Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017(V.31.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete a településfejlesztéssel és településrendezéssel, a települési arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 31- 2024. 03. 28

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017(V.31.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete a településfejlesztéssel és településrendezéssel, a települési arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól1

2017.05.31.

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Lábatlan Város (a továbbiakban: település) közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet és a településrendezési eszközök készítésének vagy módosításának eljárására terjed ki.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) a település településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: TAK) és településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett településrészén tulajdonnal, lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet;

b) a településen működő intézmények, nyilvántartott és bejegyzett érdekképviseleti szervek és civil szervezetek;

c) a településen működő elismert egyházak;

d) a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara;

e) A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, valamint a TAK és a településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltatók;

f) Azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége kiterjed a település közigazgatási területére.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

2. § (1) Településfejlesztési koncepció vagy stratégia készítése, Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: TAK) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – az önkormányzati hirdetőfelületen, a helyi újságban és az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) A településfejlesztési koncepció és a stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

3. § Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – önkormányzati hirdetőfelületen, a helyi újságban és az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

4. § (1) Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről önkormányzati hirdetőfelületen, a helyi újságban és az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről önkormányzati hirdetőfelületen, a helyi újságban és az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3) Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

(4) Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről az önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

5. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) a rendezés alá vont terület beazonosítható módon való lehatárolását, a rendezés céljának és várható hatásának ismertetését, olyan módon és részletezettséggel, hogy a partnerek azzal kapcsolatban észrevételeket, javaslatokat tehessenek, véleményt nyilváníthassanak;

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) az elkészült dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(3) A településfejlesztési koncepció, a településfejlesztési stratégia, Településképi arculati kézikönyv, a településképi rendelet valamint a településrendezési eszközök készítése vagy módosítása esetén

a) a hirdetményt a lakossági fórum előtt minimum 8 nappal közzé kell tenni,

b) amennyiben lakossági fórum volt, a partnerek észrevételeiket papíralapon vagy elektronikusan a fórumot követő 8 napon belül tehetik meg,

c) amennyiben nincs lakossági fórum a partnerek észrevételeiket papíralapon vagy elektronikusan a hirdetmény honlapon történő közzétételétől számított 8 napon belül tehetik meg.

(4) Az észrevételek benyújtásának módja

a) papíralapon: Lábatlan Város Polgármesteri Hivatala 2541 Lábatlan, József A. út 60.

b) elektronikus úton a hirdetményben polghiv@labatlan.hu e-mail címre történő megküldéssel

3. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

6. § (1) A beérkezett javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket a polgármesteri hivatal a beérkezés sorrendjében nyilvántartásba veszi.

(2) A lakossági fórumon elhangzott észrevételeket a lakossági fórumon készült hangfelvétel alapján jegyzőkönyvezéssel kell rögzíteni, amelyet a polgármesteri hivatal nyilvántartásba vesz.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c) annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d) a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e) a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy - a 7. § (2) bekezdése szerinti esetekben - a Polgármester döntésének megjelölését.

7. § (1) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt.

(2) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

4. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

8. § A Polgármester – a feladatkör szerint illetékes szervezeti egységek útján - gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli az önkormányzat honlapján történő közzétételéről, illetve a vonatkozó Kormányrendelet szerinti értesítések megküldéséről.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyúttal Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 9/2017. (IV.26.) sz. önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezi.

(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 29. napjával.