Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2012. 10. 01

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról

2012.10.01.

Leányvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 21. §-ban, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterülettel határos ingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni.

a) az ingatlan előtti járdaszakasz ,
b) járda hiányában 1 méter széles területsáv, és ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület,
c) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai
tisztántartásáról.
(2) A szórakozó, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakasz a nyitvatartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.
(3) A közterület rendeltetéstől eltérő célra történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

2. § (1) Az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, és ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok területén a rothadó, bűzös szemét, hulladék, elszállításáról az adott közterülettel határos magánterület tulajdonosa haladéktalanul gondoskodni köteles.

(2) A település belterületén lévő járdák területén keletkezett hulladék

a) eltakarításáról,

b) a járdák állandó tisztántartásáról, portalanításáról,

c) száraz időben a szükség szerinti locsolásról,

d) hó eltakarításáról és

e) a síkos járdarész leszórásáról az adott közterülettel határos magánterület tulajdonosa, kezelője (bérlője) gondoskodik.

(3) Az ingatlan tulajdonosa vagy bérlője gondoskodik a járdaszakasz melletti vízelvezető árkok és csatornanyílások hótól, jégtől és a lefolyást akadályozó egyéb anyagtól való megtisztításáról is.

(4) Ha jármű üzemelése során a közterület beszennyeződik, a jármű vagy a terület fenntartója (használója) haladéktalanul gondoskodni köteles a szennyeződés eltávolításáról.

(5) Az ingatlanok melletti közterületen telepített növényzet gondozásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője (bérlője) gondoskodik.

(6) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken szemetet, hulladékot szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot (mosogató, mosóvíz, szennyvíz) kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

3. § (1) Az épület tulajdonosa, kezelője (bérlője) az Országos Építésügyi Szabályzat szerint gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé ne csurogjon a járdára. A tulajdonosnak a pangó vizek keletkezését és posványosodását a csapadékvizek akadálytalan levezetése útján kell meggátolnia.

4. § (1) A rendszeres háztartási hulladék elszállításába bekapcsolt területeken június-július-augusztus hónapokban kerti hulladék égetése tilos. A kerti hulladék égetését a hétfő és csütörtök napokon, szélcsendes időben a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával szabad végezni. A kerti hulladék elégetése előtt a közvetlen lakóingatlan szomszédjait értesíteni kell.

(2) Kerti hulladékot ünnep- és munkaszüneti napokon nem lehet égetni.

5. § (1) Ez az önkormányzati rendelet 2012. október 1-én lép hatályba.

6. § (1) Hatályát veszti:

a) A köztisztaság fenntartásával kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról szóló 1/1996.(II.22.) önkormányzati rendelet.

b) A köztisztaság fenntartásával kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról szóló 1/1996.(II.22.) önkormányzati rendeletet módosításáról szóló 21/2005.(X.24.), önkormányzati rendelet. c) A köztisztaság fenntartásával kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról szóló 1/1996.(II.22.) önkormányzati rendeletet módosításáról szóló 10/2009.(X.06.) önkormányzati rendelet.