Nagysáp község képviselő testületének 11/2020 (X.29..) önkormányzati rendelete

Nagysáp Község Önkormányzat képviselő-testületének 11/2020. (X.29.) önkormányzati rendelete a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásairól, kegyeleti támogatásairól l

Hatályos: 2021. 01. 01

Nagysáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. § - ában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Juttatások


1.§(1) A rendelet célja – a Kttv. keretei között – a Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) köztisztviselői, munkajogviszony szerint foglalkoztatottak, Nagysáp Község Önkormányzata esetében a polgármester részére nyújtandó szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatások, támogatások (a továbbiakban: juttatás) keretjellegű megállapítása, valamint az illetménykiegészítés mértékének megállapítása.

2. § (1) A rendelet hatálya a Hivatal köztisztviselőire és munkajogviszony szerint munkavállalók, valamint a - 9. § kivételével – Nagysáp Község polgármesterére (a továbbiakban: együtt köztisztviselő) terjed ki.

(2) A rendeletben meghatározott juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott, azaz a részmunkaidős köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.


3. § (1) A köztisztviselők, részére kegyeleti támogatásként temetési segélyt állapít meg, amennyiben az éves költségvetéseibe annak fedezetét biztosítja.

.

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott kegyeleti jutatás mértékét, az éves költségvetési rendelet, a kifizetés feltételeit és rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


4. § (1) Egészségügyi juttatásként látásjavító szemüveg (kontaktlencse), monitor előtti munka végzéséhez szükséges monitorszemüveg készítéséhez való hozzájárulást állapít meg, amennyiben az éves költségvetéseibe annak fedezetét biztosítja.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatás mértékét, valamint megítélésének és

kifizetésének módját a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza..


5. § (1) Egészségmegőrző juttatásként egészségügyi támogatást állapít meg, amennyiben az éves költségvetéseibe annak fedezetét biztosítja. Nagysáp Község Önkormányzata az egészségmegőrző támogatással meg kívánja könnyíteni e rendelet hatálya alá tartozó köztisztviselők számára az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a prevenciós szűréseken való részvételt, a megbetegedések elleni védekezést.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egészségmegőrző jutatás mértékét, az éves költségvetési rendelet, a kifizetés feltételeit, és rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


6. § (1) A köztisztviselő, részére ruházati támogatást biztosít, amennyiben az éves költségvetéseibe annak fedezetét biztosítja.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ruházati támogatás mértékét, az éves költségvetési rendelet, a kifizetés feltételeit, és rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


7. § (1) A köztisztviselő számára, kérelmére illetményelőleget biztosíthat.

.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott illetményelőleg mértékét, feltételeit, a kifizetés és a visszafizetés rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


8. § (1) A köztisztviselő részére tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás adható.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás mértékét, feltételeit, a kifizetés és a visszafizetés rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


8. § (1) A polgármester, jegyző részére személyi juttatásként a munkához használt magántulajdonú gépkocsik karbantartásához támogatás ad, amennyiben az éves költségvetéseibe annak fedezetét biztosítja.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott karbantartási jutatás mértékét, az éves költségvetési rendelet, a kifizetés feltételeit, és rendjét a közszolgálati szabályzat és Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzata tartalmazza.


  1. Illetménykiegészítés


9. § A Hivatal köztisztviselője felsőfokú iskolai végzettség esetén, illetve középiskolai végzettség esetén alapilletménye 10 %-ának megfelelő mértékű illetménykiegészítésre jogosult.


  1. A juttatások fedezetére szolgáló keret


10. § (1) A juttatásokra kifizethető keret összegét a köztisztviselők esetében Bajót és Nagysáp képviselő-testületei mindig az adott évre vonatkozóan, az önkormányzatok gazdasági helyzetének függvényében, a Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal éves költségvetésről szóló határozatban, polgármester esetében Nagysáp Község önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében állapítja meg.


(2) A képviselő-testület a juttatásokra kifizethető keret összegét - az (1) bekezdésben meghatározott költségvetésekben - a személyi juttatások között szerepelteti.

11. § A jegyző év közben a szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatás előirányzatával kapcsolatban bármikor kérheti, hogy az adott költségvetési évre a képviselő-testület

a)a juttatásokra előirányzatot állapítson meg, vagy ha a

b)a juttatásokra megállapított előirányzatot emelje meg.



4. A juttatások és a támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása

12. § (1) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározott módon, valamint a köztisztviselők esetében a Közszolgálati Szabályzatban, polgármester esetében a Nagysáp Község Önkormányzat Polgármesterének cafetéria és egyéb juttatásokról szóló szabályzatában meghatározott módon kell felhasználni.


(2) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.
A keret kimerülését követő igényeket, kérelmeket – nyilvántartásba vételt követően – el kell utasítani.

(3) Ha év közben a Képviselő-testület a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, akkor a felhasználás során előnyben kell részesíteni az elutasított, de a nyilvántartásban már szereplő igényeket.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1-én napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztisztviselők egyéb juttatásairól és támogatásairól szóló 3/2016. (II.11.)  számú KT rendelet.



...........................................

...........................................

Dr. Tarnóczy Tünde

jegyző

Balogh Miklós

polgármester


Rendelet kihirdetve

2020. október 29.


Dr. Tarnóczy Tünde

jegyző