Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015(II.10.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 06. 02- 2015. 06. 02

2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

(Egységes szerkezetben a 7/2015. (VI.02.) önkormányzati rendelettel)



Leányvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 48.§ 132.§ (4) bekezdés a) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


  1. A képviselő-testület hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátások iránti eljárás megindítása kérelemre vagy hivatalból történik. A kérelem-nyomtatványok a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségnél vehetők át. A szükséges mellékletekkel felszerelt papíralapú kérelmet postai úton vagy személyesen a hivatalnál írásban kell benyújtani, elektronikus benyújtásra nincsen lehetőség.


  1. A támogatás elbírálása előtt - a kérelemnek a döntésre jogosító hatáskörrel rendelkező szervhez történő továbbítása előtt - a Hivatal környezettanulmányt készíthet.


  1. A szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.


2.§1

3.§


  1. A polgármester ápolási települési támogatást állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18. évet betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és munkahellyel nem rendelkezik, vagy ápolás címén munkahelyétől megválik, vagy fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. Az ápolási települési támogatás iránti kérelem az e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be.


  1. Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.


  1. A tartós betegséget a házorvos igazolja az e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon.

  2. Nem jogosult az ápolási települési támogatásra a hozzátartozó, ha az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást nyújtó, vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül.


  1. Az ápolási települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző, vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt, vagy annak gyakorlásával felhagyott,

e) a (2) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.


  1. Az ápolt személy halála esetén az ápolási települési támogatás folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni.


  1. Ápolási települési támogatás akkor állapítható meg, ha az ápoló családjában az egy főre eső havi családi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg.


  1. Az ápolási települési támogatás bruttó összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 29.500,-Ft, legalább 80%-a.


  1. Az ápolási települési támogatás évente felülvizsgálatra kerül.


  1. Az ápolást végző személy kötelezettségét nem teljesíti ha:

több egymást követő napon át az ápolási feladatokat nem látja el, az ápolt személyes és környezeti higiénés körülményeiről, vagy veszélyhelyzet kialakulásának megelőzéséről nem gondoskodik.

  1. A jegyző feladata a (10) pontban foglalt kötelezettségek ellenőrzése.​

5.§

  1. Települési támogatás nyújtható a szociálisan rászoruló háztartások részére az általuk lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

  2. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatására, rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében 200 %-át.

  3. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összege minimum 2.500.-Ft, maximum 5.000.-Ft.

  4. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás egy év időtartamra kerül megállapításra, és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

  5. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás megállapításának egyéb feltétele, hogy a kérelmező az életvitelszerűen lakott háza udvarát gyomtól és parlagfűtől mentesíti, a kerítésen kívüli területét és járdát folyamatosan tisztántartja, síkosságmentesítéséről folyamatosan gondoskodik.

  6. A kérelmező 15 napon belül köteles bejelenti a Hivatalnak, ha jövedelmi viszonyaiban pozitív változás áll be.

  7. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás lejárat előtti megszüntetése az aktuális hónap utolsó napjával történik.


6.§


  1. Rendkívüli települési támogatás megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 200%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.


  1. A rendkívüli települési támogatás mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként minimum 1.000 Ft, maximum 20.000 Ft lehet.



  1. Sürgős szükség esetén, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolja, hivatalból jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben a támogatás összege maximum 100.000 Ft-ig terjedhet.



  1. Gyermekvédelem kapcsán megállapított települési támogatás esetén a megállapítható támogatás összege gyermekenként és alkalmanként minimum 1.000,- Ft, maximum az öregségi nyugdíjminimum 50 %-a lehet.


7.§

(1) Temetési költségekhez való hozzájárulásként települési támogatás nyújtható azon személy részére, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem lett volna köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó esetén, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A jogosultság feltétele az, hogy az egy főre eső családi jövedelemhatár nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében annak 300 %-át.


  1. Az (1) bekezdés szerinti települési támogatási kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.


8.§

(1) Az önkormányzat a kérelmező részére időszakosan, vagy tartósan fennálló létfenntartási gondja enyhítésére természetbeni önkormányzati támogatást nyújt, szociális célú tűzifa támogatásként.


  1. A szociális tűzifa támogatás nyújtása esetén előnyben részesül az a kérelmező, aki aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre vagy lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásban részesül.


9.§

  1. Eseti települési gyógyszertámogatás adható azon leányvári lakóhelyű személyek gyógyszerkiadásainak csökkentésére, akik magas gyógyszerkiadásuk és jövedelmi helyzetük miatt nem képesek azt megfizetni, valamint közgyógyellátásra nem jogosultak.

  2. Az (1) bekezdésben meghatározott támogatásban azok részesülnek, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedülélőnél a 200 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja az öregségi nyugdíjminim 25 %-át.

  3. A rendkívüli települési támogatás mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként minimum 1.000 Ft, maximum 20.000 Ft lehet.


10. §

  1. A polgármester a Leányváron életvitelszerűen élő családnak, gyermek születése esetén a védőnő tájékoztatása vagy a népesség-nyilvántartás adatai alapján, jövedelmi viszonyoktól függetlenül hivatalból, egyszeri 20.000,- Ft összegű települési támogatást állapít meg.


  1. Az települési támogatás iránti kérelmeket e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával.


  1. A polgármester a települési támogatásként adható pénzbeni ellátás helyett, természetbeni ellátást nyújt, amennyiben a kérelmező körülményei ezt indokolják.


11.§

  1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások körében az önkormányzat


  1. étkeztetést

  2. jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

  3. támogató szolgáltatást

  4. házi segítségnyújtást

  5. családsegítő és gyermekjóléti szolgálat

biztosít.


  1. Az önkormányzat az (1) bekezdés a), b) c) d) pontjában felsorolt alapellátásokat a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Szociális Alapellátó Szolgálat által biztosítja.


  1. Az önkormányzat a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot társulás formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és Térsége Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosítja.

  2. A Dorog és Térsége Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat heti egy alkalommal 8 órában a településen a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségének erre kijelölt helyiségében ügyfélfogadást és személyes családgondozást tart.


14. §

  1. E rendelet 2014. máricus 1-jén lép hatályba.

  2. E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti

1. Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 1/2014.(II.04.) önkormányzati rendelete


2. Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2014. (VIII.22.) önkormányzati rendelete Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló módosított és egységes szerkezetbe foglalt 1/2014. (II.04.) önkormányzati rendelet módosításáról.

3. Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 11/2014. (XI.25.) önkormányzati rendelete Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló módosított és egységes szerkezetbe foglalt 1/2014. (II.04.) önkormányzati rendelet módosításáról.



Hanzelik Gábor                                                                             Baumstark Tiborné

   polgármester                                                                                     jegyző



Az önkormányzati rendelet kihirdetésének napja: 2015. február 10.


Baumstark Tiborné

jegyző



1. melléklet az …/2015.(II.10) önkormányzati rendelethez



KÉRELEM

Ápolási települési támogatás megállapításhoz

Kérelmező neve:………………………………………………………………….……………..

Kérelmező születési neve:…………………………………………………………………….....

Anyja neve:………………………………………………………………………………...…....

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………..

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….....

Társadalom biztosítási Azonosító Jele: __ __ __-__ __ __-__ __ __

Adószáma: …………………………………………………………………

Az ápolt személlyel való rokoni kapcsolata: ………………………..

Folyószámla száma: (csak akkor ha a támogatás kifizetését folyószámlára kéri.)………………………………………………………………………….

Telefonszáma: …………………………………………………………….

Kijelentem, hogy keresőtevékenységet

  1. nem folytatok,

  2. napi négy órában folytatok,

  3. otthonomban folytatok.(a megfelelő aláhúzandó)

A kérelmező havi jövedelme:……………………………. Ft/hó

Az ápolási tevékenységet

  1. lakóhelyemen/tartózkodási helyemen

  2. az ápolt lakóhelyén/tartózkodási helyén végzem. (a megfelelő aláhúzandó)

A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

Név:

Szül. idő:

Rokoni kapcsolat:

Foglalkozás:

Havi jövedelem:






















Egyéb jövedelmek:

Gyermektartásdíj:………………………………………………….…..Ft

Családi pótlék:…………………………………………………………Ft

Önkormányzati egyéb rendszeres támogatás:…………………………Ft


Együtt élők összes jövedelme:…………………………Ft (ügyintéző tölti ki)

Egy főre jutó jövedelem:……………………………….Ft(ügyintéző tölti ki)


Az ápolt neve:………………………………………………………………….……………..

Születési neve:…………………………………………………………………….....

Anyja neve:………………………………………………………………………………...…....

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………..

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….....

Társadalom biztosítási Azonosító Jele: __ __ __-__ __ __-__ __ __

Nyilatkozat

Egyetértek azzal, hogy az otthoni ápolásomat, gondozásomat, az ápolási települési támogatás kérelmező hozzátartozóm végezze.

…………………………………………………..

Ápolt személy aláírása

Nyilatkozat

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek és tudomásul veszem, hogy azok valódisága a szociális igazgatóságról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv alapján a NAV-nál ellenőrizhető.

Alulírott hozzájárulok, hogy személyi adataimat, illetve a háztartásomban élők adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából felhasználják.

Dátum: Leányvár, 2015……………hó……nap.

…………………………………………………………

Ápolást végző személy aláírása


A kérelemhez mellékelni kell a család jövedelmeiről szóló összes igazolást,a háziorvos igazolását.


2. melléklet az …/2015.(II.10) önkormányzati rendelethez



IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY
az ápolási települési támogatás megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

(Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

I. Igazolom, hogy

Neve: ..................................................................................................

Születési neve: ....................................................................................

Anyja neve: .........................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..................................................................

Lakóhely: ............................................................................................

Tartózkodási hely: ...............................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...................................................

tartósan beteg.

Fenti igazolást nevezett részére

a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vagy a rehabilitációs szakigazgatási szerv .................... számú szakhatósági állásfoglalása vagy szakvéleménye, vagy a ...................... megyei gyermek szakfőorvos .................... számú igazolása, vagy ........................... fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény ....................................................... szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott .................... keltű igazolás/zárójelentés, alapján állítottam ki.

II. Szakvéleményem szerint a fent nevezett személy betegsége miatt állandó és tartós gondozásra szorul. A gondozás várható időtartama:

3 hónapnál hosszabb, vagy

3 hónapnál rövidebb.

Dátum: ................................................

................................................

háziorvos aláírása
munkahelyének címe

P. H.

3. melléklet az …/2015.(II.10) önkormányzati rendelethez



KÉRELEM

Települési támogatás megállapításhoz

Kérelmező neve:………………………………………………………………….……………..

Kérelmező születési neve:…………………………………………………………………….....

Anyja neve:………………………………………………………………………………...…....

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………..

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….....

Társadalom biztosítási Azonosító Jele: __ __ __-__ __ __-__ __ __

Adószáma: …………………………………………………………………

Kérelmezett támogatás fajta (aláhúzandó) :

  1. rendkívüli települési támogatás

  2. temetési támogatás

  3. lakhatás költségeinek támogatása

  4. szociális célú tűzifa támogatás

  5. gyógyszertámogatás

Kérelem indoka: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Amennyiben temetés miatt igényli a támogatást,

Az eltemetett hozzátartozó neve:……………………………………

Rokoni kapcsolat:……………………………………………………

A haláleset ideje:…………………………………………………….

A temetés költségei:…………………………………………………

A kérelmező havi jövedelme:……………………………. Ft/hó




A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

Név:

Szül. idő:

Rokoni kapcsolat:

Foglalkozás:

Havi jövedelem:





















Egyéb jövedelmek:

Gyermektartásdíj:………………………………………………….…..Ft

Családi pótlék:…………………………………………………………Ft

Önkormányzati egyéb rendszeres támogatás:…………………………Ft


Együtt élők összes jövedelme:…………………………Ft (ügyintéző tölti ki)

Egy főre jutó jövedelem:……………………………….Ft(ügyintéző tölti ki)


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek és tudomásul veszem, hogy azok valódisága a szociális igazgatóságról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv alapján a NAV-nál ellenőrizhető.


Alulírott hozzájárulok, hogy személyi adataimat, illetve a háztartásomban élők adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából felhasználják.


Dátum: Leányvár , 2015……………hó……nap.


…………………………………..

Kérelmező




A kérelemhez mellékelni kell a család jövedelmeiről szóló összes igazolást, az eredeti temetési számlát, kórházi kezelésről szóló igazolást, tartós táppénz esetén orvosi igazolást, háziorvos által kimutatott, patika által beárazott gyógyszerköltséget.

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2015. (VI.02.) önkormányzati rendelet, hatálytalan 2015. június 2-tól