Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1. melléklethez
Az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal illetékességi területéhez tartozó önkormányzatok Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeleteinek (a továbbiakban: SZMSZ) törvényességi felülvizsgálatát végezte el a rendkívüli testületi ülés kötelező összehívását érintő szabályozás vonatkozásában.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 44. §-a értelmében a polgármester köteles a testületi ülést összehívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bármely bizottságának vagy a kormányhivatal vezetőjének a rendkívüli ülés összehívására irányuló indítványára, amelyben meg kell határozni a testületi ülés összehívásának indokát. A rendkívüli ülésen további előterjesztés is tárgyalható, mint ami miatt az ülést összehívását indítványozták. A rendkívüli ülést a kezdeményezéstől számított 15 napon belüli időpontra kell összehívni. A rendkívüli ülés e kötelező összehívására vonatkozó törvényi előírástól eltérni nem lehet.
Helyi rendeletünkben az ülés összehívásának feltétele, módja és ideje más módon, a törvényi lehetőségeket szigorítva, rövidebb határidőkkel került meghatározásra, így szükséges a rendelkezés módosítása.
Az Mötv. hivatkozott rendelkezése ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a képviselő-testület az SzMSz-ben további kötelező összehívási eseteket határozzon meg. Így az SZMSZ-ben jelenleg is szereplő szabályozás (az ülések közötti határidőben lejáró határidejű ügyekben a polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívhat össze) továbbra is hatályban maradhat.