PKÖH Leányvári Kirendeltsége

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2012.(II.14.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 09- 2015. 02. 27

Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2012.(II.14.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról


(Egységes szerkezetben az 1/2013.(II.12.), 6/2013.(III.26.),11/2013.(IX.17.) és a 16/2013.(XI.28.) önkormányzati rendeletekkel)


Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

(1)A Képviselő-testület az I. fokú hatáskörét a polgármesterre ruházza át

a)az átmeneti segély

b)az ápolási díj és

c)a rendkívüli gyermekvédelmi támogatási ügyekkel kapcsolatban.


2.§

(1)Pénzbeni ellátások:

a)a rendszeres szociális segély és

b)az aktív korúak ellátása és

c)az ápolási díj és

d)az átmeneti segély és

e)a temetési segély.

(2)Természetbeni ellátások:

a)a közgyógyellátás és

b)a köztemetés.

(3)A pénzben nyújtható ellátások közül az átmeneti segély természetben is megállapítható.

(4)Természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve az intézmények térítési díjának kifizetése.


3.§

(1)[1] A rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettsége teljesítése érdekében kapcsolatot tart a Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal (2510 Dorog, Hantken Miksa u.8.), és az Esztergomi Járási Hivatal Munkaügyi Központ II. Dorogi Kirendeltségével (2510 Dorog, Kálvária u. 18.).

(2)[2]A rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül az együttműködésre kijelölt Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál nyilvántartásba veteti magát és írásban megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel a beilleszkedést segítő programról.

(3)A beilleszkedési programok

a)az együttműködésre kijelölt szervvel történő kapcsolattartás

b)az életmódformáló tanácsadás, szociális, mentális képességek fejlesztése és

c)a munkaerő-piaci integrációt célzó oktatás, képzés, munkavégzésre történő felkészítést segítő program.

(4)A rendszeres szociális segélyre jogosult személy a megállapodásban megjelölt programokon a megjelölt időpontokban köteles megjelenni. Indokolt távolmaradása esetén a távolmaradás okát hitelt érdemlően igazolnia kell, a mulasztás időpontjától számított 10 napon belül.

(5)Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a segélyezett

a)az együttműködésre kijelölt szerv által megjelölt időpontban nem jelentkezik az általuk felkínált foglalkozásra, és a késedelem okát hitelt érdemlően nem igazolja, vagy

b)a beilleszkedési program végrehajtásában nem működik együtt.


4.§

(1)Foglalkoztatást helyettesítő támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek vagy aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki

a)az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen lévő árok, nyitott csatorna, folyóka, áteresz tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról gondoskodik, vagy

b)az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen a járda és a közterület tisztán tartásáról gondoskodik, vagy

c)az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház általa megművelt udvarának és kertjének gaz- és gyommentesítéséről gondoskodik, vagy

d)az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház műveletlen udvarának és kertének rendszeres kaszálásáról, fűnyírásáról gondoskodik, vagy

e)az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosításáról a tőle elvárható mértékben gondoskodik.


5.§

Lakásfenntartási támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki az életvitelszerűen lakott háza udvarát gyomtól és a parlagfűtől mentesíti, a kerítésen kívüli területét, és járdát folyamatosan tisztán tartja, síkosságmentesítéséről folyamatosan gondoskodik.


5./A.§[3]

(1)Annak a családnak, aki életvitelszerűen Leányváron él, gyermek születése esetén a védőnő tájékoztatása vagy a népesség-nyilvántartás adatai alapján, jövedelmi viszonyoktól függetlenül hivatalból, 20.000.-Ft támogatást állapít meg.


6.§

(1)A polgármester ápolási díjat állapít meg annak, akinek 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozója ápolása címén munkahelyétől fizetés nélküli szabadságot kénytelen igénybe venni, vagy munkahelyét kénytelen elhagyni és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedülálló esetén annak 150%-át nem haladja meg.

(2)Nem állapítható meg ápolási díj, ha az ápolttal szemben érvényes tartási szerződés áll fenn.

7.§

(1)A polgármester az átmeneti segélyt pénzbeli ellátás helyett természetbeli szociális ellátás formájában nyújtja, amennyiben a kérelmező körülményei ezt indokolják.

(2)Átmeneti segélyben az a személy részesül, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150%-át, egyedül élő esetén az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 200%-át nem haladja meg.

(3)A megállapítható átmeneti segély összege 1.000 forintnál kevesebb, és 10.000 forintnál több nem lehet.

(4)[4] Rendkívüli élethelyzet esetén a (2) bekezdés feltételeitől eltérően a polgármester átmeneti segélyt állapíthat meg legfeljebb személyenként egyszeri 1000,- Ft-tól 100.000,- Ft terjedő összegben.

(5)[5]Rendkívüli élethelyzetnek minősül a személyt ért

a)Elemi kár

b)Baleset

c)Közeli hozzátartozó halálesete

d)Életmentő gyógyszerköltség

e)Életmentő orvosi beavatkozás

f)Orvosi ellátás és kórházi gyógyszerkezelés

esete.

(6)[6]A rendkívüli élethelyzetben megállapított átmeneti segély pénzügyi keretösszegét a képviselő-testület határozza meg az éves költségvetés elfogadásakor.

(7)[7]Az önkormányzat a kérelmező részére időszakosan, vagy tartósan fennálló létfenntartási gondja enyhítésére – 1 m3 szociális célú tűzifa támogatást nyújt.

(8)[8]A szociális tűzifa támogatás nyújtása esetén előnyben részesül az a kérelmező, aki aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy lakásfenntartási támogatásban részesül.


8.§

A temetési segélyt igénybevevő családjában az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 200%-át.


9.§

(1)A polgármester a gyermek részére rendkívüli gyermekvédelmi támogatást állapít meg.

(2)A támogatás összege gyermekenként és alkalmanként nem lehet kevesebb ezer forintnál, maximális összege nem lehet több a nyugdíjminimum 50%-ánál.

(3)A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, különösen a védelembe vett gyermekek számára, valamint az általános iskolás gyermek tankönyv- és tanszerellátásának támogatására, egészségügyi ellátás költségének térítésére.


10.§

A jegyző méltányosságból közgyógyellátásban részesíti azt a leányvári lakóhelyű személyt, akinél a családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 150%-át, egyedülélőnél a 200%-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja az öregségi nyugdíjminimum 25%-át.




11.§

Az eljárás megindítása kérelemre vagy hivatalból történik. A kérelem nyomtatványok a Polgármesteri Hivatalban vehetők át. A szükséges mellékletekkel felszerelt papíralapú kérelmet postai úton vagy személyesen a Polgármesteri Hivatalnál írásban kell benyújtani.


12.§

(1)Az alapellátás formái:

a)szociális étkeztetés

b)házi segítségnyújtás

c)támogató szolgáltatás

d)jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

(2)Az (1) bekezdésben felsorolt alapellátást a Dorog és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott intézmény útján biztosítja.

(3)A családsegítés és gyermekjóléti alapellátást a Dorog és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül működő Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja, heti egy alkalommal 8 órában a Polgármesteri Hivatal erre kijelölt helyiségében.


13.§

(1)A rendelet 2012. február 15-én lép hatályba.

(2)Hatályát veszti az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 22/2011.(IX.28.) önkormányzati rendelet.





              Hanzelik Gábor sk.                                                               Baumstark Tiborné sk.

                   polgármester                                                                             körjegyző







[1] Módosította a 11/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. szeptember 18-án.

[2] Módosította az 1/2013.(II.12.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. február 12-én.


[3] Beiktatta az 1/2013.(II.12.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. február 12-én.

Módosította a 6/2013. (III.26.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. március 27-én.

[4] Beiktatta a 11/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. szeptember 18-án.

[5] Beiktatta a 11/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. szeptember 18-án.

[6] Beiktatta a 11/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. szeptember 18-án.

[7] Beiktatta a 16/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. november 29-én.

[8] Beiktatta a 16/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2013. november 29-én.