Lábatlan Város Önkormányzat képviselő-testületének 18/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 10. 01

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletes indokolás

Az 1–48. §-hoz és az 1–5. melléklethez

A településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény módosította a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (a továbbiakban: Tktv.) és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt.

A változás eredményeképpen a településképi eljárások (településkép-érvényesítés eszközei) tekintetében a polgármesterek hatósági hatásköre megszűnt, egyben a hatáskör címzettje a képviselő-testület lett.

Az elbírálandó feladatok hatékony és gyors elintézése érdekében, továbbá a képviselő-testület tehermentesítése céljából a Tktv. 2021. október 31-ig adott lehetőséget, hogy a képviselő-testület az újonnan megkapott hatáskört az Szmsz-ében ismét a polgármesterre ruházza át. Ezzel a megszokott módon, folyamatosan, nem pedig a képviselő-testületi ülések munkarendjéhez igazítottan lehet a szükséges döntéseket meghozni.

A rendelet-tervezet melléklete tartalmazza a településképi feladatok polgármesterre történő átruházását, továbbá formai okokból, változatlan tartalommal az önkormányzat feladatai a normaszövegből az 1. számú mellékletbe kerültek át.

A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a korábbi 22/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelet.