Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2024. 07. 04

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2024.07.04.

Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § Ez a rendelet meghatározza Leányvár Község közigazgatási területén belül a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a településrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra, a vonatkozó közterület-használati díjak mértékét, fizetésének és a fizetés alóli mentesség módját.

2. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Leányvár Község közigazgatási területén található valamennyi Leányvár Község Önkormányzata tulajdonában lévő közterületre.

3. §2 A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán- és jog személyre és egyéb szervezetre, intézményre, aki (amely) a település közigazgatási területén e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

2. A közterület-használatának általános szabályai

4. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésszerűen bárki ingyenesen használhatja. A közterületek használata nem veszélyeztetheti a közbiztonságot, nem járhat a közterületen tartózkodás zavarásával.

(2) Rendeltetéstől eltérő a közterület-használat, ha a használat a közterület mások által történő rendeltetésszerű használatát akadályozza, korlátozza vagy zavarja.

(3) A közterületet rendeltetéstől eltérő célra használni kizárólag közterület-használati engedély alapján, jelen rendeletben megállapított közterület használati díj ellenében lehet.

3. A közterület használat engedélyezése

5. § Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe nyújtó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés, továbbá cég- és címtábla elhelyezésére, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nyúlik be,

b) mobil elárusító fülke, mozgóbolt, pavilon, elárusító pult létesítésére,

c) idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, áru kirakodásra,

d) rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló elkerített terület céljából, továbbá a szórakoztató és mutatványos tevékenység céljából,

e) építési munkához kapcsolódó létesítmények, berendezések, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására, vendéglátó-ipari kitelepülésre,

g) üzemképtelen jármű tárolására,

h) tüzelő vagy egyéb tárgy (különösen költözködés során bútorok, konténer és háztartási felszerelések) rakodására és tárolására, ha ez az időtartam a 7 napot meghaladja,

i) sátorgarázs, konténerház, lakókocsi, utánfutó, mezőgazdasági munkagép és tartozékai, lassú jármű, pótkocsi elhelyezéséhez,

j) buszok, 3.5 tonnát meghaladó tehergépjárművek 2 órát meghaladó parkolására.

6. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) az Önkormányzat megrendelésére végzett üzemeltetési, fenntartási és építési munkákhoz kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén,

b) a közúti közlekedés irányítását, szabályozását szolgáló berendezések, közúti jelzések elhelyezése esetén,

c) az Önkormányzat tulajdonában lévő közútnak, járdának, zöldterületnek az Önkormányzat által megbízott vállalkozó útján történő bontási és helyreállítási munkájával kapcsolatos közterület-használathoz, a beruházáshoz szükséges időtartamra és mértékben.

7. § Nem adható engedély:

a) tömegközlekedési járművek megállóiba,

b) zöldterületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásának, pusztításának, károsításának elkerülését, megelőzését nem biztosítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen,

c) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

d) gépjármű iparszerű javítására.

8. § Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkezéséig – vagy visszavonásig adható.

4. A közterület-használati engedély kérelmezése

9. § (1)3 A közterület-használati engedélyt annak kell kérelmeznie, aki a közterületet rendeltetéstől eltérő célra kívánja használni, a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatvány benyújtásával. A kérelem-nyomtatvány a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) vehető át, vagy az Önkormányzati Hivatali Portál internetes oldalán lehet elérni. A kérelmet a szükséges mellékletekkel a Hivatalhoz személyesen, postai úton vagy az elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszeren keresztül lehet előterjeszteni.

(2)4 A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal, de legkésőbb a közterület használatot megelőzően 5 nappal kell benyújtani. Rendkívüli esemény bekövetkezése esetében a kérelem azonnal beadható.

(3) Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, állandó lakó- és székhelyének vagy telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy a feltételt, melynek bekövetkezéséig tart,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását

d) a közterületen folytatni kívánt árusító tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezését, számát,

e) a közterületen elhelyezni kívánt tárgy megnevezését, méretét, feliratát és az elhelyezés módját,

f) szükséges esetén a szakhatóságok hozzájárulását.

(5) A közterület-használat engedélyezése nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését.

(6) A meghatározott időre szóló közterület-használati engedély meghosszabbítása az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemmel kezdeményezhető.

5. A közterület-használati engedély elbírálása

10. § (1) A közterület használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben a polgármester jár el.

(2) A közterület-használati kérelem elbírálása során figyelembe kell venni:

a) az Önkormányzat hatályos helyi építési szabályzatát,

b) a településképi, műemlékvédelmi, közlekedésbiztonsági, köztisztasági, közegészségügyi, kereskedelmi és turisztikai szempontokat,

c) a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásaiban foglaltakat.

6. A közterület-használati díj

11. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért közterület-használati díjat köteles fizetni.

(2) A közterület-használati díjat e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó – az alapterületen túlnyúló – szerkezet területének vetületét együttesen kell figyelembe venni.

(4) A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter egész négyzetméternek számít.

(5) A közterület-használati díjak évi, havi, napi vagy idénydíjak. A fizetendő díj megállapításánál minden töredékhónapot (napot) egész hónapnak (napnak) kell tekinteni.

(6) A közterület-használati díjat átutalással Leányvár Község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kell teljesíteni, vagy a Hivatal házi pénztárában készpénzben befizetni:

a)5 éves közterület-használati díj esetén a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül, azt követően minden év január 15. napjáig, a mindenkor érvényes közterület-használati díj január 1-i érvényességének megfelelően,

b)6 havi közterület-használati díj esetén a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül, azt követően minden hónap 15. napjáig, a mindenkor érvényes közterület-használati díj január 1-i érvényességének megfelelően,

c) napi használat esetén legkésőbb a közterület használat megkezdésekor egyösszegben.

(7) A közterület-használati díj összege egy elszámolási időszakra, vagy egy számlázásra vonatkozóan 1.000,- Ft-nál kevesebb nem lehet.

7. A közterület-használat megszüntetése, az engedély visszavonása

12. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető.

(2) Ha az engedélyes a közterület-használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(3) Ha a közterület-használat a (2) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(4) Az engedély megszűnése esetén a használó a közterület eredeti állapotát legkésőbb az engedély lejáratának napján, a saját költségén köteles helyreállítani.

8. Közterületen tárolt járművekkel kapcsolatos szabályok

13. § (1) Közterületen üzemképtelen gépjármű engedély nélkül nem tárolható.

(2) Közterület használati engedéllyel üzemképtelen gépjármű legfeljebb 30 napig tarolható.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen gépjárműnek minősül:

a) hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező jármű,

b) baleset következtében károsult, a baleset során üzemképtelenné vált és elhagyott, s a helyszínről el nem szállított jármű.

9. Záró rendelkezések

14. §7

15. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelethez

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI KÉRELEM

1. A Kérelmező neve

2. (Természetes személy esetén) születési hely, idő, anyja neve

3. Lakcíme (székhelye, telephelye)

4. A közterület használat célja:



5. A használni kívánt közterület pontos helye, címe, helyrajzi száma

6. A használni kívánt közterület nagysága (m2)

7. A közterület használat időtartama


kezdete: ……………………………

vége: ……………………………….

8. Feltételhez kötött közterület használat esetén a feltétel bekövetkezése

9. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat

10. A közterületen elhelyezni kívánt tárgy

megnevezése

mérete

felirata

módja (mobil,rögzített)

Területhasználat módja (a kívánt rész aláhúzandó)

1. a közterületbe nyújtó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés, továbbá cég- és címtábla elhelyezésére, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nyúlik be,

2. mobil elárusító fülke, mozgóbolt, pavilon, elárusító pult létesítésére,

3. idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, áru kirakodásra,

4. rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló elkerített terület céljából, továbbá a szórakoztató és mutatványos tevékenység céljából,

5. építési munkához kapcsolódó létesítmények, berendezések, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

6. vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására, vendéglátó-ipari kitelepülésre,

7. üzemképtelen jármű tárolására,

8.8 tüzelő vagy egyéb tárgy (különösen költözködés során bútorok, konténer és háztartási felszerelések) rakodására és tárolására, ha ez az időtartam a 7 napot meghaladja,

9. sátorgarázs, konténerház, lakókocsi, utánfutó, mezőgazdasági munkagép és tartozékai, lassú jármű, pótkocsi elhelyezéséhez,

10. buszok, 3.5 tonnát meghaladó tehergépjárművek 2 órát meghaladó parkolására.

11. Mellékletként csatolandó: a használni kívánt közterületről készített fotó, vagy helyszínrajz, a közterületen elhelyezni kívánt tárgyról fotó,szakhatósági hozzájárulások.

12. Leányvár, …………………………..

13. aláírás jogi személy esetén bélyegző

2. melléklet a 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelethez

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT DÍJTÉTELEI

Közterület foglalás célja

Közterület-használati díj

1

a közterületbe nyújtó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés,
továbbá cég- és címtábla elhelyezésére, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nyúlik be

10 000 Ft/m2/év

2

mobil elárusító fülke, mozgóbolt, pavilon, elárusító pult létesítésére

400 Ft/m2/nap

3

idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, áru kirakodásra

2 000 Ft/nap

4

vendéglátó ipar kitelepülésére, rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény,
berendezés, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló elkerített terület céljából, továbbá a szórakoztató és mutatványos
tevékenység céljából,

400 Ft/m2/nap

5

építési munkához kapcsolódó létesítmények, berendezések, építőanyag és törmelék elhelyezésére

50 Ft/m2/nap

6

vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására,

1 000 Ft/m2/év

7

üzemképtelen jármű tárolására

200 Ft/nap

8

tüzelő vagy egyéb tárgy (különösen költözködés során bútorok, konténer és háztartási felszerelések) rakodására és
tárolására, ha ez az időtartam a 7 napot meghaladja

50 Ft/m2/nap

9

sátorgarázs, konténerház, lakókocsi, utánfutó, mezőgazdasági munkagép és tartozékai, lassú jármű, pótkocsi elhelyezéséhez,

200 Ft/nap

10

buszok, 3.5 tonnát meghaladó tehergépjárművek 2 órát meghaladó parkolására

200 Ft/nap

1

A bevezető a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (1) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (2) bekezdése a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 11. § (6) bekezdés a) pontja a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 11. § (6) bekezdés b) pontja a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

Az 1. melléklet 8. pontja a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.