Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2021. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020. évi költségvetési zárszámadásáról és pénzmaradvány felosztásáról

Hatályos: 2021. 05. 31

2020. évi költségvetési zárszámadásáról és pénzmaradvány felosztásáról

Részletes indokolás

Az 1–16. §-hoz és az 1. melléklethez

A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 139. § (1) bekezdése e) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve, a mellékelt zárszámadási rendeletet terjesztem az önkormányzat képviselő-testülete elé.

A beszámoló összeállítása a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet előírásai szerint történt.

A mellékelt rendelet-tervezet az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91 §-a által előírt szerkezetben és tartalommal került összeállításra.

Lábatlan Város Önkormányzatának 2020. évi gazdálkodásában meghatározó szerepet játszott a COVID-19 vírus ellen való védekezés mellett, az intézményeinek működtetése, alapellátási feladataink teljesítése, valamint településfejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása.

Bevételi források és azok teljesítése

2020. évben bevételeink a módosított előirányzathoz képest 101,3 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest pedig 115,4 %-ra teljesültek. Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B1), az előirányzatnak megfelelően alakultak. a Kuckó Család és Gyermekjóléti Szolgálat támogatását egy szomszédos település Süttő nem teljesítette. A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2) jogcímek bevételei az előirányzathoz képest eltérés mutatkozik, melynek oka, hogy a Gerenday Közösségi Ház kiállítóterem világítás (1.998.916,- Ft) korszerűsítésére kaptuk meg a támogatási összeget. Nem kaptuk meg 2020-ban a Holcim Emlékház (3.000.000,- Ft) napelem fejlesztésre, az alapítvány által benyújtott Gerenday kert fejlesztésre (1.740.408,- Ft), valamint a Blues Fesztiválra (2.265.000,- Ft) előirányzott bevételeket.

A közhatalmi bevételek (B3) 103,2 %-os teljesítést mutatnak, mely, a tervnek megfelelően alakult. Az egyéb közhatalmi bevételeknél a jelentős bevétel a késedelmi pótlékból adódott.

A működési bevételek (B4) 110,9 %-ra valósultak meg. A tulajdonosi bevétel túlteljesítése a lakbérek és az egyéb bérbeadásokból (nem lakás céljára kiadott helyiségek, közterület, haszonbérlet) tevődik össze. Az egyéb működési bevételek tartalmazzák a telepengedélyeket az egyéb kártérítéseket, továbbá a kerekítések miatti könyvelési tételeket. az ÁFA visszatérítése jogcímen teljesítés azért nem mutatkozik, mivel a 2020-as évben éves bevallók voltunk.

A felhalmozási bevételek (B5) 83,3 %-os teljesítése termőföld, egyéb ingatlan, valamint építési telkek értékesítésből valósult meg. Az alacsony teljesítést az okozza, hogy az előirányzatot nem csökkentettük az ÁFA összegével.

A működési célú átvett pénzeszközök (B6) 79,1 %-ra teljesültek. A működési célú visszatérítendő támogatások (szociális kölcsönök) visszafizetése, továbbá az egyéb működési célú átvett pénzeszközök szerepel a Mazsihisz által adott támogatás, valamint a Közösségi Céljainkért Alapítvány által visszafizetett 2019. évi maradvány összege található.

A felhalmozási célú átvett pénzeszközök (B7) 210,6 %-os teljesítést mutat, mely a helyi támogatások visszatérítéseit tartalmazza.

A finanszírozási bevételek (B8) között szerepel az előző évi pénzmaradvány, valamint az államtól kapott normatíva előleg a 2021. évre.

Kiadások alakulása

2020. évben a kiadásaink a módosított előirányzathoz képest 81,4 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest 92,7 %-ra teljesültek.

A személyi juttatások (K1) 96,7 %-ra teljesültek. Az egyéb külső személyi juttatásoknál (5) a reprezentációs költségekben, a megbízási díjakban, a közlekedési támogatásokban történt megtakarítás.

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2) 92,3 % ra teljesültek.

A dologi kiadások (K3) 74,7 % a vízi-közmű karbantartási munkáira biztosított összeg (51.684 eFt) fel nem használásából adódik. A hivatalnál a szolgáltatási kiadásoknál (közüzemi díjak, karbantartás, kisjavítási szolgáltatások, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások) jelentkezett megtakarítás. A Zengő Óvodában a vásárolt élelmezésnél jelentkezett maradvány. A dologi kiadások között található a közutak üzemeltetése, fenntartása, melyre 22.625.268 Ft-ot fordítottunk. Ebből síkosság mentesítésre 1.711.198 Ft-ot, út-karbantartásra 20.914.070 Ft-ot fordítottunk.

Az ellátottak pénzbeli juttatásai (K4) 98,7 % alakulását az 2. számú tábla részletesen mutatja. Az eredeti előirányzathoz képest a csökkenést az okozza, hogy a természetbeni juttatások esetében a tűzifát, és egyéb élelmiszercsomagokat a dologi kiadások között kell szerepeltetni.

Az egyéb működési célú kiadások (K5) 34 %-os teljesülésének oka, hogy a jogszabályi előírások szerint a tartalék nem pénzügyi teljesítés, de szükséges szerepeltetni. Részletes tájékoztatást nyújt az 1. sz. tábla.

A beruházások (K6) 58,1 % alakulását a 6. számú melléklet részletezi. A végleges rendezési terv várhatóan 2021. év végéig készülhet el. A Dunapart rendezési terv készítése folyamatban van, 2021. I. negyedévben elkészül.

A felújítások (K7) 98 % alakulását szintén a 6. számú melléklet részletezi. A szabadtéri művelődési ház infrastruktúrális fejlesztése a Gerenday kertben részben készült el az öntözőberendezés kialakításával. A víziközmű felújításra (szennyvíz hálózat gép, berendezéseinek felújítása) a dologi kiadások között tervezett víziközmű előirányzatból biztosítottunk fedezetet az ÉDV Zrt. által elvégzett értéknövelő beruházásokra. Az egyéb felhalmozási célú kiadások (K8) 100 %-os teljesítésű, mely tartalmazza a Könyvtár felújítás TOP pályázat visszafizetési kötelezettségét, a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület K4 hajó vásárlására adott támogatást, valamint az Egyetértés SE kisbusz vásárlására adott támogatást. (1. sz. táblázat)

A finanszírozási kiadások (K9) a 2020. évi normatíva előleg visszafizetését, valamint a vásárolt teherautó 2020. évre eső lízing díját tartalmazza.

Az Európai Uniós projektjeinek teljesítését a 8. sz. mellékelt tartalmazza.

A vagyonkimutatást a 9. sz. melléklet tartalmazza.

A maradvány alakulását a 10. sz. melléklet tartalmazza. Az önkormányzat és intézményeinek 2020. évben 237.867 eFt maradványa keletkezett. A 2021. évi költségvetésben már 237.570 eFt összeggel számoltunk.