Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019(II.6.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 05.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019(II.6.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 05.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.02.16.

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Lábatlan polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési, intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. § (1) Az önkormányzat a kötelező alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet Lábatlani Gerenday Közösségi Ház és Könyvtár néven

b) Az intézmény az 1997. évi CXL. törvény 78. §-a alapján művelődési ház típusba tartozik,

így legalább 3 közművelődési alapszolgáltatást kell biztosítania

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során a következő kötelező és választott alapszolgáltatásának biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

d) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa alapított és működtetett integrált kulturális intézmény, a Lábatlani Gerenday Közösségi Ház és Könyvtár útján látja el.

(2) A Lábatlani Gerenday Közösségi Ház és Könyvtár fenntartásának és működtetésének módját, és tevékenységét a gazdálkodó szervezet alapító okirata határozza meg.

(3) A közművelődési intézmény március 1-ig előző évi szakmai tevékenységükről szóló beszámolót és tárgyévi munkatervét megküldi a fenntartónak.

(4) Az önkormányzat képviselő-testülete májusi ülésén dönt a (3) bekezdésben hivatkozott beszámoló elfogadásáról.

(5) A Lábatlani Gerenday Közösségi Ház és Könyvtár vezetője december 15-ig összesíti és a városi honlapon közzéteszi a következő évre vonatkozó önkormányzati, intézményi és civil szervezetek által tervezett városi rendezvénynaptárat.

(5) A közösségi színterek, a közművelődési intézmény, valamint telephelye bérleti és használati díjait átruházott hatáskörben a képviselő-testület pénzügyi- és fejlesztési bizottsága határozza meg. A közművelődési intézmény a díjakból a használati és szolgáltatási szabályzatában leírtaknak megfelelően diák, nyugdíjas, illetve családos igénybe vevő esetén kedvezményt biztosíthat.

3. A közművelődés finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

(3) Az önkormányzat elkülönített támogatási keretet biztosít az egyesületek, alapítványok, civil kezdeményezések közművelődési feladatainak támogatására, melyhez a hozzáférést Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítvány által, pályázat útján történik.

4. Az együttműködés formái

6. § Az önkormányzat közművelődési célja és feladata megvalósítása során és a döntés-előkészítésben együttműködik a város közművelődési, közgyűjteményi, oktatási, intézményeivel, civil szervezeteivel.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2019. március1-jén lép hatályba.

(2)1 A rendelet felülvizsgálatának határideje 2029. március 1.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Lábatlan Város Önkormányzata közművelődési feladatairól szóló 14/2015. (VII. 03.) önkormányzati rendelet.

1

A 7. § (2) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.