Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi rendezéséről

Hatályos: 2021. 04. 30- 2021. 04. 30

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi rendezéséről

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (1) bekezdés b) pontja, 58/B. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

  • a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával,
  • b) személyes gondoskodást biztosító ellátások megszervezésével látja el.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt szociális ellátások igénybevételére a Lábatlan városban bejelentett lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezők jogosultak.

2. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 45. §-a szerinti rendkívüli települési támogatást nyújt a 2. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő személynek,

  • a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-át, egyedülálló esetében 450 %-át és
  • b) lakókörnyezetét az alábbiak szerint rendben tartja:
    • ba) az udvar, kert tisztaságát biztosítja, hulladékot, lomot nem halmoz fel,
    • bb) az ingatlan előtti járdát, vagy ennek hiányában egy méter széles területsávot rendben tartja, hulladéktól, gyomtól mentesíti, szükség esetén a téli síkosságmentesítésről gondoskodik,
    • bc) gondoskodik a rágcsálómentesítésről

(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege legfeljebb 30.000- Ft.

(3) A tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek a rendkívüli települési támogatást évente két alkalommal igényelhetik, kivéve az egy hónapot meghaladó, kórházi ellátás, vagy Lábatlanon kívüli szakellátást igénylő betegség kezelése esetén. A támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható.

(4) Az önhibáján kívül, előre nem látható módon a saját, vagy a gondozására bízott személy létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került személy (különösen: egészségi állapota miatt munkavégzése akadályozva van) a jövedelmi viszonyaitól függetlenül évente egy alkalommal legfeljebb 50.000- Ft rendkívüli települési támogatásra jogosult.”

3. § (1) ) Elemi kár bekövetkezte miatt benyújtott települési támogatási igény esetén a települési önkormányzat képviselő-testülete kérelemre az Szt. 45. §-a szerinti rendkívüli települési támogatást nyújt annak a személynek,, akinek családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedülálló esetében 600 %-át.

(2) Elemi kár esetén a rendkívüli települési támogatás egyszeri összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700%-át.

(3) Elemi károsultnak azt a személyt kell tekinteni, akinek elemi csapás következtében vagyona oly mértékben rongálódott meg, hogy létfenntartása átmenetileg lehetetlenné vagy nagyfokban veszélyeztetetté vált. Az elemi kár tényét szakértői véleménnyel vagy hatósági jegyzőkönyvvel kell alátámasztani.

4. § (1) Közeli hozzátartozó halála esetén benyújtott települési támogatási igény során a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 45. §-a szerinti rendkívüli települési támogatást nyújt a temetés költségeinek viseléséhez, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetében 450 %-át.

(2) A támogatás (1) bekezdésben foglaltakon túli feltétele a kérelmező részére kiállított temetési költségekről szóló számla eredeti példányának a temetést követő 30 napon belüli benyújtása.

(3) A települési támogatás összege a temetési költség 20 %-a, de legfeljebb 80.000.- Ft.

5. § (1) Azon személyek részére, akik a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez támogatás nyújtását kérelmezik, települési támogatás nyújtható.

(2) A települési támogatás a lakásfenntartási költségek viseléséhez azon személyek részére állapítható meg, akik megfelelnek a 2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(3) A támogatás feltétele a kérelemben megjelölt közszolgáltató részére befizetett, közüzemi számla bemutatása. A közüzemi számlának a kérelmező nevére, vagy a kérelmező közeli hozzátartozójának nevére kiállítva kell szerepelnie. Bérlemény esetén, amennyiben a közüzemi szerződés a főbérlő nevére szól, a támogatás bérleti díj hozzájárulásként is igényelhető.

(4) A települési támogatás a lakásfenntartási költségek viseléséhez egy évre, ugyanazon lakásra, egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ott élő személyek és családok számától. Lakásnak minősül a külön közüzemi mérőórákkal rendelkező ingatlan.

(5) A lakásfenntartási költségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás havi összege egy éven keresztül

  • a) házastárs, élettárs esetén 3.000 Ft,
  • b) egyedülálló személy esetén 4.000 Ft,
  • c) családjában legfeljebb két kiskorú gyermeket nevelő személy esetén 5.000 Ft,
  • d) gyermekét egyedül nevelő személy, vagy családjában legalább három kiskorú gyermeket nevelő személy esetén 6.000 Ft.

(6) A lakásfenntartási költségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás folyósítása a közüzemi szolgáltató részére történő utalással -elsősorban az előrefizető mérőóra használatát biztosító módon-, vagy a bérleti díjhoz történő hozzájárulással történik.

6. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek szülője, gondviselője részére a tanévkezdést megelőzően, továbbá minden év decemberében, évente két alkalommal természetben települési támogatást nyújt, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át meg nem haladó értékben. A támogatás az iskolakezdéshez szükséges tanszercsomag, illetve élelmiszercsomag.

(2) A települési önkormányzat a képviselő-testülete fenntartásában működő óvodával és bölcsődével jogviszonyban álló gyermek, továbbá a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek részére minden év decemberében az öregségi nyugdíjminimum 10 %-át meg nem haladó értékben természetbeni ellátásként élelmiszercsomagot biztosít.

(3) A települési önkormányzat a képviselő-testülete a 75 év feletti lakos részére minden év decemberében az öregségi nyugdíjminimum 50 %-át meg nem haladó értékben természetbeni ellátásként élelmiszercsomagot biztosít.

7. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete kérelemre évente egy alkalommal természetbeni ellátásként tűzifát biztosít legfeljebb az öregségi nyugdíjminimum kétszerese értékében azon személy részére,

  • a) aki a 2. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel, továbbá
  • b) akinek családjában a munkaviszonnyal nem rendelkező aktív korú személyt az állami foglalkoztatási szerv a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy hónappal álláskeresőként nyilvántartásba vette és a foglalkoztatási szervvel történő együttműködését igazolja, továbbá
  • c) a lakhatáshoz kapcsolódó fűtési költség viselésére nem képes.

(2) A kérelem benyújtási határideje június 30-ig, a tűzifa kiszállítása a fűtési szezon előtt, legkésőbb október 15-ig történik meg.

8. § (1) A 2–5. §-okban szabályozott ellátások odaítélésének és mértékének megállapítása – a benyújtott iratok és közölt indokok alapján – a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester feladata.

(2) A 2–5. §-okban szabályozott ellátások benyújtásának feltétele az alábbi iratok kérelemhez történő csatolása:

  • a) a kérelem benyújtását megelőző havi, a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, a nyugdíjbiztosító által kiállított igazolás, vagy egyéb rendszeres pénzellátás esetén a folyósító szerv határozata, vagy igazolása;
  • b) munkanélküli esetén a munkaügyi hivatal igazolása;
  • c) tartásdíjról szóló igazolás, nyilatkozat;
  • d) gyermekelhelyezésről szóló végzés;
  • e) vagyonnyilatkozat;
  • f) bérelt ingatlan esetén bérleti szerződés;
  • g) előre fizető mérőóra esetén szolgáltatói szerződés másolata;
  • h) 16 év feletti, vagy magántanuló gyermek esetén tanulói jogviszony igazolás;
  • i) személyi azonosító, illetve lakcímkártya másolata.

(3) A 2–5. §-okban szabályozott ellátásokhoz történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles az ellátásokhoz rendszeresített formanyomtatványon benyújtani a kérelmet a Polgármesteri Hivatalba, továbbá nyilatkozni a maga és a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, vagyoni és jövedelmi viszonyairól.

(4) A Polgármesteri Hivatal a települési támogatást minden hónap 8-ig folyósítja vagy házipénztárban kifizeti

(5) A 2–5. §-okban szabályozott ellátások tekintetében a polgármester utasítására a Polgármesteri Hivatal környezettanulmányt készít.

9. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 48. § (4) bekezdése alapján a köztemetés költségeinek kifizetésére kötelezett személynek lehetőséget biztosít a költségek részletekben történő megtérítésére, maximum 12 havi részletfizetés keretében.

(2) Indokolt esetben, illetve létfenntartást veszélyeztető körülmények fennállása esetén lehetőség van a költségek visszafizetése alóli mentesítésre is.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben szabályozott kedvezmények megállapítása, valamint a köztemetés elrendelése - a képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a polgármester feladata.

10. § (1) Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások városunkban:

  • a) étkeztetés (szociálisan rászorulók részére)
  • b) házi segítségnyújtás
  • c) családsegítés
  • d) idősek nappali ellátása
  • e) támogató szolgálat

(2) A Gondozási Központ (nappali ellátást nyújtó intézmény) az alapellátási (étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátását) feladatokat ellátó intézmény.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybe vételére, megszűntetésére az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmét az intézmény vezetőjénél írásban nyújtja be.

(4) Az intézmény vezetője a kérelmet a kapacitás megléte esetén teljesíti. Amennyiben a kérelem nem teljesíthető azonnal, a kérelmezőt az Szt.-ben rögzített nyilvántartásba veszi, majd a kérelmeket a beérkezés sorrendjében teljesíti. Rászorultság és szociális körülményekre való tekintettel az intézményvezető kérelemre soron kívüli ellátást biztosíthat.

(5) Az intézményvezető kizárólag férőhely hiányában, vagy a 12. § (1) bekezdésében foglaltak esetén utasítja el az Idősek Klubjába történő felvételi kérelmet.

(6) Az intézményvezető az ellátást megszünteti:

  • a) az ellátott, vagy törvényes képviselője kérelmére,
  • b) az ellátott egészségügyi helyzetében, vagy életkörülményeiben bekövetkezett lényegi változás miatt, (gyermeke vagy más gondozó biztosítja ellátását, az ellátó saját háztartásában gondozza, eltartási szerződés esetén)
  • c) a házirend súlyos megsértése esetén.

11. § (1) Az étkeztetés a napi egyszeri főétkezés biztosítását jelenti, amelynek formája:

  • a) kiszolgálással egyidejű helyben fogyasztás,
  • b) elvitel,
  • c) lakásra kiszállítás.

(2) Az étkeztetésért fizetett térítési díjat a képviselő-testület évente egy alkalommal az éves költségvetés tervezésekor felülvizsgálja, a térítési díjak mértékét az „egyes intézményeknél folyó munkahelyi étkeztetés fő szabályairól, valamint az étkezésért fizetendő térítési díjakról szóló” rendeletben határozza meg.

(3) Étkeztetésre jogosult

  • a) a kora miatt a 62 év feletti szociálisan rászoruló,
  • b) egészségi állapota, vagy fogyatékossága, vagy pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt a rászoruló, ha bármelyik körülmény fennállását orvos által kiadott dokumentummal tudja igazolni. A dokumentumot másolatban a kérelemhez kell csatolni.
  • c) hajléktalan személy.

(4) Az étkeztetésre való jogosultságot a Gondozási Központ intézményvezetője állapítja meg, dönt a fizetendő személyi térítési díjról.

(5) Étkeztetésre való jogosultság állapítható meg kérelemre, vagy háziorvos, házi gondozó javaslata alapján a támogatásra jogosult beleegyezésével.

(6) A kérelemhez mellékelni kell az ellátást igénybevevő jövedelem igazolását.

(7) Az intézmény-vezető elengedi

  • a) a legkisebb öregségi nyugdíj alatti jövedelem esetén a személyi térítési díj 70%-át,
  • b) a legkisebb öregségi nyugdíj és annak 175 %-a közötti jövedelem esetén a személyi térítési díj 60%-át,
  • c) a legkisebb öregségi nyugdíj 176% és 200 %-a közötti jövedelem esetén a személyi térítési díj 50%-át.

(8) A Gondozási Központban fizetendő térítési díjakat a képviselő-testület a 2. mellékletben meghatározott mértékben állapítja.

12. § Az önkormányzat a családsegítés Szt. 64. §-ában megjelölt feladatait a Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

13. § (1) Az Önkormányzat a támogató szolgálat Szt. 65/C. §-ában megjelölt feladatait a Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján látja el.

(2) A Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál fizetendő térítési díjakat a képviselő-testület a 1. mellékletben meghatározott mértékben állapítja.

14. § (1) A felvételi kérelem esetén a háziorvos véleményét ki kell kérni ara vonatkozóan, hogy a kérelmező nem szenved olyan betegségben, amely a közösségben való részvételre alkalmatlanná teszi vagy a többi ellátott egészségét veszélyezteti.

(2) A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén a képviselő-testülethez fordulhat.

15. § Hatályát veszti a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi rendezéséről szóló 7/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete.

16. § Ez a rendelet 2021. április 30-án lép hatályba.

1. melléklet

Lábatlani Kuckó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Támogató Szolgáltatás térítési díja

Személyi segítés intézményi térítési díj: 0 Ft

Személyszállítás intézményi térítési díj: 0 Ft

Térítési díj:

Támogató szolgálat személyszállítás térítési díja nem rászorult személy esetén: 80 Ft/km/fő

2. melléklet

Gondozási Központ térítési díjai

Demens személyek nappali ellátása (étkezéssel):

Intézményi térítési díj: 685 Ft/nap

Demens személyek nappali ellátása tartózkodással:

Intézményi térítési díj: 0 Ft

Idősek Nappali ellátás napi térítési díja

Intézményi díj: 685 Ft/nap

Idősek nappali ellátása tartózkodással:

Intézményi díj: 0 Ft/nap

Étkezés térítési díj

Intézményi térítési díj helyben-elvitellel normál: 685 Ft (bruttó ár)

Intézményi térítési díj kiszállított normál: 785 Ft (bruttó ár), melyből a kiszállítás díja: 100 Ft

Házi gondozás térítési díja

Gondozási szükséglettel nem rendelkezők számára a szociális segítés és személyi gondozás díja: 1.810 Ft/fő/óra

Intézményi térítési díj szociális segítségnyújtás: 280 Ft/óra

Intézményi térítési díj személyi gondozás: 280 Ft/óra