Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a helyi elismerések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 03. 31- 2024. 03. 28

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi elismerések alapításáról és adományozásáról

2023.03.31.

Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete Díszpolgári Címet adományoz annak az élő vagy elhunyt személynek, aki a település gazdasági, szociális, kulturális előrehaladása érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, illetve gazdasági, társadalmi, tudományos művészeti munkájával elősegítette Lábatlan fejlődését, a település számára hosszú távra hatóan maradandót alkotott, továbbá aki a közélet bármely területén jelentős eredményt ért el és munkássága során kapcsolódott Lábatlanhoz, hozzájárult a település fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, megbecsülésének gyarapításához.

(2) Adományozására a települési önkormányzati képviselők és a településen lakcímmel rendelkező állampolgárok tehetnek javaslatot, odaítéléséről és pénz vagy tárgyjutalom formájában történő adományozásáról a Képviselő-testület dönt.

(3) A Díszpolgári címmel oklevél és bruttó 230.000 Ft/fő értékű pénz vagy tárgyjutalom jár.

(4) A Díszpolgári Cím évente egy főnek adományozható, átadására állami vagy nemzeti ünnepség keretében kerül sor.

2. § Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Város gazdasági-, társadalmi-, művészeti-, sport-, és közösségi életének fellendítése, fejlesztése terén, valamint a lakosság érdekében huzamosabb időn át végzett eredményes tevékenység megbecsülése érdekében Lábatlanért emlékplakett elismerést alapít.

3. § (1) Az elismerést a Képviselő-testület annak a személynek (vagy személyeknek) adományozza, aki kimagasló közéleti-, tudományos-, gazdasági-, pedagógiai-, sport-, és művészeti tevékenységével, vagy egyéb módon nagymértékben hozzájárult a település fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, és közmegbecsülésnek örvend.

(2) Lábatlanért Emlékplakett évente három főnek adományozható.

(3) Az elismeréssel emlékplakett és bruttó 150.000 Ft/fő értékű pénzjutalom, vagy ennek megfelelő értékű tárgyjutalom jár, melyről a Képviselő-testület dönt.

(4) Az emlékplakett anyaga bronz. A plakett dombormű, amely a város „stilizált” látképét mutatja, előtérben a Polgármesteri Hivatal épületével. A kör alakú plakett bal alsó körcikkében „Lábatlan” felirat található.

4. § A Lábatlanért emlékplakett elismerés adományozásáról az elismerésben részesülő részére igazolást kell kiállítani. Az igazolás tartalmazza az elismerésben részesített személy nevét, lakhelyét, az elismerés megjelölését, a dátumát és a polgármester aláírását.

5. § (1) Az elismerés odaítélésére bárki javaslatot tehet, melyet a polgármester terjeszt a Képviselő-testület elé.

(2) Az elismerést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

6. § (1) A Képviselő-testület a „Lábatlanért emlékplakett” elismerést visszavonhatja, ha az elismerésben részesült személy magatartásával, vagy életmódjával annak viselésére érdemtelenné válik.

(2) Az elismerés visszavonására bárki javaslatot tehet, arról a Képviselő-testület dönt.

7. § (1)1 A Köz Szolgálatáért elismerésben az a személy részesülhet, aki a településért és annak lakosságáért munkavégzésen túli, áldozatos és eredményes tevékenységet végzett.

(2) Az elismerés odaítélésére települési önkormányzati képviselő, az átadást megelőzően legalább 30 nappal korábban tehet javaslatot a képviselő-testület felé.

(3)2 A Köz Szolgálatáért kitüntetés évente 12 főnek adományozható.

(4) A kitüntetés mellé díszoklevél, dísztokban és bruttó 120.000 Ft összegű pénzjutalom jár, amely a Képviselő-testület által meghatározott esetben tárgyjutalom formájában is adható.

(5) A Köz Szolgálatért kitüntetést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

8. § A Képviselő-testület a gazdasági-, kulturális-, sport-, közigazgatási-, pedagógiai-, egészségügyi-, élet- és vagyonbiztonság megőrzésére irányuló magas színvonalú tevékenységet Polgármesteri dicséret elismerés adományozásával ismerheti el.

9. § (1) A Polgármesteri dicséretben részesülő oklevelet és bruttó 80.000 Ft/fő értékű pénzjutalmat kap, amely a Képviselő-testület által meghatározott esetben tárgyjutalom formájában is adható.

(2) A Polgármesteri dicséret elismerés adományozására a települési önkormányzati képviselő javaslatot tehet, odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(3) Polgármesteri dicséretben évente maximum 6 fő részesíthető.

(4) A polgármester az elismerést ünnepélyes keretek között adja át.

10. § A Lábatlanért emlékplakett valamint a Polgármesteri dicséret adományozása elismerések előtt a Képviselő-testület kikérheti a javaslattevő által, az odaítélés alapjául megjelölt tevékenység minősítésére szakmai szempontból hivatott szervezet vagy személy véleményét.

11. § A Díszpolgári Cím, a Lábatlanért emlékplakett elismerésről és annak visszavonásáról, valamint a Köz Szolgálatáért és a Polgármesteri dicséret elismerésekről a jegyző nyilvántartást vezet.

12. §3

13. § Ez a rendelet 2021. április 30-án lép hatályba.

1

A 7. § (1) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (3) bekezdése a Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.