Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 03. 22

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Leányvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45 § (1) bekezdésében, az 58/B. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:[1]

1. § (1) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti eljárás megindítása kérelemre vagy hivatalból történik. A kérelem-nyomtatványok a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségén vehetők át, vagy az Önkormányzati Hivatali Portál internetes oldalán lehet elérni. A kérelmet a szükséges mellékletekkel a Hivatalhoz személyesen, postai úton vagy az elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszeren keresztül lehet előterjeszteni. Elektronikus levélcímről kérelmek benyújtására nincs lehetőség.

(1a)[2] A megállapított települési támogatás kifizetésére az önkormányzat házipénztárából, minden hónap 5. napjáig kerül sor.

(2) A támogatás elbírálása előtt - a kérelemnek a döntésre jogosító hatáskörrel rendelkező szervhez történő továbbítása előtt - a Hivatal környezettanulmányt készíthet.

(3) A szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

(4) A polgármester települési támogatásként adható rendszeres és eseti ellátásról dönthet. Rendszeresnek minősülnek azok a szociális ellátások, amelyekre a jogosultság legalább fél évre kerül megállapításra, és a folyósítás rendszeres időközönként történik.

(5)[3] E rendelet szerint nyújtott települési támogatások felhasználásának jogszerűségét a hivatal szociális ügyintézője környezettanulmány készítésével, vagy a pénzbeli támogatás felhasználásáról szóló bizonylat, dokumentum bekérésével ellenőrizheti.

2. § (1) A polgármester ápolási települési támogatást állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását végzi.

(2) Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(3) A tartós betegséget a házorvos igazolja az e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(4) Nem jogosult az ápolási települési támogatásra a hozzátartozó, ha

  • a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást nyújtó, vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,
  • a) köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát meghaladja,
  • b) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,
  • c) keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja,
  • d) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján ápolási díjban részesül,
  • e) rendszeres pénzellátásban részesül.

(5) Az ápolási települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

  • a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,
  • b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,
  • c) az ápolt személy meghal,
  • d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,
  • e) az (4) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

(6) Az ápolt személy halála esetén az ápolási települési támogatás folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

(7) Az ápolási települési támogatás rendszeres havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 75%-a.

(8) Ápolási települési támogatás akkor állapítható meg, ha az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 350 %-át, egyedülélő esetén az öregségi nyugdíjminimum 450 %-át nem haladja meg. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 % -át.

(9) Az ápolási települési támogatás évente felülvizsgálatra kerül.

(10) Az ápolást végző személy kötelezettségét nem teljesíti, ha több egymást követő napon át az ápolási feladatokat nem látja el, az ápolt személyes és környezeti higiénés körülményeiről, vagy veszélyhelyzet kialakulásának megelőzéséről nem gondoskodik.

(11) A jegyző feladata a (10) pontban foglalt kötelezettségek ellenőrzése.

3. § (1) Települési támogatás nyújtható a szociálisan rászoruló háztartások részére az általuk lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatására jogosult az a kérelmező, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetében a 450 %-át. Ha a kérelmező által lakott háztartás kizárólag a kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselőből áll, az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 % -át.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összege minimum 2.500.-Ft, maximum 5.000.-Ft.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás egy év időtartamra kerül megállapításra és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás megállapításának egyéb feltétele, hogy a kérelmező az életvitelszerűen lakott lakáshoz tartozó udvarát gyomtól és parlagfűtől mentesíti, a kerítésen kívüli területét és járdát folyamatosan tisztántartja, síkosságmentesítéséről folyamatosan gondoskodik.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás lejárat előtti megszüntetése az aktuális hónap utolsó napjával történik.

(7) Lakhatáshoz kapcsolódó támogatás az albérleti vagy bérleti szerződéssel rendelkező háztartások számára is nyújtható, amennyiben legalább fél éve leányvári lakcímmel rendelkeznek.

4. § (1) A kérelemre indult rendkívüli települési támogatás megállapítására akkor kerül sor, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, egyedül élő esetén annak 450 %-át. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 % -át.

(2) A kérelem alapján indult rendkívüli települési támogatás mértéke alkalmanként maximum 50 000 Ft lehet.

(3) Sürgős szükség esetén, ha a rendkívüli élethelyzet az azonnali segítséget indokolja, jövedelemre való tekintet nélkül hivatalból és kérelemre is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben a támogatás összege alkalmanként maximum 100 000 Ft-ig terjedhet.

(4) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás negyedévente 1 alkalommal állapítható meg. Rendkívüli települési támogatásra egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult.

(5)[4] A rendkívüli és a sűrgős szükség esetén nyújtott települési támogatások kifizetésére haladéktalanul kerül sor az önkormányzat házipénztárából.

5. § (1) Temetési költségekhez való hozzájárulásként kérelemre indult települési-támogatás nyújtható azon személy részre, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem lett volna köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó esetén, ha a temetési költségek viselése saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetében a 450 %-át. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 % -át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatási kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(3) A támogatás mértéke az adott év vonatkozásában megállapított helyben szokásos temetési költségek alapösszegének 10%-a.

6. § (1) Az önkormányzat a kérelmező részére időszakosan, vagy tartósan fennálló létfenntartási gondja enyhítésére természetbeni önkormányzati támogatást nyújt, szociális célú tűzifa vagy szén támogatásként.

(2) A szociális tűzifa vagy szén támogatás nyújtása esetén előnyben részesül az a kérelmező, aki

  • a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti, aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra jogosult,
  • b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa, vagy 10 q szén adható.

(4) A szociális célú tűzifa vagy szén-támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás nem kérhető.

7. § (1) Kérelemre indult rendszeres települési gyógyszertámogatás adható az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás (továbbiakban együtt: gyógyító ellátás) kiadásainak csökkentése érdekében a szociálisan rászorult leányvári lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen itt élő személyek részére.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendszeres támogatásra az a háziorvos által igazoltan 3 hónapot meghaladó gyógyító ellátásra szoruló kérelmező jogosult, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350 %-át, egyedül élő esetében a 450 %-át nem haladja meg. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át. Feltétel, hogy a gyógyító ellátás háziorvos által igazolt rendszeres havi költségének az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meg kell haladnia.

(3) A rendszeres települési gyógyszertámogatás 6 hónapra kerül megállapításra, havi mértéke maximum 5000 Ft.

(4) A támogatás lejárat előtti megszüntetése az aktuális hónap utolsó napjával történik.

(5) Nem állapítható meg a gyógyszertámogatás annak, aki a jogszabályban meghatározott alanyi vagy normatív jogcímen jogosult közgyógyellátásra, továbbá egyéb rendszeres típusú települési támogatásban részesül.

8. § (1) A köztemetés megtérítési kötelezettsége alól, kérelemre mentesül az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 350%-át, egyedül élő esetében 450%-át. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.

(2) Az eltemettetésre köteles személy kérelmére a köztemetés megtérítésének elrendelésekor maximum 12 havi részletfizetés állapítható meg.

(3) A köztemetés megtérítésének elengedése, illetve a részletfizetés elrendelése a polgármester hatásköre.

9. § (1)[5] A polgármester a Leányváron lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen élő személynek, gyermekének születése esetén, kérelemre, egyszeri 40 000 Ft összegű települési támogatást állapít meg, amennyiben a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 1500%-át.

(2)[6] A polgármester a támogatás megállapítása évének január 1. napján leányvári lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő szülő vagy törvényes képviselő részére, szintén leányvári lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő iskolás - az első 8 valamely évfolyam tanulója - gyermeke után kérelemre évente egy alkalommal, gyermekenként 10 000 Ft összegű települési támogatást állapít meg, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 1500%-át, A települési beiskolázási támogatás augusztus-szeptember hónapban kérelmezhető.

(3)[7] A polgármester a támogatás megállapítása évének január 1. napján leányvári lakcímmel rendelkező 75. életévét betöltött személy részére kérelemre, évente egy alkalommal 10 000 Ft összegű települési támogatást állapít meg, amennyiben a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 1500%-át.

(4) Havi rendszerességgel települési támogatás nyújtható jövedelemre való tekintet nélkül a helyi önkormányzattal a feladatellátási szerződésben meghatározottak szerinti bölcsődei, óvodai logopédusi és pszichológusi szolgáltatások igénybevételére szoruló gyermek(ek) törvényes képviselője részére. Ezen esetekben a polgármester dönthet úgy, hogy a támogatást természetbeni ellátásként, közvetlenül a szolgáltatónak folyósítja.

(5)[8] Az önkormányzat az önként vállalt bölcsődei ellátást a Tündérkert Egyesülettel (2518 Leányvár, Templom utca 24.) kötött feladatellátási szerződés útján biztosítja.

(6)[9] A bölcsödei ellátás támogatásának jogosultsági feltételei:

  • a) a gyermek és szülője vagy törvényes képviselője érvényes leányvári lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Leányváron él,
  • b) a gyermek mindkét szülője vagy törvényes képviselője keresőtevékenységet folytat és ez munkáltatói igazolással bizonyításra kerül, vagy keresőtevékenységet fog folytatni, melyről meglévő vagy leendő munkáltatójának igazolását bemutatja, megjelölve azon az aktív munkába állás kezdő időpontját. Utóbbi esetben az aktív munkába állás igazolt időpontját megelőző hónap első napjától kerülhet megállapításra a térítési díj hozzájárulásra való jogosultság,
  • c) amennyiben a szülő(k) és/vagy gondviselő(k) keresőtevékenységet nem folytatnak, de a gyermek megfelelő testi-szellemi fejlődésének biztosítása érdekében védőnő, háziorvos, vagy család- és gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján a bölcsődei ellátásra szüksége van, mert azt a szülő(k) és/vagy gondviselő(k) szociális vagy egyéb rendkívüli helyzetüknél fogva maradéktalanul nem tudják biztosítani,
  • d) a gyermek a harmadik életévét még nem töltötte be, vagy a gyermek a harmadik évet betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, és a gyermek háziorvos ezt igazolja,
  • e) gyermek az adott hónapban igazoltan legalább tíz napot bölcsődei ellátásban vesz részt.

(7)[10] Az Önkormányzat által fizetett térítési díj hozzájárulásra való jogosultság megszűnik azon hónap utolsó napján, melyben a gyermek a harmadik életévét betölti, vagy amikortól a gyermekorvos az óvoda érettséget megállapítja, de legkésőbb a gyermek 4 éves korának betöltésekor.

(8)[11] Az óvodai logopédusi és pszichológusi szolgáltatást a rászoruló gyermeknek a gyógypedagógus szakvéleménye alapján biztosítja az önkormányzat.

10. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások körében az önkormányzat

  • a) étkeztetést
  • b) házi segítségnyújtást
  • c)[12] családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást

biztosít.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés a), b) pontjában felsorolt alapellátásokat a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Szociális Alapellátó Szolgálat által biztosítja.

(3)[13] Az (1) bekezdés c) pontjában megnevezett ellátást a Piliscsév Község Önkormányzat és Dorog Város Önkormányzat között kötött feladat-ellátási szerződés keretében, a Dorogi Szociális Szolgáltató Központ látja el.

(4)[14] A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás iránti ellátást a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségének hivatalos helyiségében, minden héten szerdán, 8 órában lehet igénybe venni, írásban benyújtott, vagy jegyzőkönyvben rögzített szóbeli kérelem alapján.

11. § (1) A települési támogatás iránti kérelmeket a települési ápolási támogatás kivételével, e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával. Az ápolási települési támogatás iránti kérelem az e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A gyógyszertámogatás iránti kérelem a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A beiskolázási támogatás a 5. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(2)[15] A polgármester a települési támogatásként adható pénzbeli ellátás helyett mérlegelési jogkörében természetbeni ellátást nyújthat, amennyiben feltételezhető, hogy a pénzbeli támogatást a kérelmező életviteléből, szenvedélybetegségéből adódóan nem a támogatás célja szerint használna fel.

12. § (1)[16] Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2018.(V.23.) és az azt módosító 7/2019.(V.14.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet [17]

KÉRELEM

Települési támogatás megállapításhoz

A kérelmezőre vonatkozó adatok:

Neve:………………………………………………………………….……………………………

Születési neve:…………………………………………………………………….........................

Anyja neve:………………………………………………………………………………...….......

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………….

Lakóhely:…………………………………………………………………………………………...

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….........

(A lakóhely és a tartózkodási hely megadásakor a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhelyet, tartózkodási helyet kell feltüntetni!)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: …………………………………..

Állampolgárság: …………………………………………………………..

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

- bevándorolt

- letelepedett

- menekült

- oltalmazott

- hontalan.

A kérelmező családi állapota (megfelelő aláhúzandó)

- egyedülálló, melynek oka: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa.

- házastársával / élettársával él együtt

Kérelmezett támogatási fajta (aláhúzandó):

- rendkívüli települési támogatás

- temetési támogatás

- köztemetés térítési díja alóli mentesítés

- lakhatás költségek támogatása

- szociális célú tűzifa támogatás

- gyermekszületési támogatás

- beiskolázási támogatás

- idősek támogatása

- rendszeres gyógyszertámogatás

A kérelem rövid indoklása: ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Amennyiben temetés miatt igényli a támogatást:

Az eltemetett hozzátartozó neve:

………………………………

Rokoni kapcsolat:

………………………………

Haláleset ideje:……………………………

A temetés költsége:………………………

JÖVEDELEM-NYILATKOZAT A KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT MEGELŐZŐ EGY HÓNAP JÖVEDELMEIRŐL

A kérelmező adatai:

Jövedelem típusa(i)

Jövedelem/hó

A kérelmezővel egy családban/háztartásban élők adatai:

(családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják!)

Név,
Leánykori név

Anyja neve

Szül. hely, idő

Rokoni kapcsolat a kérelmezővel

Foglalkozás*

Jövedelem típusa(i)

Jövedelem/hó


Együtt élők összes jövedelme: ………………………… Ft (ügyintéző tölti ki)
Egy főre jutó jövedelem: ………………………………. Ft(ügyintéző tölti ki)

*beiskolázási támogatás igénylése esetén az iskola megnevezése és címe; adott év szeptemberében megkezdett osztály

Nyilatkozat

Alulírott ............................................……………............... büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek és tudomásul veszem, hogy azok valódisága a szociális igazgatóságról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv alapján a NAV-nál ellenőrizhetőek, továbbá hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Leányvár, „……..”.”………”………..”.

…………………………………..

Kérelmező

A kérelem mellékletei

Támogatás típustól függetlenül, minden kérelem kötelező mellékletét képezi a kérelmező és vele egy lakásban élő közeli hozzátartozó(k), lakásfenntartási támogatás esetén a kérelmezővel egy háztartásban élőknek a kérelem beadását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló igazolás:

- nyugdíjas esetében a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság által az év elején küldött nyugdíjösszesítő fénymásolatát a folyósítás jogcíméről és összegéről, valamint a kérelem beadását megelőző 1 havi nyugdíjigazolás (szelvény vagy banki igazolás) fénymásolatát;

- munkaviszonnyal rendelkező, illetve GYED-ben részesülő esetében a munkáltató által kiadott hivatalos igazolást a kérelem beadását megelőző hónap nettó keresetéről;

- Munkaügyi Központ által folyósított ellátás esetén a megállapító határozat fénymásolatát, a folyósított ellátás összegéről az előző egy hónap szelvényének másolatát;

- azon kérelmezők, akik 65. életévüket vagy a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt nem töltötték be és állástalanok, a munkaügyi központ által kiállított hatósági bizonyítványt kell benyújtaniuk arról, hogy az álláskeresők nyilvántartásában szerepelnek-e vagy az álláskeresők kiskönyvének egyszerű másolata a jelentkezés várható időpontjáról.

- az előző havi ösztöndíj összegéről oktatási intézmény által kiadott hivatalos igazolást, amennyiben nem részesül ösztöndíjban az erről szóló hivatalos dokumentum fénymásolatát;

- vállalkozó esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről – tételesen havi bontásban – könyvelő által kiadott igazolást.

- őstermelő esetén az őstermelői igazolvány/betétlap fénymásolata, valamint a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről – tételes bontásban - szóló igazolás.

- árvaellátás folyósítása esetén az előző havi szelvényen kívül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött év eleji összesítő fénymásolatát (amennyiben özvegyi nyugdíjra/árvaellátásra nem jogosult az elutasító/megszüntető határozat fénymásolata)

Mellékletek kérelem típusonként:

- temetési támogatás iránti kérelem esetén az eredeti temetési számlák

- rendszeres gyógyszertámogatás iránti kérelem esetén a havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletet és annak költségét alátámasztó, valamint a betegség legalább 3 hónapja való fennállásáról szóló házi- vagy kezelőorvosi igazolást (rendelet 4. számú melléklete).

- lakásfenntartási támogatás igénylése esetén tulajdonjog fennállása hiányában igazolás a lakásban tartózkodásának jogcíméről (pl.: bérleti szerződés, bérbeadó nyilatkozata, stb.)

- gyermekszületési támogatás esetén: a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

a gyermek és a törvényes képviselő(k) lakcímkártyájának másolata.

- beiskolázási támogatás: Iskolalátogatási igazolás (amennyiben a gyermek nem a helyi általános iskolába jár)

Egyéb mellékletek:

- válóperes végzés, gyermekelhelyezésről szóló bírói egyezség fénymásolatát, a megállapított/fizetendő gyermektartásdíj összegéről 1 hónapra visszamenőleg szelvényt, nyilatkozatot vagy igazolást (amennyiben válófélben vannak, a házasság felbontására irányuló kereset fénymásolatát)

- gyámkirendelő és/vagy gondnokság alá helyezésről szóló határozat fénymásolatát;

2. melléklet

KÉRELEM

Ápolási települési támogatás megállapításhoz

Kérelmező neve:………………………………………………………………….……………..

Kérelmező születési neve:…………………………………………………………………….....

Anyja neve:………………………………………………………………………………...…....

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………..

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….....

Társadalom biztosítási Azonosító Jele: __ __ __-__ __ __-__ __ __

Adószáma: …………………………………………………………………

Állampolgárság: …………………………………………………………..

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

o szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

o EU kék kártyával rendelkező, vagy

o bevándorolt/letelepedett, vagy

o menekült/oltalmazott/hontalan.

Az ápolt személlyel való rokoni kapcsolata: ………………………..

Folyószámla száma: (csak akkor ha a támogatás kifizetését folyószámlára kéri.)………………………………………………………………………….

Telefonszáma: …………………………………………………………….

Kijelentem, hogy keresőtevékenységet

a) nem folytatok,

b) napi négy órában folytatok,

c) otthonomban folytatok.(a megfelelő aláhúzandó)
A kérelmező havi jövedelme:……………………………. Ft/hó
Az ápolási tevékenységet

a) lakóhelyemen/tartózkodási helyemen

b) az ápolt lakóhelyén/tartózkodási helyén végzem. (a megfelelő aláhúzandó)
JÖVEDELEM-NYILATKOZAT A KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT MEGELŐZŐ EGY HÓNAP JÖVEDELMEIRŐL
A kérelmezővel egy lakásban együtt lakó - ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók, azaz a család tagjainak adatait szükséges feltüntetni.

Név,
Leánykori név

Anyja neve

Szül. hely, idő

Rokoni kapcsolat a kérelmezővel

Foglalkozás

Jövedelem típusa(i)

Havi jövedelem







Együtt élők összes jövedelme:…………………………Ft (ügyintéző tölti ki)
Egy főre jutó jövedelem:……………………………….Ft(ügyintéző tölti ki)

Az ápolt neve:………………………………………………………………….……………..

Születési neve:…………………………………………………………………….....

Anyja neve:………………………………………………………………………………...…....

Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………………..

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………….....

Társadalom biztosítási Azonosító Jele: __ __ __-__ __ __-__ __ __

Nyilatkozat

Egyetértek azzal, hogy az otthoni ápolásomat, gondozásomat, az ápolási települési támogatás kérelmező hozzátartozóm végezze.

Leányvár, „……..”.”………”………..”.

…………………………………………………..

Ápolt személy aláírása

Nyilatkozat

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek és tudomásul veszem, hogy azok valódisága a szociális igazgatóságról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv alapján a NAV-nál ellenőrizhető.

Alulírott hozzájárulok, hogy személyi adataimat, illetve a háztartásomban élők adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából felhasználják.

Dátum: Leányvár „………..”……………”……”

…………………………………………………………

Ápolást végző személy aláírása

A kérelemhez mellékelni kell a család jövedelmeiről szóló összes igazolást, a háziorvos igazolását.

3. melléklet

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY
az ápolási települési támogatás megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

(Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

I. RÉSZ Igazolom, hogy

Neve: ..................................................................................................

Születési neve: ....................................................................................

Anyja neve: .........................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..................................................................

Lakóhely: ............................................................................................

Tartózkodási hely: ...............................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...................................................

tartósan beteg.

Fenti igazolást nevezett részére

a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vagy a rehabilitációs szakigazgatási szerv .................... számú szakhatósági állásfoglalása vagy szakvéleménye, vagy a ...................... megyei gyermek szakfőorvos .................... számú igazolása, vagy ........................... fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény ....................................................... szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott .................... keltű igazolás/zárójelentés, alapján állítottam ki.

II. RÉSZ Szakvéleményem szerint a fent nevezett személy betegsége miatt állandó és tartós gondozásra szorul. A gondozás várható időtartama:

□ 3 hónapnál hosszabb, vagy

□ 3 hónapnál rövidebb.

Dátum: ................................................

................................................

háziorvos aláírása
munkahelyének címe

P. H.

4. melléklet

Háziorvosi igazolás

Önkormányzathoz benyújtandó rendszeres gyógyszertámogatáshoz

I. RÉSZ A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: ......................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................

II. RÉSZ Tartósan alkalmazott (3 HÓNAPOT MEGHALADÓ) gyógyító ellátási szükségletre vonatkozó adatok

Havi rendszerességgel rendelt gyógyszerek:

A betegség BNO kódja

Gyógyszer megnevezése

Szakorvos pecsétszáma [1]

Megjegyzés

A táblázatban valamennyi, a kérelmező által szedett gyógyszert fel kell tüntetni.

Gyógyászati segédeszközök és orvosi rehabilitáció céljából havonta rendszeresen rendelt gyógyító ellátások (Szükséges eszköz, illetve kezelés):

A betegség
BNO kódja

ISO kód/GYF
szolgáltatás kód

Kezelés formája, megnevezése

Rendelésének, ill. alkalmazásának gyakorisága
(havi mennyisége)

Szakorvos pecsétszáma [2]

Szakvéleményem szerint a fentnevezett személy betegsége miatt rendszeres gyógyító ellátásra szorul. A gyógyító ellátás várható időtartama:

3 hónapnál hosszabb, vagy

3 hónapnál rövidebb.

A gyógyító ellátás havi költsége: …………………………………….. Ft

III. RÉSZ Háziorvosra (intézményi orvosra) vonatkozó adatok, a háziorvos nyilatkozata

A háziorvos neve: .........................................................................................................................

ÁNTSZ engedély száma: ..............................................................................................................

Rendelő/munkahely neve, címe: ..................................................................................................

Telefonszáma: ..............................................................................................................................

Kijelentem, hogy az igazolásban feltüntetett gyógyító ellátásra vonatkozó szükséglet kizárólag a gyógyszertámogatást igénylő személy orvosi dokumentációjában igazolt kezelése alapján került megállapításra.

Dátum: ...................................

P. H.

...........................................

háziorvos aláírása

[1] Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a gyógyszert csak szakorvos rendelheti vagy a javaslatot a szakorvos tette.

[2] Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a javaslatot a szakorvos tette.

5. melléklet

KÉRELEM ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT

A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................

Gyermek neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

TAJ

Iskola megnevezése és címe; adott év szeptemberében megkezdett osztály

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy fent nevezett kiskorú gyermekeimmel egy háztartásban

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó), a kérelem benyújtásának évének január 1. napján is.

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához.
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Iskolalátogatási igazolás (amennyiben a gyermek nem a helyi általános iskolába jár)
Leányvár, „……..”.”………”………..”. …………………………..
kérelmező


[1] A bevezető a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. § (1a) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése iktatta be.
[3] Az 1. § (5) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.
[4] A 4. § (5) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.
[5] A 9. § (1) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 9. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 9. § (3) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 9. § (5) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.
[9] A 9. § (6) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.
[10] A 9. § (7) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.
[11] A 9. § (8) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.
[12] A 10. § (1) bekezdés c) pontja a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[13] A 10. § (3) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[14] A 10. § (4) bekezdését a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése iktatta be.
[15] A 11. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.
[16] A 12. § (1) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.
[17] Az 1. melléklet a Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.