Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015(VII.3.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 /2015. (VII.03.) önkormányzati rendelete a kötelező közművelődési feladatokról

Hatályos: 2015. 07. 03- 2019. 02. 05

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015(VII.3.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 /2015. (VII.03.) önkormányzati rendelete a kötelező közművelődési feladatokról

2015.07.03.

Lábatlan Város Önkormányzatának képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1.  § Lábatlan Város Önkormányzata a kötelező közművelődési feladatok ellátását

1.
az általa fenntartott kultúraközvetítő intézmények működtetésével,
2.
művészeti-művelődési közösségek, társadalmi és egyéb szervezeteknek nyújtott infrastrukturális segítségnyújtással,
3.
közösségi színtér biztosításával
végzi.

2.  § (1) Lábatlan Város Önkormányzata muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról
és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (továbbiakban: Kultv.) meghatározott egyes kötelező közművelődési feladatait az alapító okiratokban meghatározottak szerint a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár intézmény telephelyén a 375/3. hrsz-ú, Lábatlan, Rákóczi F. u. 170. szám alatt működő Gerenday Közösségi Házban, mint közművelődési feladatot ellátó helyszínen látja el.

(2) Az intézmény vezetője december 1-ig összesíti, a városi honlapon közzéteszi, majd naprakészen tartja a következő évre vonatkozó, önkormányzati, intézményi és civil szervezetek által tervezett városi rendezvénynaptárat.

4.  § Az Önkormányzat a saját fenntartású intézménye által el nem látott, a város kulturális életében jelentős közművelődési feladatok megvalósítására külön Képviselő-testületi döntéssel közművelődési megállapodásokat köthet.

5.  § A közművelődési feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének fedezetét az önkormányzati támogatás, a központi költségvetési hozzájárulás, a pályázati úton elnyert támogatások, az intézményi működési bevételek és a tevékenységben részt vevők saját ráfordításai biztosítják.

6.  § (1) Az önkormányzati közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

7.  § Lábatlan Város Önkormányzata fenntartásában működő közművelődési intézménye a szolgáltatásaikat igénybe vevőknek az intézménye használati és szolgáltatási szabályzataikban leírtaknak megfelelően kedvezményeket nyújthatnak az alábbiak szerint:

a.) diákoknak,
b.) nyugdíjasoknak,
c.) családosoknak, illetve nagycsaládosoknak.

8.  § Lábatlan Város Önkormányzata elismeri és segíti a városban működő civil szervezeteket, közösségek munkáját, a közművelődés területén számít ezen szervezetek együttműködésére.

9.  § Lábatlan Város Önkormányzata közművelődési feladatainak ellátása során, azok eredményes végrehajtása érdekében rendszeres kapcsolatot tart fenn a városban működő egyházi szervezetekkel, helyi médiumokkal, gazdálkodó szervezetekkel.

10.  § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Lábatlan Nagyközség Önkormányzatának a nagyközség közművelődési, valamint nyilvános könyvtári feladatainak ellátásáról szóló 5/1999. (III.02.) számú önkormányzati rendelet, valamint annak módosításai.