Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012(III.28.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események hivatali helyiségen, és a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, és díjazásáról (Egységes szerkezetben a 8/2018. (V.23.) önkormányzati rendelettel)

Hatályos: 2021. 05. 06

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012(III.28.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események hivatali helyiségen, és a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, és díjazásáról (Egységes szerkezetben a 8/2018. (V.23.) önkormányzati rendelettel)

Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménynek minősül a Leányvár Erzsébet u. 88. szám alatt lévő Hivatal, hivatalos helyiségén kívüli helyen történő házasságkötés.

(2)[1] Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek minősül a hétfőtől-csütörtökig 8.00-15,30 óra közötti időtartamon kívül, pénteken 8.00-14,00 óra közötti időtartamon kívül, valamint a szombati napon történő házasságkötés.

(3) Az anyakönyvvezető – az ügyfelek kívánságának figyelembe vételével, illetve a Képviselő-testület tárgyévi rendezvénytervében foglaltakra tekintettel – tűzi ki a házasságkötés napját és óráját.

(4) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(5) [1] A hivatali helyiségen kívül történő, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre irányuló kérelmet a házasságkötés bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján a hivatal jegyzőjéhez.

2. § (1)[2] A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a hivatali helyiségben történő lebonyolításnak a szolgáltatási díja 10.000,- Ft/házasságkötés.

(2)[3] A hivatali helyiségen kívül – munkaidőben - történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000,- Ft/házasságkötés.

(3)[4] Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén 30.000,- Ft díjat kell fizetni.

(4) Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor, a házasulók a (2) és (3) bekezdésben foglalt díjak 50 %-át kötelesek megfizetni. Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a házasulók megjelölni és igazolni kötelesek.

3. § (1) A díjfizetési kötelezettség az Önkormányzati hivatal, házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy költségvetési számlájára történő átutalási megbízással teljesíthető.

(2) A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a házasságkötést megelőzően nyolc nappal kell teljesíteni.

(3) A befizetett díjat vissza kell utalni az ügyfél részére, ha a házasságkötés lebonyolítása az önkormányzat hibájából meghiúsul.

4. § (1)[5] Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül megkötött házasság esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 10.000,- Ft díjazás illeti meg.

(2)[6] Hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túl megkötött házasság esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 15.000,- Ft díjazás illeti meg.

(3) Hivatali helyiségen kívül, munkaidőben megkötött házasság esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként 12.000.-Ft díjazás illeti meg.

5. § (1) E rendelet 2012. április 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

6. § (1) Hatályát veszti Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díjairól szóló 3/2011. (III.1) rendelete.


[1] Az 1. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 2. § (1) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 2. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[4] A 2. § (3) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[5] A 4. § (1) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[6] A 4. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.