Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetési zárszámadásról és pénzmaradvány felosztásáról

Hatályos: 2022. 05. 31 23:00
a 2021. évi költségvetési zárszámadásról és pénzmaradvány felosztásáról
Részletes indokolás
Az 1–16. §-hoz és az 1–4. melléklethez
Tárgy: Beszámoló Lábatlan Város Önkormányzatának 2021. évi gazdálkodásáról
Tisztelt Képviselő-testület!
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 139. § (1) bekezdése e) pontjában foglalt kötelezettségemnek eleget téve, a mellékelt zárszámadási rendeletet terjesztem az önkormányzat képviselő-testülete elé döntésre.
A beszámoló összeállítása a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet előírásai szerint történt.
A mellékelt rendelet-tervezet az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91 §-a által előírt szerkezetben és tartalommal került összeállításra.
Bevételi források és azok teljesítése
2021. évben bevételeink a módosított előirányzathoz képest 98 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest pedig 134 %-ra teljesültek. Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B1), az előirányzatnak megfelelően alakultak. A Vis maior utófinanszírozott pályázat az Őrhegyi, Öreghegyi utcák, és a Zrínyi lakótelep lakóút kijavítására elnyert összeg a 2021-es évben nem realizálódott. A testvérvárosi találkozóra elnyert 9.000.000,- Ft megvalósítására a 2022-es évben kerül sor. A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2) jogcímek bevételei az előirányzathoz képest eltérés mutatkozik, melynek oka, hogy a Szaniter konténer pályázatunk szintén utó-finanszírozású, így az elszámolásra és a támogatási összeg lehívására a 2022-es évben kerül sor.
A közhatalmi bevételek (B3) 96 %-os teljesítést mutatnak, mely, a tervnek megfelelően alakult. Az egyéb közhatalmi bevételeknél a jelentős bevétel a késedelmi pótlékból adódott. A működési bevételek (B4) 105 %-ra valósultak meg. Az egyéb működési bevételek tartalmazzák a telepengedélyeket az egyéb kártérítéseket, a közüzemi elszámolások után visszakapott pénzösszeget, továbbá a kerekítések miatti könyvelési tételeket.
A felhalmozási bevételek (B5) 100 %-ra teljesültek.
A működési célú átvett pénzeszközök (B6) 100 %-ra teljesültek. A működési célú visszatérítendő támogatások (szociális kölcsönök) visszafizetése, továbbá az egyéb működési célú átvett pénzeszközök szerepel a Mazsihisz által adott támogatás, valamint a Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítvány által visszafizetett 2019. évi maradvány összege.
A felhalmozási célú átvett pénzeszközök (B7) 100 %-os teljesítést mutat, mely a helyi támogatások visszatérítéseit tartalmazza.
A finanszírozási bevételek (B8) között szerepel az előző évi pénzmaradvány, valamint az államtól kapott normatíva előleg a 2022. évre.
Kiadások alakulása
2021. évben a kiadásaink a módosított előirányzathoz képest 78 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest 106 %-ra teljesültek.
A személyi juttatások (K1) 95 %-ra teljesültek. A foglalkoztatottak személyi juttatásai (3) soron a maradvány a Zengő Óvoda és Bölcsőde be nem töltött álláshelyekből tevődik összeg. Az egyéb külső személyi juttatásoknál (5) a reprezentációs költségekben, a megbízási díjakban, a közlekedési támogatásokban történt megtakarítás.
A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2) 93 % ra teljesültek.
A dologi kiadások (K3) 75 % a vízi-közmű karbantartási munkáira biztosított összeg (63.848 eFt) fel nem használásából adódik. A hivatalnál a szolgáltatási kiadásoknál (közüzemi díjak, karbantartás, kisjavítási szolgáltatások, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások) jelentkezett megtakarítás. A Zengő Óvodában a vásárolt élelmezésnél jelentkezett maradvány, valamint a közüzemi díjaknál. A dologi kiadások között található a közutak üzemeltetése, fenntartása, melyre 8.676.861 Ft-ot fordítottunk.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai (K4) 97 % alakulását az 2. számú tábla részletesen mutatja. Az eredeti előirányzathoz képest a csökkenést az okozza, hogy a természetbeni juttatások esetében az egyéb élelmiszercsomagokat a dologi kiadások között kell szerepeltetni.
Az egyéb működési célú kiadások (K5) 37 %-os teljesülésének oka, hogy a jogszabályi előírások szerint a tartalék nem pénzügyi teljesítés, de szükséges szerepeltetni. Részletes tájékoztatást nyújt az 1. sz. tábla.
A beruházások (K6) 94 % alakulását a 6. számú melléklet részletezi. A LEADER pályázat zöldfelület karbantartás eszközbeszerzése folyamatban van, 2022-ben valósul meg. A DÖLK térelválasztó ajtó beszerelése nem valósult meg, mivel magasabb árajánlat érkezett, mint amit terveztünk. A szelektív hulladékgyűjtők beszerzésére olcsóbb konstrukcióban került sor az intézményekben. Az utcai szemetesek beszerzése megtörtént, a szabadtéri művelődési ház fejlesztésére nyert pályázati összegből.
A felújítások (K7) 33 % alakulását szintén a 6. számú melléklet részletezi. A Gerenday Közösségi Ház és Kert infrastrukturális fejlesztése, valamint a Paprét utca felújítása a 2022-es évben valósul meg.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások (K8) 100 %-os teljesítésű, mely az Ökoturisztikai Központra elnyert pályázati támogatás ÁFA visszaigényléséből származó visszafizetési kötelezettségünket tartalmazza.
A finanszírozási kiadások (K9) a 2021. évi normatíva előleg visszafizetését, valamint a vásárolt teherautó 2021. évre eső lízing díját tartalmazza.
Az Európai Uniós projektjeinek teljesítését a 8. sz. mellékelt tartalmazza.
A vagyonkimutatást a 9. sz. melléklet tartalmazza.
A maradvány alakulását a 10. sz. melléklet tartalmazza. Az önkormányzatnak és az intézményeinek 2021. évben 282.120 eFt maradványa keletkezett.
2021. évi mérleg
5. sz. tábla
Az önkormányzat 2021. évi mérlegének eszköz-forrás oldal fő összege 3.159.522.522 Ft volt, mely 87.919.810 Ft-tal több az előző év végi állománynál, azaz 3 %-os növekedés mutatkozik. Ennek oka, hogy az év végi készpénzállományunk, és az adóban a túlfizetésünk növekedett.
Eredmény kimutatás
8. sz. tábla
Jogszabályi kötelezettségből adódóan a költségvetési szerveknek is kell eredmény-kimutatást készíteniük a beszámoló részeként. De mivel az önkormányzat nem folytat vállalkozási tevékenységet, így az eredmény összege nem releváns. (Számunkra a maradvány kimutatás bír jelentőséggel.) A tevékenység eredménye az önkormányzatnál a mérlegszámlák alapján –10.477 eFt. A tavalyi évben ez -167.388 eFt volt, mely javulást eredményez. Ennek oka, hogy az egyéb ráfordításokban csökkenés történt az intézményi finanszírozásban, valamint a 2020-as évben a jogszabályi előírásoknak megfelelően az egyedi értékvesztések kivezetésre kerültek, mely már a 2021-es évben nem mutatkozik.
Településünk 2021. évi gazdálkodásáról elmondható, hogy az alapfeladatainkat és a vállalt feladatainkat is teljesítettük. Az önkormányzat a beszámolási időszakban a rendelkezésére álló eszközökkel eredményesen gazdálkodott, pénzügyi egyensúlyát biztosítani tudta, fizetési kötelezettségeinek folyamatosan eleget tett.
A fentiek alapján kérem a 2021. évi gazdálkodásról szóló beszámolót elfogadni szíveskedjen.
Lábatlan, 2022. 05. 13.
Az előterjesztést készítette: Naszákné Németh Hilda gazdasági irodavezető
Teller Péter
polgármester