Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Lábatlan Város helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2023. 04. 09

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.09.
Lábatlan Város helyi építési szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 87/2018. (IX. 25.) sz. Képviselő-testületi határozatában döntött a Településfejlesztési Koncepció (továbbiakban: TFK), a településrendezési eszközök (Településszerkezeti Terv; Helyi Építési szabályzat, Szabályozási Terv) felülvizsgálatáról.
Lábatlan Város Önkormányzata megbízta a PLANNER-T Kft. Tervezőirodát Lábatlan település településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv, szabályozási terv és helyi építési szabályzat), továbbá, a településfejlesztési koncepció elkészítésével, a hatályos településrendezési eszközök teljes körű, komplex felülvizsgálatával, az időközben hatályba lépett új jogszabályoknak megfelelően, az 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 12. és 13. §-ában megfogalmazottak szerint, a 253/1997. (XII.20.) Korm. sz. rendeletben (OTÉK) rögzített tartalmi és alaki követelményeknek megfelelően, továbbá a 2013. január 1-én hatályba lépett 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet előírásainak figyelembe vételével.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Eljr.) 5. valamint 9.-14. szakaszaiban ismertetett módon, és a Korm. rendelet 1-2. és 3-6. mellékleteiben foglaltaknak megfelelő tartalommal, úgynevezett teljes eljárásban készítettük el Lábatlan településfejlesztési koncepcióját és településrendezési eszközeit, melyhez az önkormányzattól előzetesen támpontokat kaptak a Tervezők (önkormányzati, illetve a beérkezett nagyszámú lakossági igények).
Lábatlan Város Településfejlesztési Koncepciójának és Településrendezési Eszközeinek teljes felülvizsgálatának úgynevezett véleményezési szakasza végére értünk. A település új TFK, Településszerkezeti Terv (TSzT) és helyi építési szabályzatát és szabályozási tervét (együtt a továbbiakban: HÉSZ) az Eljr., illetve a pandémia helyzetben meghozott a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló többször meghosszabbított 40/2020. (III. 11.) Kormányrendeletnek megfelelően több körben egyeztettük az államigazgatási szervekkel, a helyi gazdasági és civil szervezetekkel, valamint a lakossággal, mely a következő szakaszokból állt:
Előzetes tájékoztatási szakasz:
az államigazgatási szerveket, valamint – a partneri egyeztetés szabályai szerint – a helyi szervezeteket és a lakosságot tájékoztattuk.
A beérkezett véleményekre és adatszolgáltatásokra alapozva dolgoztattuk ki tárgyi dokumentumokat, amelynek véleményezési szakaszra kerüléséhez bevártuk Komárom-Esztergom Megye Területrendezési Tervének jóváhagyását is.
Az Állami Főépítészi hatáskörében eljáró Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal között folytatott megbeszélésen, az eltelt idő okán az Állami Főépítészi kérésnek megfelelőenTelepülésfejlesztési Koncepciója és Településrendezési Eszközei felülvizsgálatának az Eljr. 30. § (2) bekezdés a) pontjában és 37. §-ában foglaltak szerinti előzetes tájékoztatási szakaszát 2020. szeptemberében megismételtük.
Munkaközi egyeztetési dokumentáció
összeállítása és elfogadása: a tervező a beérkezett javaslatok és előírások, valamint az önkormányzati és lakossági igényeknek megfelelően összeállította a tervet, melyet a hivatal szakembereivel többször személyesen egyeztetett.
Véleményezési szakasz:
a vélemények és adatszolgáltatások alapján került kidolgozásra a Településfejlesztési Koncepció, valamint a Településrendezési Eszközök Véleményezési anyaga, amely az Eljr. 30. §-a, illetve 38. §-a szerinti véleményezésre került. Az államigazgatási szervek és a megyei, illetve szomszédos települési önkormányzatok megkeresése mellett – Lábatlan Város Partnerségi Egyeztetési Szabályzata alapján – a partnerségi egyeztetés is megtörtént a veszélyhelyzetre való tekintettel online formában.
Az Állami Főépítésszel a kérésének megfelelően külön személyes egyeztetést tartottunk a HÉSZ előírásainak javítása érdekében.
A partnerségi javaslatok (lakossági) kérések a tervek kidolgozása során beépültek. A beérkezett vélemények alapján a Tervező elkészítette az önkormányzattal egyeztett Tervezői Válaszokat.
A beérkezett államigazgatási véleményekre Tervezői válaszok születtek. 2022. május 3-án Egyeztető Tárgyalást tartottunk az eltérő vélemények tisztázására. Az Egyeztető tárgyaláson elhangzott véleményekről Jegyzőkönyv készült. Az észrevételeket a tervező a dokumentációban korrigálja és azt a kért módon az illetékeseknek megküldi. Továbbá elkészíti a végső záró szakmai véleményezési anyagot.
A véleményezési szakaszt, illetve a partnerségi egyeztetést az alábbi képviselő-testületi határozatoknak megfelelően lezártuk.
60/2022. (V. 31.) sz. Képviselő-testületi határozat Lábatlan Város Településfejlesztési Koncepciója és Településrendezési Eszközei teljes körű felülvizsgálata véleményezés és felülvizsgálat vonatkozásában a partnerségi egyeztetési szakaszának lezárásáról
61/2022. (V. 31.) sz. Képviselő-testületi határozat Lábatlan Város Településfejlesztési Koncepciója és Településrendezési Eszközei teljes körű felülvizsgálata véleményezés és felülvizsgálat vonatkozásában a véleményezési szakaszának lezárásáról
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 7. § (3) bekezdés e) pontja alapján („
a település beépítésre szánt területe csak olyan használati célra növelhető, amilyen célra a település már beépítésre kijelölt területén belül nincs megfelelő terület, és ezt a települési önkormányzat képviselő-testülete - a fővárosban a Fővárosi Közgyűlés és a kerületi önkormányzat képviselő-testülete - külön döntéssel igazolja”),
ezért szükséges volt képviselő-testületi döntés meghozatala az új beépítésre szánt területekről.
A beépítésre szánt területek nagyobb mértékben csökkenek és kis mérték a meglévő beépítésre szánt területekhez szervesen, és közvetlenül kapcsolódva növekednek. Összeségében a beépítésre szánt területek mértéke csökkent, melyről az alábbi képviselő testületi határozat született.
87/2022. (IX. 27.) sz. Képviselő-testületi határozat Lábatlan Város Településfejlesztési Koncepciója és Településrendezési Eszközei teljes körű felülvizsgálatához kapcsolódó új beépítésre szánt területekkel összefüggő döntés
Végső szakmai véleményezési szakasz:
A tervező a beérkezett vélemények és a képviselő-testületi döntés alapján összeállította a végső szakmai véleményezési dokumentációt, amely megküldésre került az állami főépítésznek véleményezésre. A dokumentáció a hosszas véleményezési folyamatban elhangzottak szerint javításra került, így a záró szakmai véleményben további észrevétel nem született. Az Állami Főépítész asszony a KEM KH Állami Főépítészi Iroda KE/8/84-6/2023. ügyszámú végső szakmai véleménye egyetértő, melyben javasolta a tárgyi dokumentumok „testületi jóváhagyását”.
Az országos főépítész EPAT/319/1/2023/TTFO számú, 2023. január 20.-án kelt véleményével az új beépítésre szánt területek kijelölését támogatta.