Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

A "Leányvár Díszpolgára" díj alapításáról és adományozásáról szóló 14/2017. (XII.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 14

A "Leányvár Díszpolgára" díj alapításáról és adományozásáról szóló 14/2017. (XII.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselőtestületét, hogy rendeletben szabályozza elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.

Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a „Leányvár Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásáról szóló 14/2017. (XII.18.) önkormányzati rendeletének módosításával „Leányvárért Elismerő Oklevél” alapítására és adományozására vonatkozó rendelkezések kerültek szabályozásra, annak érdekében, hogy a község a szakmai munkájával kiemelkedő szermély, vagy szervezet tevékenységét elismerje és díjazza.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. 1. §-hoz Általános rendelkezéseket tartalmaz, meghatározva az adományozható legmagasabb „Leányvár Díszpolgára” elismerést, valamint elismerő kitüntetésként alapítja a „Leányvárét Elismerő Oklevelet”.

2. 2. § -hoz Az alaprendelet 2. §-a további 2/A. §-al egészül ki. E szakasz (1) bekezdése kihangsúlyozza, hogy a Leányvárét Elismerő Oklevél kiemelkedő munkásságok és szakmai érdemek elismerésére szolgál. (2) bekezdése meghatározza a jogosultak körét. (3) bekezdés 3 főre, korlátozza az adományozhatók körét, meghatározza az elismeréssel járó tárgyjutalmat formáját, illetve a)-f) pontig részletesen meghatározza az oklevél tartalmi követelményeit. A (4) bekezdés az elismerés adományozására, előterjesztésére vonatkozó szabályokat tartalmaz. Az (5) bekezdésben az oklevél átadására, és a képviselő-testület döntésének meghozatalára vonatkozó szabályok vannak.

3. 3. §-hoz A díjazottak és elismerésben részesítettek névsorának megjelenési helyei kerültek szabályozásra.

4. 4. §-hoz A díjban és elismerésben részesítettek a díjhoz és elismeréshez méltatlanná válást követően alkalmazandó visszavonás jogát rögzíti a rendelet.

5. 5. § -hoz Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.