Nagysáp község képviselő testületének 18/2015 (XI.26..) önkormányzati rendelete

Nagysáp Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015 (XI.26.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 01. 01

Nagysáp Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Eljárási rendelkezések


1.§ (1) A szociális támogatás megállapítása iránti kérelmet az illetékességgel rendelkező Bajóti Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani. A támogatás igényelhető formanyomtatványon vagy a Hivatalban jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozat formájában.


(2)       A támogatás elbírálása előtt - a kérelemnek a döntésre jogosító      hatáskörrel rendelkező szervhez történő továbbítása előtt -  a Hivatal környezettanulmányt készíthet.


(3)       A szociális rászorultságon alapuló pénzbeli támogatás kifizetéséről és        a megállapított természetbeni támogatás folyósításáról a polgármester gondoskodik.


(4)       A rendszeres pénzbeli támogatás kifizetése a Hivatal házipénztárában havonta 5-ig az első csütörtökén történik. A nem rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatások kifizetésének időpontjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

2. Települési támogatás


2.§  (1) Települési támogatás nyújtható:


  1. sürgős szükség, rendkívüli élethelyzetre,
  2. elemi csapásra, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állományra, betegségre, balesetre
  3. temetési támogatásra
  4. lakhatás költségeinek támogatására
  5. kórházi ápolásra
  6. gyógyszertámogatásra
  7.  létfenntartást veszélyeztető élethelyzetre
  8. 0-15 éves gyermekek karácsonyi csomagjára
  9. gyermekvédelmi támogatásban részesülők karácsonyi csomagjára
  10. hulladékszállítás szolgáltatási költségének támogatására



(2) A települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható, elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, ruhavásárlás, közüzemi szolgáltatási díj hátralék kiegyenlítésére, valamint gyógyszertámogatás céljából.


(3) A települési támogatás egy összegben vagy havi rendszerességgel is megállapítható.


(4) Települési támogatásban a családonként egyszerre csak egy személy részesülhet.


(5) Egy összegben megállapított település támogatás esetén - a (9) és (10) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatás kivételével –negyedévente (a kérelem benyújtásának dátuma alapján) egy alkalommal nyújtható be újabb települési támogatás iránti kérelem.


(6) Havi rendszerességgel megállapított települési támogatás esetén – a (9) és (10) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatás kivételével – a havi rendszerességgel megállapított települési támogatás lejártáig (a kérelem benyújtásának dátumától számítva) újabb települési támogatás iránti kérelem nem nyújtható be.


(7) A települési támogatás megállapítására – kivéve a (9) és (10) bekezdésben foglalt rendkívüli település támogatást –, akkor kerülhet sor:

a) ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150%-át, egyedül élő esetén annak 180%-át nem haladja meg,  valamint

b) amennyiben a kérelmező vagy közeli hozzátartozója

ba) munkaviszonnyal nem rendelkezik és

bb) nincs rendszeres pénzellátása, valamint

bc) együttműködik az állami foglalkoztatási szervvel (munkaügyi központtal), álláskeresőként regisztráltatja magát.

(8) A települési támogatás mértéke, rászorultsághoz igazodva – egy összegben megállapított támogatás esetén – maximum 30.000 Ft, havi rendszerességű támogatás esetén pedig maximum 20.000 Ft/hó lehet.


(9) Sürgős szükség esetén, ha az igénylő rendkívüli életkörülményei az azonnali segítséget indokolja, hivatalból jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben az települési támogatás összege maximum 50.000 Ft-ig terjedhet. Ebben az esetben a megállapításhoz csak írásos kérelem és az igénylés okának megjelölése szükséges.


(10) Elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset esetében hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben az települési támogatás összege maximum 50.000 Ft-ig terjedhet.

3. § (1) Temetési költségekhez való hozzájárulásként, települési támogatás nyújtható azon személy részére, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 20. § (1) bekezdése alapján nem lett volna köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó részére, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti.


(2) A temetés költségeinek viselése akkor veszélyezteti a temetésről gondoskodó kérelmező saját, illetve a családja létfenntartását, ha egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150%-át, egyedül élő esetén annak 180%-át nem haladja meg.


(3) A (1) bekezdés szerinti települési támogatás kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.


(4) A (1) bekezdésben meghatározott temetési költséghez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás mértéke - rászorultsághoz igazodva – a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének maximum 20 %-a.



4. § Az önkormányzat települési támogatás keretében minden 0-15 év közötti nagysápi állandó lakcímmel rendelkező gyermek részére, december hónapban természetbeni támogatásként, Mikulás élelmiszer csomagot ad, 1000-1500 Ft értékben.


5. § Az önkormányzat települési támogatás keretében minden gyermekvédelmi támogatásban részesülő, nagysápi állandó lakcímmel rendelkező személy részére, december hónapban, gyermekenként 2500-3000 Ft értékben, természetbeni támogatásként, karácsonyi élelmiszer csomagot ad.


6. § (1) Azoknak az egy fős háztartásban élő nagysápi lakosoknak, akik betöltötték a 70. életévüket, a hulladékszállítási díj egészére az Önkormányzat települési támogatást nyújt.


(2) Azoknak a két fős háztartásban élő, állandó lakóhellyel rendelkező nagysápi lakosoknak, akik mindketten betöltötték a 70. életévüket, a hulladékszállítási díj megfizetéséhez települési támogatást nyújt. A települési támogatás mértéke a 60 literre számított aktuális ¼ éves díj, 1473,-Ft-tal csökkentett összege. A települési támogatás jogosultsági feltétele, hogy az érintett a Hivatalban, a negyedéves díjfizetést követő 15 napon belül bemutatja a szolgáltatási díj befizetését igazoló feladóvevényt.

7. § (1) Lakhatási költségekhez, települési támogatás nyújtható annak:

a) akinek az egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150%-át, egyedül élő esetén annak 180%-át nem haladja meg, valamint

b) amennyiben a kérelmező vagy közeli hozzátartozója

ba) munkaviszonnyal nem rendelkezik és

bb) nincs rendszeres pénzellátása, valamint

bc) együttműködik az állami foglalkoztatási szervvel (munkaügyi központtal), álláskeresőként regisztráltatja magát.





(2) Lakhatási költségekhez nyújtott települési támogatást 6 havi rendszerességgel kell megállapítani, havi összege rászorultságtól függően maximum 10 000 Ft.



8.§ (1) A települési támogatás keretében szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


  1. A rendelet 2. § (3)-(10) bekezdésben foglalt rendelkezéseit a 3. §- 7. §-ban foglalt támogatásokra nem lehet alkalmazni.


(3) A 2.§ (9) és (10) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatás kivételével a kérelmet a rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani. A 2. § (9) és (10) bekezdésében foglalt rendkívüli települési támogatást a rendelet 2. mellékeltében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani az abban szereplő mellékletek csatolásával.

(4) A 4.§, 5.§,  6.§  szerinti települési támogatás iránt kérelmet nem kell benyújtani, az alanyi jogon, hivatalból kerül megállapításra.



3.Köztemetés


     9. § A köztemetés elrendelésével kapcsolatos hatáskört Nagysáp Község Önkormányzat Polgármestere gyakorolja.

4. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások


10.§ A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgálatások körében az önkormányzat


a)  étkeztetést

b)  családsegítő szolgáltatást

c) házi segítségnyújtás

 biztosít.

5. Étkeztetés


11.§ Az önkormányzat a étkeztetési szolgáltatást társulás formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Szociális Alapellátó Szolgálat által biztosítja.

6. Családsegítés


12. § (1) 2015. december 31-éig az önkormányzat a családsegítő szolgáltatást társulás formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosítja.


(2) 2016. január 1-től az önkormányzat a családsegítő szolgáltatást társulás formájában a Lábatlan Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Kuckó Gyermekjóléti és családsegítő Szolgálat intézmény által biztosítja.





7. Házi segítségnyújtás



13. § 2015. december 31-éig az Önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást ellátási szerződés formájában a Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám Szociális szolgáltató által biztosítja.


14. § 2016. január 1-étől az Önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást ellátási szerződés formájában a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás keretei között működő Dorog és térsége Szociális Alapellátó Szolgálat által biztosítja.

8. Egyéb rendelkezések


15.§     Az e rendelet 2-3.§-aiban és 7. §-ában foglalt szociális támogatások megállapítása iránti eljárás a családsegítő szolgálat, általános iskola, óvoda írásos jelzése alapján hivatalból is megindítható.



9. Záró rendelkezések


16. § (1) E rendelet 2015. december  18-án lép hatályba.


(2) E rendelet 6. §-ában foglaltakat 2015. január 1-re visszamenőleg kell alkalmazni.


(3) E rendelet 4-5. §-aiban foglaltakat 2015. november 27-re visszamenőleg kell alkalmazni.


 (4) Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.13.) számú önkormányzati rendelet.




 Balogh Miklós                                                                      Tarnóczy Tünde

 polgármester                                                                               jegyző



Kihirdetve: 2015. november 26-án


Tarnóczy Tünde

jegyző