Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 19.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.19.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról szóló 25/2004. (IX.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 19- 2014. 05. 01

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2014. (III.19.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 25/2004. (IX.22.) önkormányzati rendelet módosításáról




Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az 1. § tekintetében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás  alapján, az Alaptörvény  32. cikk  (1) bekezdés a) pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§ Lábatlan Város Képviselő-testületének a közterületek használatáról  szóló  25/2004. (IX. 22.) önkormányzati  rendelete (a továbbiakban: Ör.) a következő 8/A-8/F. §-sal egészül ki:



A közterületek filmforgatási célú igénybevétele



8/A. § (1)  A  közterület   filmforgatási  célú  igénybevétele  a  20  napot  nem haladhatja meg.

(2)     A filmforgatási célra igénybe vett közterület nagysága legfeljebb 1000 mlehet.



8/B.§  (1) Közmű  üzemzavara, vagy  helyre  nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban  együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület,  vagy annak a kárral fenyegetett  helyzettel érintett része igénybevételét  a  döntés  kézbesítésétől  számított  legkésőbb  három órán belül megszünteti.

(2) A kárral  fenyegető  helyzet  elhárítását  követően a közterület használatot biztosítani három napon belül kell.


8/C.§ (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Lábatlan  Város közigazgatási területén  turisztikailag kiemelt közterület a Duna parti közterület. A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

(2)   A  fizetendő  díj  30%-kal  csökken, ha  a  közterület  használat  nem haladja meg a 20 napot.

(3)   Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat a (2) bekezdés

alapján nem haladja meg a 20 napot, de a tényleges használat annál hosszabb, a közterület  használat teljes időtartamára a díjat a kedvezmény figyelmen kívül hagyásával kell megfizetni.

(4)   A  fizetendő   díj  50  %-kal  csökken, ha  a  film  fogatásának célja

Lábatlan történelmének,  kulturális örökségének, egyházi  életének, gazdasági, tudományos,  művészeti  értékeinek,  sportjának,  kulturális életének, közművelődési eseményeinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek, a Lábatlani székhellyel működő önkormányzati és államigazgatási szervek tevékenységének, költségvetési szervek tevékenységének bemutatása.



8/D.§ (1) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a harminc napot.



8/E. §    A Képviselő- testület a hatósági szerződés jóváhagyásával és a 8/B. § (1) bekezdése szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.



8/F.§ A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképről szóló törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezése az irányadó.



2. §    Ez a rendelet 2014. május 1-jén lép hatályba.





 Dinnyés István s.k. 

        polgármester


Schantzl Edit s.k.

jegyző