Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi környezet védelméről szóló 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 24

a helyi környezet védelméről szóló 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A korábbi helyi szabályozás szerint március, április, május, szeptember, október és november hónapokban lehetőség volt az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítésére.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 2021. január 1-től hatályos módosítása elvileg nem tette lehetővé az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok helyi rendelettel történő megállapítását. Azonban a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendeletet szerint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény az 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelethatályát meghosszabbította a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Az elsődleges cél a keletkező avar és kerti hulladék komposztálása, illetve –ha ez nem lehetséges, akkor- a zöldhulladék szervezett elszállítása. A tavaszi hónapokban rendszeres problémát és számos lakossági bejelentést okoz a zöldhulladék égetése, az ennek következtében jelentkező füst, ezért javaslom a helyi rendelet módosítását a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény szabályaival összhangban.

A veszélyhelyzet megszüntetését követően az avar és kerti hulladék szabályainak helyi meghatározására nem lesz lehetőség, mivel a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény azt nem engedi meg, a módosítás a veszélyhelyzet megszűnése utáni napon lép hatályba.