Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (VII.15.) rendelete a helyi elismerések alapításáról és adományozásáról szóló 31/2004. (XII.14.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 16- 2020. 07. 15

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2020. (VII.15.) rendelete a

helyi elismerések alapításáról és adományozásáról szóló

31/2004. (XII.14.) számú rendelet

módosításáról



Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. § A helyi elismerések alapításáról és adományozásáról szóló 31/2004. (XII.14.) számú ör. rendelet 6/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


6/A. § (3) A Köz Szolgálatáért kitüntetés évente 6 főnek adományozható.


  1. § A helyi elismerések alapításáról és adományozásáról szóló 31/2004. (XII.14.) számú ör. rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


7. § (4) Polgármesteri dicséretben évente maximum 4 fő részesíthető.


  1. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Teller Péter                                                                Schantzl Edit

polgármester                                                                   jegyző



Záradék: A rendeletet kihirdettem:

Lábatlan, 2020. július 15.



                                                                       Schantzl Edit

                                                                            jegyző

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének

31 /2004. (XII. 14.) rendelete

a helyi elismerések alapításáról és adományozásáról



Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § c) pontjának felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Díszpolgári Cím

1.§


(1) Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete Díszpolgári Címet adományoz annak az élő vagy elhunyt személynek, aki a település gazdasági, szociális, kulturális előrehaladása érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, illetve gazdasági, társadalmi, tudományos művészeti munkájával elősegítette Lábatlan fejlődését, a település számára hosszú távra hatóan maradandót alkotott, továbbá aki a közélet bármely területén jelentős eredményt ért el és munkássága során kapcsolódott Lábatlanhoz, hozzájárult a település fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, megbecsülésének gyarapításához.


(2) Adományozására a települési önkormányzati képviselők és a településen lakcímmel rendelkező állampolgárok tehetnek javaslatot, odaítéléséről és pénz vagy tárgyjutalom formájában történő adományozásáról a Képviselő-testület dönt.


(3) A Díszpolgári címmel oklevél és bruttó 230.000 Ft/fő értékű pénz vagy tárgyjutalom jár.


(4) A Díszpolgári Cím évente egy főnek adományozható, átadására állami vagy nemzeti ünnepség keretében kerül sor.


Lábatlanért Emlékplakett

2.§


(1) Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Város gazdasági-, társadalmi-, művészeti-, sport-, és közösségi életének fellendítése, fejlesztése terén, valamint a lakosság érdekében huzamosabb időn át végzett eredményes tevékenység megbecsülése érdekében Lábatlanért emlékplakett elismerést alapít.


3.§


(1) Az elismerést a Képviselő-testület annak a személynek (vagy személyeknek) adományozza, aki kimagasló közéleti-, tudományos-, gazdasági-, pedagógiai-, sport-, és művészeti tevékenységével, vagy egyéb módon nagymértékben hozzájárult a település fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, és közmegbecsülésnek örvend.


(2) Lábatlanért Emlékplakett évente három főnek adományozható.


(3) Az elismeréssel emlékplakett és bruttó 150.000 Ft/fő értékű pénzjutalom, vagy ennek megfelelő értékű tárgyjutalom jár, melyről a Képviselő-testület dönt.

 (4) Az emlékplakett anyaga bronz. A plakett dombormű, amely a város „stilizált” látképét mutatja, előtérben a Polgármesteri Hivatal épületével. A kör alakú plakett bal alsó körcikkében „Lábatlan” felirat található.


4.§


A Lábatlanért emlékplakett elismerés adományozásáról az elismerésben részesülő részére igazolást kell kiállítani. Az igazolás tartalmazza az elismerésben részesített személy nevét, lakhelyét, az elismerés megjelölését, a dátumát és a polgármester aláírását.


5.§


(1) Az elismerés odaítélésére bárki javaslatot tehet, melyet a polgármester terjeszt a Képviselő-testület elé.


(2) Az elismerést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.


6.§


(1) A Képviselő-testület a „Lábatlanért emlékplakett” elismerést visszavonhatja, ha az elismerésben részesült személy magatartásával, vagy életmódjával annak viselésére érdemtelenné válik.


(2) Az elismerés visszavonására bárki javaslatot tehet, arról a Képviselő-testület dönt.



A Köz Szolgálatáért

6/A.§


(1) A Köz Szolgálatáért elismerésben Lábatlan Város Önkormányzata alkalmazásában álló dolgozók részesülhetnek, akik a településért és annak lakosságáért munkavégzésen túli, áldozatos és eredményes tevékenységet végeztek.       

(2) Az elismerés odaítélésére települési önkormányzati képviselő, az átadást megelőzően legalább 30 nappal korábban tehet javaslatot a képviselő-testület felé.

(3)A Köz Szolgálatáért kitüntetés évente 6 főnek adományozható.

(4) A kitüntetés mellé díszoklevél, dísztokban és bruttó 80.000 Ft összegű pénzjutalom jár, amely a Képviselő-testület által meghatározott esetben tárgyjutalom formájában is adható.

 (5) A Köz Szolgálatért kitüntetést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.



Polgármesteri dicséret

7.§


(1) A Képviselő-testület a gazdasági-, kulturális-, sport-, közigazgatási-, pedagógiai-, egészségügyi-, élet- és vagyonbiztonság megőrzésére irányuló magas színvonalú tevékenységet Polgármesteri dicséret elismerés adományozásával ismerheti el.


7.§ (2) A Polgármesteri dicséretben részesülő oklevelet és bruttó 80.000 Ft/fő értékű pénzjutalmat kap, amely a Képviselő-testület által meghatározott esetben tárgyjutalom formájában is adható.


(3) A Polgármesteri dicséret elismerés adományozására a települési önkormányzati képviselő javaslatot tehet, odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.


(4) Polgármesteri dicséretben évente maximum 4 fő részesíthető.


(5) A polgármester az elismerést ünnepélyes keretek között adja át.


8.§


A Lábatlanért emlékplakett valamint a Polgármesteri dicséret adományozása elismerések előtt a Képviselő-testület kikérheti a javaslattevő által, az odaítélés alapjául megjelölt tevékenység minősítésére szakmai szempontból hivatott szervezet vagy személy véleményét.


Jó tanuló, jó sportoló

9.§      


9.§ (1) A Képviselő-testület az általános iskolai tanulók részére kiadható Jó tanuló, jó sportoló díjat alapít, amelyhez bruttó 20.000 Ft/fő értékű tárgyjutalom jár.


(2) Az önkormányzat általános iskoláinak intézményvezetői a jelen rendelet alapján jogosultak az elismerés pontrendszer alapú szabályrendszerének kidolgozására. A pontozás a tanulmányi eredmény alapján, valamint a sportban elért eredmények értékeléséből adódik.


(3) Jó tanuló, jó sportoló díjat az a tanuló kaphat, aki a helyi intézményi szabályzatban rögzített megfelelő számú pontot eléri.


(4) A díj odaítélésére az intézményvezető tehet javaslatot, odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.


(4) A díj leírása: 12 cm átmérőjű terrakotta színű égetett agyag korong, felirata: Jó tanuló, jó sportoló. A díj ábrája: Középen egy futó alak, körülötte a tantárgyak jelképei: ecset, violinkulcs, földgömb, mikroszkóp.


(5) A díj átadására a tanévzáró ünnepélyen kerül sor, a díjat a polgármester és az intézményvezető adja át. Az átadás időpontjától a Képviselő-testület az intézményvezető javaslatára eltérhet.


11.§


A Díszpolgári Cím, a Lábatlanért emlékplakett elismerésről és annak visszavonásáról, valamint a Köz Szolgálatáért és a Polgármesteri dicséret elismerésekről a jegyző nyilvántartást vezet.




11/A.§

 A rendeletben meghatározott helyi elismerésekkel járó pénz- vagy tárgyjutalom összege 2010. január 1-től minden évben 10.000 Ft-ra kerekítve, az éves infláció mértékével megemelkedik.


12.§


(1) A rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a helyi elismerések alapításáról és adományozásáról szóló 18/1999. (XII.21.) sz. rendelet, valamint az ezt módosító 10/2000. (III.28.) számú rendelet hatályát veszti.


(3) A Képviselő-testület megerősíti az Önkormányzat Képviselő-testülete, valamint jogelődje által e rendelet hatályba lépését megelőzően adományozott kitüntetések viselésére való jogot.


Lábatlan, 2004. december 14.



Török István

Schantzl Edit

polgármester s. k.

jegyző s. k.



Záradék: A rendeletet kihirdettem:                                                  

                                                                       Schantzl Edit

                                                                            jegyző