Szociális rendelet

16/2013.(X.24.) rendelet a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendezéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 28

Szociális rendelet

16/2013.(X.24.) rendelet a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendezéséről

2014.01.01.

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, Nyergesújfalu Város Önkormányzata, Bajót Község Önkormányzata, továbbá Süttő Község Önkormányzata képviselő-testületének hozzájárulásával, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 43/B. § (1) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés b) pontjában, 132. § (4) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítására irányuló kérelmek a Polgármesteri Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) az erre rendszeresített nyomtatványokon nyújthatók be.

2. § A jogosultsági feltételek igazolása érdekében

(1) A kérelemhez csatolni, illetve a nyomtatványon szükség szerint igazolni kell a jövedelemre, munkaviszonyra, vagyoni helyzetre, tanulói jogviszonyra, társadalombiztosítási jogviszony időtartamára, közmű kiadásokra, lakbérre, együtt élő családtagok személyi adataira, családi állapotra, lakás és lakással kapcsolatos adatokra, valamint az ellátás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

(2) Elvált szülők esetén a saját háztartásban tartást a kiskorú elhelyezését is rendező jogerős bírósági határozattal kell bizonyítani.

(3) Külön élő szülők esetén az életközösség megszakítását bírósági úton kezdeményező keresettel vagy hatósági bizonyítvánnyal kell bizonyítani.

(4) A jövedelemigazoláshoz felhasználható iratok:

a)a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről kiadott munkáltatói igazolás;
b)egyedülálló és kiskorú gyermekét nevelő szülő esetében gyermektartást, illetve árvaellátást igazoló irat;
c)munkanélküli járadékról az azt megállapító határozat;
d)a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a megállapító hatóság tárgyidőszakra vonatkozó döntése;
e)vállalkozó esetében az illetékes adóhatóság igazolása a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról;
f)egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozata havi átlagos nettó jövedelméről.
1.Szociálpolitikai kerekasztal

3. § A képviselő-testület helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai a következők:

a)Gondozási Központ képviselője,
b)Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat képviselője,
c)Háziorvosok,
d)Védőnői Szolgálat képviselője,
e)A Hivatal szociális és gyámügyi ügyintézői,
f)Nemzetiségi Önkormányzat képviselője
2.A szociális gondoskodás rendszere

4. § Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a)pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával,
b)személyes gondoskodást biztosító ellátások megszervezésével,
c)egyes szakosított ellátási formák biztosításával
valósítja meg.
3.Rendszeres szociális segély

5. § (1) A települési önkormányzat rendszeres szociális segélyt állapít meg a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 37/A. – 37/H. §-ban meghatározott feltételek szerinti rászorulónak.

(2) Az aktív korúak ellátása iránti kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja az Szt.-ben foglaltakon túl a jogosultság egyéb feltételeként köteles lakókörnyezete rendben tartására az alábbiak szerint:

a)az általa életvitelszerűen lakott ingatlanhoz tartozó udvar, kert tisztaságának biztosítása, hulladék, lom eltávolítása,
b)az ingatlan előtti járda, vagy ennek hiányában 1 méter széles területsáv rendben tartása, hulladék, gyom és síkosság mentesítése,
c)a lakóépület belső rendjének, higiéniájának fenntartása
d)az ingatlan rágcsálóktól való mentesítése.
(3)Az önkormányzat az Szt. 37/D. § (1) bekezdésében megjelölt együttműködési feladatokat a Lábatlan, Zalka M. ltp. 5. szám alatti Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat (a továbbiakban Szolgálat) útján látja el.
(4)Az aktív korúak ellátására jogosult személy az illetékes települési önkormányzat határozata alapján a kézhezvételtől számított 15 napon belül megkeresi a Szolgálatot. A Szolgálat az aktív korúak ellátására jogosult személlyel a beilleszkedést segítő programról kötött megállapodás egy példányát megküldi az önkormányzatnak.
(5)A Szolgálat az együttműködő személy részére beilleszkedést segítő programot szervez, melynek típusai:
a)tanácsadás
b)csoportos önsegítő és képességfejlesztő foglalkozás
c)életvitelt, életmódot formáló egyéni foglalkozás
d)az egyén környezetére irányuló tevékenység
e)munkavégzésre felkészítő foglalkozás
f)alkalmi munkavállalást elősegítő foglalkozás
g)közmunkaprogramba történő bekapcsolódás.
(6)a) A Szolgálat vezetője 3 havonta tájékoztatja az önkormányzatot az együttműködési kötelezettség teljesítéséről.
b)A nem foglalkoztatott személy az együttműködési kötelezettségét megszegi, ha
ba)a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatnál az Sztv. 37/D. §-ban meghatározott nyilvántartásba vételt elmulasztja,
bb)a beilleszkedést elősegítő programról szóló írásbeli megállapodás aláírását megtagadja.
c)A nem foglalkoztatott személy az együttműködési kötelezettségét súlyosan megszegi, ha a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálattal a beilleszkedést segítő programban foglaltakat nem teljesíti.
d)A Szolgálat vezetője az együttműködési kötelezettség megszegéséről haladéktalanul értesíti az önkormányzatot.
(7)Az Szt. 37. § (1) bekezdés d) pontja alapján három, vagy több kiskorú gyermekét egyedül nevelő súlyosan fogyatékos szülő rendszeres szociális segélyre jogosult.
(8)A rendszeres szociális segély megállapítására a polgármester jogosult.

4. Lakásfenntartási támogatás

6. § (1) A lakókörnyezet rendben tartására vonatkozóan a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelmező az alábbiak betartására köteles:

a)az általa életvitelszerűen lakott ingatlanhoz tartozó udvar, kert tisztaságának biztosítása, hulladék, lom eltávolítása,
b)az ingatlan előtti járda, vagy ennek hiányában 1 méter széles területsáv rendben tartása, hulladék, gyom és síkosság mentesítése,
c)a lakóépület belső rendjének, higiéniájának fenntartása
d)az ingatlan rágcsálóktól való mentesítése.
5.Ápolási díj

7. § A 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végző hozzátartozó részére az önkormányzat képviselő-testülete nevében a polgármester ápolási díjat akkor állapít meg, ha

(1) Az ápoló jogosultsága szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át.

(2) A gondozó és a gondozott nem kötött eltartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést.

6. Önkormányzati segély

8. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 45. §-a szerinti önkormányzati segélyt nyújt, ha az

(2) Az önkormányzati segély összege alkalmanként legfeljebb 5.000 Ft.

(3)

a)lakhatást veszélyeztető elemi kár bekövetkezte esetén
1.annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
(4)A kamatmentes kölcsön törlesztését legkésőbb a folyósítást követő a 3. hónap után kell megkezdeni és legfeljebb 12 hónap alatt kell egyenlő részletekben visszafizetni minden hó 5-ig.
(5)A segély felhasználásának ellenőrzésére a polgármester jogosult a segély megállapítását követő 30 napon belül környezettanulmány végzésével, vagy a segély felhasználását igazoló számlák ellenőrzésével.
(6)Az önkormányzati segélyt a polgármester állapítja meg.
7.Méltányossági közgyógyellátás

9. § A szociális rászorultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-a, egyedül élő esetén annak 200 %-a, ha a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át.

8. Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások

10. § (1) Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások városunkban:

a)étkeztetés (szociálisan rászorulók részére)
b)házi segítségnyújtás
c)családsegítés
d)idősek nappali ellátása
e)támogató szolgálat
(2)A Gondozási Központ (nappali ellátást nyújtó intézmény) az alapellátási (étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátását) feladatokat ellátó intézmény.
(3)A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybe vételére, megszűntetésére az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmét az intézmény vezetőjénél írásban nyújthatja be.
(4)Az intézmény vezetője a kérelmet a kapacitás megléte esetén teljesíti. Amennyiben a kérelem nem teljesíthető azonnal, a kérelmezőt az Szt.-ben rögzített nyilvántartásba veszi, majd a kérelmeket a beérkezés sorrendjében teljesíti. Rászorultság és szociális körülményekre való tekintettel az intézményvezető kérelemre soron kívüli ellátást biztosíthat.
(5)Az intézményvezető kizárólag férőhely hiányában, vagy a 14. § (1) bekezdésében foglaltak esetén utasítja el az Idősek Klubjába történő felvételi kérelmet.
(6)Az intézményvezető az ellátást megszünteti:
a)az ellátott, vagy törvényes képviselője kérelmére,
b)az ellátott egészségügyi helyzetében, vagy életkörülményeiben bekövetkezett lényegi változás miatt, (gyermeke vagy más gondozó biztosítja ellátását, az ellátó saját háztartásában gondozza, eltartási szerződés esetén)
c)a házirend súlyos megsértése esetén.

9. Étkeztetés és házi segítségnyújtás

11. § (1) Az étkeztetés a napi egyszeri főétkezés biztosítását jelenti, amelynek formája:

a)kiszolgálással egyidejű helyben fogyasztás,
b)elvitel,
c)lakásra kiszállítás.
(2)Az étkeztetésért fizetett térítési díjat a képviselő-testület évente egy alkalommal az éves költségvetés tervezésekor felülvizsgálja, a térítési díjak mértékét az „egyes intézményeknél folyó munkahelyi étkeztetés fő szabályairól, valamint az étkezésért fizetendő térítési díjakról szóló” rendeletben határozza meg.
(3)Étkeztetésre jogosult
a)a kora miatt a 62 év feletti szociálisan rászoruló,
b)egészségi állapota, vagy fogyatékossága, vagy pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt a rászoruló, ha bármelyik körülmény fennállását orvos által kiadott dokumentummal tudja igazolni. A dokumentumot másolatban a kérelemhez kell csatolni.
c)hajléktalan személy.
(4)Az étkeztetésre való jogosultságot a Gondozási Központ intézményvezetője állapítja meg, dönt a fizetendő személyi térítési díjról.
(5)Étkeztetésre való jogosultság állapítható meg kérelemre, vagy háziorvos, házi gondozó javaslata alapján a támogatásra jogosult beleegyezésével.
(6)A kérelemhez mellékelni kell az ellátást igénybevevő jövedelem igazolását.
(7)Az intézmény-vezető elengedi
a)a legkisebb öregségi nyugdíj alatti jövedelem esetén a személyi térítési díj 70%-át,
b)a legkisebb öregségi nyugdíj és annak 175 %-a közötti jövedelem esetén a személyi térítési díj 60%-át,
c)a legkisebb öregségi nyugdíj 176% és 200 %-a közötti jövedelem esetén a személyi térítési díj 50%-át.
(8)A házi segítségnyújtás után a gondozott házi gondozási óradíjat fizet, amelynek mértékét a képviselő-testület a Szt. 116. § (3) bekezdése figyelembe vételével évente az étkezési térítési díjakról szóló rendeletében határoz meg.
10.Családsegítés

12. § Az önkormányzat a családsegítés Szt. 64. §-ában megjelölt feladatait a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja.

11. Támogató Szolgálat

13. § (1) Az Önkormányzat a támogató szolgálat Szt. 65/C. §-ában megjelölt feladatait a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján látja el.

(2) Szociálisan nem rászorult személy esetén a térítési díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A Támogató szolgálat személyi segítés és személyszállítás szolgáltatását a szociálisan rászorult személyek a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjért vehetik igénybe.

12. Nappali ellátást nyújtó intézmény

14. § (1) A felvételi kérelem esetén a háziorvos véleményét ki kell kérni ara vonatkozóan, hogy a kérelmező nem szenved olyan betegségben, amely a közösségben való részvételre alkalmatlanná teszi vagy a többi ellátott egészségét veszélyezteti.

(2) A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén a képviselő-testülethez fordulhat.

13. Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet –a (2) bekezdésben foglaltak kivételével- 2014.január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet 10. §-a a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(3) A kihirdetést követő napon hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendezéséről szóló 9/2006. (III. 29.) 19. §-a.

(4) 2014. január 1-jén hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendezéséről szóló 9/2006. (III. 29.) sz. ör. rendelet, továbbá az ezt módosító 17/2007 (VI.27) ör., 20/2007.(IX.12.) ör., 27/2007. (XI.28.) ör., 6/2008. (XII.17.) ör., 5/2009.(II.11.) ör., 7/2009.(III.25.) ör., 9/2009.(IV.29.) ör., 17/2009. (IX.16.) ör., 4/2010. (II.12.) ör., 9/2010. (IV.28.) ör., 6/2011. (III.23.) ör., és 9/2011. (III.23.) ör. rendelet.