Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 12- 2013. 12. 31

Nagysáp Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

24/2013.(XII.12.) számú rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól.


Nagysáp Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 10.§ (1) bekezdésében, 32.§ (1) és (3) bekezdésében, 43/B. § (1) bekezdésében, 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdés a), b), c), d) g) pontjában és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§. (1) ,(2)bekezdésében., 36.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1. Eljárási rendelkezések


1.§ (1) A szociális támogatás megállapítása iránti kérelmet az illetékességgel rendelkező Bajóti Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani. A támogatás igényelhető formanyomtatványon vagy a Hivatalban jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozat formájában.


(2)       A támogatás elbírálása előtt - a kérelemnek a döntésre jogosító      hatáskörrel rendelkező szervhez történő továbbítása előtt -  a Hivatal környezettanulmányt készíthet.


(3)       A szociális rászorultságon alapuló pénzbeli támogatás kifizetéséről és        a megállapított természetbeni támogatás folyósításáról a polgármester gondoskodik.


(4)       A  nem rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatások kifizetésének időpontjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.




2. Rendszeres szociális segély


2.§ (1) Az aktív korú nem foglalkoztatott személy részére rendszeres szociális segély megállapítása esetén a segélyezett köteles együttműködni:

            a) Nagysáp Község Önkormányzatával

            b) a Dorog és térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal

           

(2)       A beilleszkedést segítő programok típusai:

                        a) egyéni képességeket fejlesztő program

                        b) életmódot formáló foglalkozás

                        c)  munkavégzésre történő felkészítő program.


(3) Együttműködés megszegésének minősül, ha az együttműködésre kötelezett


a)  az együttműködési programon antiszociális magatartást  tanúsít, vagy  alkoholos befolyásoltság alatt áll,


b) a határozatban megjelölt időn belül- önhibájából - nem veszi fel a kapcsolatot az együttműködésre kijelölt intézménnyel, vagy együttműködési megállapodást nem köti meg.


(4) Rendszeres szociális segélyre jogosult az aki:


a) özvegy


b) pszichiátriai beteg és állapotát pszichiáter vagy neurológus szakvéleménye igazolja,


c) 3 vagy annál több gyermekét egyedül neveli.




3. Foglalkoztatást helyettesítő támogatás

3.§ (1)             A foglalkoztatást helyettesítő támogatás való jogosultság feltétele, hogy a kérelmező, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó (2) bekezdésben meghatározott feltételeket teljesítse.

  (2) A lakott lakás vagy ház rendezettsége akkor biztosított, ha

a)  helyiségeiben a járófelületek nem szemetesek, a burkolatok, berendezési és felszerelési tárgyak, textíliák szennyeződéstől mentesek,

b) az ingatlan állagmegóvásáról és a rendeltetésszerű használhatóság fenntarthatóságáról a kérelmező vagy jogosult jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodik, valamint a szakértelmet, speciális munkaeszközöket, költséget nem igénylő szükséges munkálatokat saját maga elvégzi, és

c) a higiénikus állapot érdekében szükség szerint megtörténik a rágcsálók és rovarok távoltartása, illetve irtása.


(3) A ház udvara és kertje akkor rendezett, ha

a) mentes a hulladéktól, kivéve, hogy a hulladék gyűjtése, tárolása elszállításig meghatározott helyen, a környezet védelméről szóló jogszabályok előírásainak betartásával történik,

b) gyommentes, vagy felismerhető a gyommentesítés érdekében végzett rendszeres tevékenység,

c) a pázsit nyírt, vagy felismerhető a gondozása érdekében végzett rendszeres tevékenység,

d) a szabadban lévő tárgyak, felszerelések, tüzelő tárolása sorban, rendezetten történik,

e) az épület vagy épületek esetleges málló vakolatát, törmelékeit rendszeresen összetakarítják, valamint eltávolítják,

f) a burkolt utakat sepregetéssel tisztítják,

g) a keletkezett trágya és trágyalé kezelése a higiéniai szempontoknak megfelel.

 (4) A kerítéssel kívül határos terület rendezettsége akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól, és az ott élő növényzet terjedelmével nem akadályozza a mellette lévő járda használatát.


(5) A járda tisztántartása akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól, a lehullott növényi részektől, a felgyülemlett csapadékvíztől és télen a hó eltakarítása, valamint a síkosság-mentesítés megtörténik. Síkosság-mentesítés céljából kijuttatott speciális szóróanyag, homok, salak, hamu, fűrészpor, forgács eltakarításáról haladéktalanul gondoskodni kell a szükségesség megszűnését követően.


4.Ápolási díj


4.§ (1) A Egészségügyi és Szociális Bizottság ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18. évet betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és ápolás címén munkahelyétől fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.


(2) Ápolási díj akkor állapítható meg, ha az ápoló családjában az egy főre eső havi családi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegét, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át nem haladhatja meg.


 (3) Az ápolási díj évente felülvizsgálatra kerül.

             


5. Önkormányzati segély


5.§  (1) Az önkormányzati segély megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 130%-át, egyedül élő esetén annak 150%-át nem haladja meg.

(2) Az önkormányzati segély mértéke - rászorultsághoz igazodva – alkalmanként maximum 20.000 Ft lehet.

(3) Sürgős szükség esetén, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolja, hivatalból jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható az önkormányzati segély. Ebben az esetben az önkormányzati segély összege maximum 30.000 Ft-ig terjedhet. Ebben az esetben a megállapításhoz csak írásos kérelem és a igénylés okának megjelölése szükséges. Az e bekezdés szerint igényelt önkormányzati segély ismételten vagy részletekben, havi rendszerességgel is megállapítható.

 (4) Temetési költségekhez való hozzájárulásaként önkormányzati segély nyújtható azon személyrészére aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 20. § (1) bekezdése alapján nem lett volna köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó esetén akkor, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti.

(5) A (4) bekezdés szerinti önkormányzati segély kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(6) Az önkormányzati segély természetbeni szociális ellátásként is nyújtható, elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, ruhavásárlás, közüzemi szolgáltatási díj hátralék kiegyenlítésére, valamint gyógyszertámogatás céljából.

(7) Az önkormányzati segély iránti kérelmeket e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával. A (3) bekezdésben foglalt kérelem esetében nem kell e rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemben szereplő mellékletek becsatolása.

(9) Az önkormányzati segély keretében szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatáskört - a (3) bekezdést kivéve – az Egészségügyi és Szociális Bizottság gyakorolja.

(10) ) Az önkormányzati segély keretében szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatáskört a (3) bekezdés esetében a polgármester gyakorolja.


6. gyógyászati segédeszköz és gyógykezelés támogatása


6. § (1) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság gyógyászati segédeszköz és gyógykezelés támogatásban részesítheti azt a személyt, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150 %-át, egyedül élőknél 200 %-át nem haladja meg, a (2) bekezdés c) pontjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 220 %-át, egyedül élőknél 300 %-át nem haladja meg.


(2) A támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:


a) gyógyszerköltség csökkentésére, ha a kérelmező nem jogosult közgyógyellátásra, illetve a gyógyászati segédeszköz és a szedett gyógyszerek közgyógyellátási igazolvánnyal nem válthatók ki.


b) gyógykezelés egyéb költségének csökkentésére


c) gyógyászati segédeszköz beszerzése.


(3) A támogatásban egy naptári évben négy alkalommal, közös háztartásban élők esetében egyszerre csak egy személy részesülhet. Legmagasabb összege az igazolt költségek 50 %-ánál nem lehet magasabb, (2) bekezdés c) pontjában a legmagasabb összege az igazolt költségek 50 %-ánál, de maximum 12.000 Ft-nál nem lehet magasabb.


7. Közgyógyellátás


7.§ (1) A közgyógyellátásra való jogosultság feltétele, hogy


a) a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 180 % -át, egyedülélő esetén a 250 %-át nem haladhatja meg,


továbbá


b) havi gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 25 %-át.







8. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


8.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgálatások körében az önkormányzat


a)  étkeztetést

b) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

c)  családsegítő szolgáltatást

d) házi segítségnyújtás

 biztosít.

           


9. Étkeztetés


9.§ Az önkormányzat a étkeztetési szolgáltatást társulás formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Szociális Alapellátó Szolgálat által biztosítja.


10. Családsegítés


10. § Az önkormányzat a családsegítő szolgáltatást társulás formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosítja.


11. házi segítségnyújtás


11. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást ellátási szerződés formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám Szociális szolgáltató által biztosítja.




Záró rendelkezések


12. § (1) E rendelet 2014.január 1-én            lép hatályba.


         (2) A hatályba lépéssel egyidejűleg a Nagysáp Község önkormányzatának az egyes szociális ellátásokról szóló 17/2013 (XII.13.) számú rendelete hatályát veszti.


 Balogh Miklós                                                                      Tarnóczy Tünde

 polgármester                                                                               jegyző



Kihirdetve: 2013. december 12-én


Tarnóczy Tünde

jegyző