Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetési zárszámadásról és pénzmaradvány felosztásáról

Hatályos: 2024. 05. 30

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.30.
a 2023. évi költségvetési zárszámadásról és pénzmaradvány felosztásáról
Részletes indokolás
Az 1–16. §-hoz és az 1–10. melléklethez
Bevételi források és azok teljesítése
2023. évben bevételeink a módosított előirányzathoz képest 92 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest pedig 102 %-ra teljesültek. Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B1), az előirányzatnak megfelelően alakultak. A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2) jogcímek bevételei nem teljesültek, melynek oka, hogy a TOP-PLUSZ-3.3.1-21-KOI-2022-000011 Aktívan a Dunamentén pályázat tervezési fázisban van még, mely várhatóan 2024-ben befejeződik. A VP6-7.2.1-21 Külterületi helyi közutak fejlesztésére elnyert pályázati összeg még nem realizálódott, a kifizetési kérelem 2024-ben benyújtásra került, a beruházás elkészült.
A közhatalmi bevételek (B3) 128 %-os teljesítést mutatnak, melynek oka, hogy a vállalkozások bevételei kedvezően alakultak. Az egyéb közhatalmi bevételeknél a jelentős bevétel a késedelmi pótlékból adódott. A működési bevételek (B4) 81.6 %-ra valósultak meg. Az általános forgalmi adó bevétele között terveztük az Aktívan a Dunamentén pályázat megvalósítását tartalmazó ÁFA visszatérülését. Mint már leírtuk ezen pályázat még tervezési fázisban tart. Továbbá ezen működési bevételek tartalmazzák még a kártérítéseket, a közüzemi elszámolások után visszakapott pénzösszeget, a kamatbevételeket, továbbá a kerekítések miatti könyvelési tételeket.
A felhalmozási bevételek (B5) 67,8 %-ra teljesültek. Ennek oka, hogy az egyik ingatlan értékesítés bevétele 2024 január elején realizálódott.
A működési célú átvett pénzeszközök (B6) 867,3 %-ra teljesültek. A működési célú visszatérítendő támogatások (Polgárőrség) visszafizetése, továbbá az egyéb működési célú átvett pénzeszköz szerepel a Mazsihisz által adott támogatás a Zsidó temető karbantartásához.
A felhalmozási célú átvett pénzeszközök (B7) 3,7 %-os teljesítést mutat, mely a helyi támogatások visszatérítéseit tartalmazza. A lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület még nem kapta meg a pályázati összeget. Az alapítvány a visszafizetési kötelezettségének 2024 májusában tesz eleget.
A finanszírozási bevételek (B8) között szerepel az előző évi pénzmaradvány, valamint az államtól kapott normatíva előleg a 2024. évre.
Kiadások alakulása
2023. évben a kiadásaink a módosított előirányzathoz képest 53,7 %-ra, az eredeti előirányzathoz képest 59 %-ra teljesültek.
A személyi juttatások (K1) 97 %-ra teljesültek. A foglalkoztatottak személyi juttatásai (3) soron a maradványt az okozza, hogy a Zengő Óvoda és Bölcsődében a gyesen lévők, valamint a nyugdíjba vonulók helyett felvett dolgozóknak a tervezettnél kevesebb bér került kifizetésre. Az egyéb külső személyi juttatásoknál (Zengő óvoda és Bölcsőde) (5), a betervezett fejlesztő pedagógusok kevesebb óraszámban, vagy nem lettek megbízva a feladat ellátásával.
A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2) 93,5 % ra teljesültek.
A dologi kiadások (K3) 77,8 %-ra teljesült, mely a vízi-közmű karbantartási munkáira biztosított összeg (35.074.748 eFt) fel nem használásából adódik. Az önkormányzatnál a szolgáltatási kiadásoknál (gázenergia szolgáltatási díjak, karbantartás, kisjavítási szolgáltatások, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások) jelentkezett megtakarítás. Valamennyi intézményünk esetében a gázenergia szolgáltatás díjaiban jelentős megtakarítás mutatkozott. A dologi kiadások között található a közutak üzemeltetése, fenntartása, melyre 14.834.401 Ft-ot fordítottunk.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai (K4) 92,3 %-os alakulását a 2. számú tábla részletesen mutatja. Az eredeti előirányzathoz képest a csökkenést az okozza, hogy a természetbeni juttatások esetében az egyéb élelmiszercsomagokat, tanszercsomagokat a dologi kiadások között kell szerepeltetni.
Az egyéb működési célú kiadások (K5) 44,2 %-os teljesülésének oka, hogy a jogszabályi előírások szerint a tartalék nem pénzügyi teljesítés, de szükséges szerepeltetni. Részletes tájékoztatást nyújt az 1. sz. tábla.
A beruházások (K6) 11,1 %-os alakulását a 6. számú melléklet részletezi. A településrendezési terv 2023-ban elkészült. Az alacsony teljesítés oka, hogy a tervező részére kötbér került felszámolásra. A külterületi (Paprét utca) helyi közutak fejlesztése befejeződött, a beruházás kiegyenlítésére a 2024-es évben került sor. A Zengő Óvoda és Bölcsőde két épületének felújítása a 2023-as évben még nem kezdődött meg. Aktívan a Dunamenté- Aktív és Ökoturisztikai fejlesztések tervei elkészültek, a beruházás megkezdésére a 2024-es évben kerül sor.
A felújítások (K7) 3,8 %-os alakulását szintén a 6. számú melléklet részletezi. A TOP-PLUSZ belterületi vízrendezés felújítás 2023-as évre eső teljesítése a tervezés költségeit tartalmazza. Jelenleg a közbeszerzése folyamatban van. A Kamberek dűlő helyreállítása, valamint az Emlékmentés-Szilklai család síremlékének felújítása beszerzési folyamatban van.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások (K8) 100 %-os teljesítésű, melyet az 1. számú tábla részletesen tartalmaz.
A finanszírozási kiadások (K9) a 2023. évi normatíva előleg visszafizetését, valamint a vásárolt teherautó 2023. évre eső lízing díját tartalmazza.
Az Európai Uniós projektjeinek teljesítését a 8. sz. melléklet tartalmazza.
A vagyonkimutatást a 9. sz. melléklet tartalmazza.
A maradvány alakulását a 10. sz. melléklet tartalmazza. Az önkormányzatnak és az intézményeinek 2023. évben 870.279 eFt maradványa keletkezett.
2023. évi mérleg
5. sz. tábla
Az önkormányzat 2023. évi mérlegének eszköz-forrás oldalának fő összege 3.691.732 Ft volt, mely 11.795.654 Ft-tal kevesebb az előző év végi állománynál.
Eredmény kimutatás
8. sz. tábla
Jogszabályi kötelezettségből adódóan a költségvetési szerveknek is kell eredmény-kimutatást készíteniük a beszámoló részeként. De mivel az önkormányzat nem folytat vállalkozási tevékenységet, így az eredmény összege nem releváns. (Számunkra a maradvány kimutatás nem bír jelentőséggel.) A tevékenység eredménye az önkormányzatnál a mérlegszámlák alapján 22.741 eFt. A tavalyi évben ez – 7.404 eFt volt, mely javulást eredményez. Ennek oka, hogy jelentős kamatjóváírást kaptunk a pénzeszközeink után.