Nagysáp község képviselő testületének 10/2015 (IV.30..) önkormányzati rendelete

Nagysáp Község Képviselő-testületének 10/2015(IV.30.) számú rendelete az avar és kerti hulladékok nyíltéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 30

Nagysáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetvédelemről szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§. (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.


A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Nagysáp Község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.


2.


Értelmező rendelkezések


2.§ (1) A rendelet alkalmazása szempontjából:


a./ avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány) (továbbiakban: kerti hulladék).


b./ hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

3.


A kerti hulladék tárolásának szabályai


3.§ (1) A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.


(2)       Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy lehetséges csak égetéssel megsemmisíteni.


4.


A kerti hulladék égetésének szabályai


4.§ (1) A kerti            hulladékok égetése március, április, május, szeptember, október és november hónapokban hétköznap pénteken 10.00 órától 19.00 óráig, engedélyezett. Ünnepnapokon az égetés tilos.


(2) A növényi hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet.



5.§ (1) A kerti hulladékot nyílt téren úgy szabad égetni, hogy az a környezetére káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


(2)       Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

            A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.


(3)       Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. (PVC, gumi, egyéb veszélyes hulladékok stb.)


5.


Vegyes rendelkezések



6.§ Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.


7.§ E rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzésére, illetve az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedések megtételére - amennyiben az intézkedés más szerv hatáskörébe nem tartozik – Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője jogosult.


6.


Záró rendelkezések


8.§ (1)            E rendelet 2015. május 4. napján lép hatályba.

                       

            Baogh Miklós                                      Tarnóczy Tünde

            polgármester                                                           körjegyző



Rendelet kihirdetve:

Nagysáp, 2015. április 30.



Tarnóczy Tünde

jegyző