Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

A játszóterek használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 01. 01

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

A játszóterek használatának rendjéről

2022.01.01.

Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI.05.) Korm. rendelete alapján a veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdése és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy biztosítsa Leányvár község közigazgatási területén lévő játszóterek használói számára a kellemes időtöltést, hozzájáruljon a zavartalan kikapcsolódásukhoz, gondoskodjon az egészségük védelméről és a hatósági rendelkezések érvényesítéséről a közbiztonsági, állagmegóvási szabályok betartatásával.

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Leányvár község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában álló közterületen kialakított játszóterekre és szabadidő parkokra.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben jelölt területeken tartózkodó természetes személyekre terjed ki, állampolgárságra tekintet nélkül.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet 2. § a) pontjában meghatározott tér.

b) Játszótéri eszköz: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet 2. § b) pontjában meghatározott eszköz vagy építmény, ideértve annak szerkezeti elemeit is.

c) Szabadidő park: Leányvár Község Önkormányzat tulajdonában lévő terület, mely az ott elhelyezett sport és egyéb eszközök révén sportolási, pihenési, rekreációs, szabadidő eltöltési célokat szolgál. A szabadidő park része lehet különösen: sportpálya, szabadtéri kondipark, futópálya, sütögető helyek.

d) Kültéri eszközök: a szabadidőparkban elhelyezett, a pihenést, kikapcsolódást, sportolást szolgáló eszközök, sütögető helyek, padok, hulladékgyűjtő edények, kültéri fitnesz eszközök.

4. § (1) A játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(2) A játszóteret a 10. életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő vagy más felügyeletre jogosult személy felügyelete és felelőssége mellett használhatják.

(3) A 10-14 éves gyermekek a játszótéri eszközöket szülői felügyelet nélkül, de a szülők felelőssége mellett használhatják. A 14 éves kor felettiek számára a játszótér használata - ide nem értve a kültéri fitneszeszközöket - tilos.

(4) A játszótéri eszközök - figyelemmel a játszótéri eszközök megfelelőségi tanúsítványában, igazolásában szereplő életkori korlátra is - csak rendeltetésüknek megfelelően használhatóak.

(5) A szabadidő parkokban elhelyezett, a pihenést, kikapcsolódást szolgáló eszközök, sportolási célú kültéri sport és fitnesz eszközök kizárólag rendeltetésüknek megfelelően, az állaguk megóvásával használhatók oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(6) A játszótér és szabadidőpark területén hulladékot elhelyezni kizárólag az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényben lehet.

(7) A játszótér, sportpálya, kondipark területére tilos kutyát vagy más állatot bevinni vagy beengedni, a szabadidőpark más területeire kutyát bevinni, sétáltatni csak pórázon lehet, a köztisztasági szabályok betartása mellett.

(8) A játszótér, sportpálya, kondipark területére üveget, sérülést, balesetet okozó tárgyat bevinni tilos.

(9) A játszótéren alkoholt vagy más bódító hatású anyagot fogyasztani, dohányozni tilos.

(10) A szabadidő parkokban alkoholt és más bódító hatású anyagokat fogyasztani, dohányozni főszabályként tilos, alkohol fogyasztása az alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen engedélyezett.

(11) A játszótér és szabadidőpark területén tilos a növényzet szedése, a fák, bokrok engedély nélküli kivágása, a fák törzseinek hirdetés céljára történő használata, a fák törzsére való írás, vésés.

(12) A játszótér területén gépjárművel közlekedni tilos.

(13) A játszótér használói és felnőtt kísérőik felelősek a játszóeszközök rendeltetésszerű és balesetmenetes használatáért, a játszótér állapotának megőrzéséért.

5. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.