját a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.